Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Zencode delavnica

Zencode: kako pisati pametne pogodbe z uporabo naravnega jezika

311818797 5887915034554651 4557084924187624758 n.jpg

Delavnica je del programa Taktike & praksa #13: Od skupnega do NFT-jev.

DATUM: 12. november 2022 | 10.00-13.00
MENTOR: Puria Nafisi Azizi (Dyne.org)
LOKACIJA: Center urbane kulture Kino Šiška
VMESNIK ZA PRIJAVE: udeležba na delavnici je brezplačna | minimalno potrebno znanje so osnovni koncepti programiranja | udeleženci morajo prinesti svoj prenosni računalnik

Delavnica se organizira v koprodukciji Zavoda Aksioma, Društva Ljudmila in CUK Kino Šiška, pod okriljem projekta konS.

Teme

digitalno skupno | tehnološka suverenost | algoritmi | zavedanje obdelovanja podatkov | vgrajena zasebnost.

O delavnici

Zencode je projekt, ki so ga navdihnile razprave o digitalnem skupnem in tehnološki suverenosti. Njegov cilj je ozavestiti ljudi, kako algoritmi obdelujejo njihove podatke, in razvijalcem pomagati pri razvijanju aplikacij, ki sledijo načelom vgrajene zasebnosti.

Osredotoča se predvsem na distribuirano računanje, s katerim je mogoče obdelati nepreverjeno kodo in izvesti napredne kriptografske funkcije. Med drugim se ga na primer lahko uporablja s katerokoli porazdeljeno evidenco transakcij (veriženje blokov), ki je implementirana kot prevajalnik pametnih pogodb.

Jezik Zencode zmanjša število napak in olajša pisanje prenosljivih skript, ki implementirajo šifriranje celotne verige z operacijami, izvršenimi v izoliranem okolju (Zenroom VM), ki ga je mogoče zlahka prenesti na katerokoli drugo platformo, vgraditi v katerikoli jezik in narediti interoperabilnega s katerimkoli veriženjem blokov.

Na vzpostavitev Zencoda so močno vplivale moderne raziskave in jezikovno-teoretska varnost, saj kot neposredni skladenjski razčlenjevalnik uporablja programski jezik Lua in tako ustvari ne-Turingov celovit domensko specifičen jezik, ki zagotavlja grobozrnato izračunavanje in prepoznavanje podatkov pred obdelavo.

Okolje uporablja prevajalnik Zenroom VM, ki podpira varno izolacijo in strežnike varuje pred napakami, saj nima dostopa do procesa klicev, omrežja, podpornega operacijskega sistema ali datotečnega sistema.

Zenroom VM je procesni virtualni stroj: zamejeno proizvodno okolje, zasnovano za varno obdelavo vseh, tudi zlonamernih Zencode navodil. V primeru kakršnihkoli napak med prevajanjem kode, preverjanjem podatkov ali izvajanjem operacij Zenroom prepreči pošiljanje kakršnihkoli sporočil, ki bi programerjem pomagala oceniti nastalo težavo.

Scenariji jezika Zencode so zapisani skladno z deklarativnim pristopom in zagotavljajo funkcionalna orodja za učinkovito manipuliranje tudi s kompleksnejšimi podatkovnimi strukturami.

O mentorju

Puria Nafisi Azizi je trenutno rezidenčni heker pri eni največjih in najbolj politično izpostavljenih fundacij za prosto dostopno programsko opremo v Evropi (Dyne.org). V preteklih letih se je posvetil tehnopolitiki in vpeljal nekaj pomembnih rešitev v okviru projekta DECODEproject.eu, poleg tega je aktiven na demokratičnih in participatornih digitalnih platformah in procesih za državljane.

Puria.jpg

Kolofon

Delavnica se organizira v koprodukciji Zavoda Aksioma, Društva Ljudmila in CUK Kino Šiška, pod okriljem projekta konS.

Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Projekt konS — Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

KONS OSNOVNI.jpeg Errs eng.png Mk-logo.png

si:Zencode delavnica