Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Kons

Pavlica Hekanje VGA kabla.jpgOblika zvoka 1.jpegRisem s kodo 2.jpeg19 RIM5705.jpgMuzika na strom 1.jpgPavlica Hekanje VGA kabla3.jpg

Namen projekta konS je vzpostavitev boljših pogojev za vzdrževanje in razvoj sodobne raziskovalne umetnosti v Sloveniji. Dejavnosti v projektu konS se vsebinsko in strukturno dopolnjujejo z ustanovitvijo nove razvojno-raziskovalne in oblikovalsko-inženirske inštitucije (future/solution lab), ki bo omogočala produkcijo vrhunske sodobne raziskovalne umetnosti in prevajanje daljnovidnih umetniških idej in invencij v gospodarstvo ter napredno naravnano družbeno okolje. Cilj projekta je vzpostavitev sistemske povezave med snovalci idej, izumitelji in inženirji za ustvarjanje rešitev za vključujočo družbo ter vzpostavljanje informacijsko-izobraževalnega sistema za različne družbene skupine, ki bodo opolnomočene za kritično rabo novih tehnologij.

S tem namenom smo se partnerji s področja sodobne raziskovalne umetnosti – Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, vsi iz Ljubljane, in Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor – povezali v konzorcij, ki bo vzpostavil sodelovalno platformo na diagonali zahodne in vzhodne kohezijske regije Slovenije. konS je zasnovan tako, da se v pridruženo partnerstvo lahko vključijo tudi druge organizacije, ki bodo izkazale interes za aktivno sodelovanje v platformi.


Več o platformi konS: https://kons-platforma.org/

foto: Katja Goljat & Matjaž Rušt

Vozlišče osmo/za

V okviru Projekta konS je osmo/za eno izmed vozlišč, katerega namen je vzpostavljanje informacijsko-izobraževalnega sistema za različne družbene skupine, ki bodo opolnomočene za kritično rabo novih tehnologij.

Osmo/za je konzorcij, v okviru katerega se sicer od leta 2017 povezujemo z Zavod Projekt Atol in Zavodom Delak in si delimo prostore v 8. nadstropju nekdanje stolpnice Avtotehna (Slovenska 54) v Ljubljani. Osmo/za je obenem progresiven produkcijski center, prizorišče, rezidenčni prostor za mednarodne umetnike in laboratorij z dobro opremljeno delavnico ter delovnimi postajami za izobraževanje, prototipiranje in hekanje.

Ključnega pomena je ravno ustvarjalna dejavnost in investicija raznolikih posameznikov - umetnikov, raziskovalcev, programerjev, gledališčnikov, oblikovalcev, tehnologov (in še bi lahko naštevali), ki skupaj z nami tvorijo platformo za razvoj umetnosti za vključujočo, kritično in tehnološko pismeno družbo 22. stoletja. Vsebine vozlišča osmo/za znotraj projekta konS vodita in pripravljata Društvo Ljudmila in Zavod Projekt Atol.

Laboratorij Ljudmila

Namen projekta konS je vzpostaviti mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, s katerimi v mreži partnerjev gradimo ekosistem dejavnosti za ozaveščen razvoj v prihodnosti.

Društvo Ljudmila v okviru projekta ustvarja vsebine znotraj Laboratorija za inovacije, kjer v sodelovanju z umetniki, znanstveniki in inženirji producira konceptualno in tehnološko zahtevnejše umetniške projekte, s katerimi zasleduje cilje v okviru projekta konS. V treh laboratorijih za inovacije projekta konS: Umetno življenje, Laboratorij za robotiko in Laboratorij za daljinsko zaznavanje, senzorske mreže in procesiranje signalov. Preko slednjega svoj doprinos Ljudmila prispeva s projekti, ki jih razvija v sodelovanju z zunanjimi sodelavci iz sveta znanosti, gospodarstva in umetnosti, prvenstveno z izvedbo razvojnih aktivnosti, ki so tako ali drugače vezane na različne odprtokodne in DIY tehnološke sfere.

V letu 2020 bomo v Laboratoriju Društva Ljudmila razvili umetniško delo z naslovom Kozmični dež, avtorski projekt v Sloveniji in tujini uveljavljenega umetnika Tilna Sepiča. Pri razvoju omenjenega projekta se povezujemo z znanstvenimi sodelavci Inštituta Jožeta Štefana.

Ljudmiline aktivnosti znotraj vozlišča osmo/za

Ljudmiline aktivnosti znotraj Laboratorija

Gostimo aktivnosti konS

Kolofon

Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Projekt konS — Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kons logo.png Errs eng.png Mk-logo.png