Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Sintetistična srečanja

Mesečna srečanja sintetistk in sintetistov.

Cikel mesečnih srečanj namenjenih vsem profesionalnim in ljubiteljskim ustvarjalcem v polju modularne sinteze, elektronske glasbe in DIY elektronskih zvočil. Srečanja v letu 2020 koordinirata novomedijska ustvarjalca Staš Vrenko in Gregor Krpič. Poleg praktičnih produktnih in razvojnih delavnic bodo organizirana tudi predavanja gostov s področij elektronske glasbe, zvočnih umetnosti, elektro-tehnike in medijske teorije.

Prihodnja srečanja

Sintetistično srečanje / jam session

Zakl dogod 2020-Sep-03 12-57-44AM-000 CustomizedView17612779280-01.jpeg

DATUM: četrtek, 17. september 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na zadnji poletni četrtek, 17.9.2020 se bo v osmo/zi za vse navdušence nad sintetizatorji zvoka odvijalo prvo po-počitniško Sintetistično srečanje/jam. Vabimo vas, da prinesete vaš stari sintesajzer in morebitno novo opremo, ki ste jo pridobili/izdelali med poletnim časom. Na srečanju se bomo posvetili raziskovanju novih povezav in jammanju.

---

Sintetistična srečanja so brezplačna in namenjena vsem profesionalnim in ljubiteljskim ustvarjalcem v polju modularne sinteze, elektronske glasbe in DIY elektronskih zvočil. Srečanja v letu 2020 koordinirata novomedijska ustvarjalca Staš Vrenko in Gregor Krpič.

FB DOGODEK

Techn(o)polnomočenje

PrstCip.jpg

DATUM: 14., 20., 27. februar, 5. marec, 28. maj & 18. junij 2020 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

"Eurorack sistem ni nikoli zaključen."

- Tvoj bodoči modularni sistem

Na zaključni delavnici v seriji Techn(o)polnomočenj bomo sestavili 6hp Sintetistični mixer z vgrajenim wavefolderjem, katerega smo sintetistke in sintetisti zrisali v programu KiCAD tekom zadnjih dveh srečanj. Modul lahko uporabljamo kot zadnjo točko v signalni poti (kot audio mixer) ali kot vmesni člen za deformacijo in mixanje modulacijskih (CV) signalov. Mixer tako predstavlja dostopen začetek eurorack sistema, ki ga lahko sintehnice in sintehniki z osvojenim znanjem serije dogradijo v zaključen sistem.

Prijava: Število udeležencev je omejeno. Prijave zbiramo do ponedeljka, 8.junija, na: delavnica@ljudmila.org.

Delavnice se lahko udeležite tudi, če še niste bili na predhodnih Sintetističnih srečanjih, pri čemer je potrebno osnovno znanje spajkanja. Prispevek, ki krije del materialnih stroškov za izdelavo modula, znaša zgolj 10€ in se poravna na mestu. Izdelek ostane v vaši lasti.

Zahvala: RogLab

FB DOGODEK

Prispevek: Sintetistična svašta in osmo/šta, Svaštarnica, Radio Študent

Pretekla srečanja (2019 - )

8. srečanje

Beamer patcher party.png

DATUM: 27. december 2019 | 20.30
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Ob zaključku leta napovedujemo prednovoletno rajanje v osmo/zi, ki zaznamuje zaključek letošnje sezone Sintetističnih srečanj in dogodkov V2V. Vzporedno bomo nazdravili tudi 25-letnici dela Ljudmile. Tekom večera bo za raznolike zvočne emisije skrbel obsežen nabor elektronskih live actov lokalnih Sintetist/k/ov, pogled pa bo sinhrono obsevan in fragmentiran s pomočjo projekcij VJ dvojic s serialke V2V. Na enem mestu in v eni noči bo tako možno videti-slišati sodelovanja in prezentacije nadvse heterogenih praks sinteze ter VJ-anja na enem mestu, v eni noči.

V2V:
Mina Fina x Neža Knez
Vesna Krebs x Mark Caserman
Taja Štambergar x BEAM TEAM
VJ Periklea x VJ Error

Vzporedno z AV programom se bo ob spremstvu kvalitetnega piva godil tudi ad-hoc bolšji sejem za izmenjavo elektronskih instrumentov in techno(filskih) misli oz. mnenj. Štante zagotovi Ljudmila, vsi ostali pa ste vabljeni, da obrišete prah iz svojih zapostavljenih sintov in jih predate oz. prodate bolj ljubečim lastnikom. Ob zaključku programa bo za kolektivno resetiranje primarnega motoričnega korteksa na tovarniško nastavitev mešalko prevzel DJ Pizdoglavec ter z ostrimi ritmi In bobnečimi basi zapečatil sezono 2019!


7. srečanje

7o Sintetisticno srecanje.jpg

DATUM: 27. november 2019 | 19.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

FB DOGODEK

Za vse, ki LED diod ne prižigate (zgolj) dekorativno, bo v osmo/zi v sredo, 27. novembra, ob 19. uri organizirano 7. Sintetistično srečanje!

Fokus tokratnega srečanja bo usmerjen na jammanje, patchanje, pogovore in predpriprave na prvi dan (sicer dvodnevnega) decemberskega prednovoletnega zaključnega dogodka. Takrat bo organiziran tudi večer performansov, ki bodo nastali v sodelovanju z vsemi V2V srečanj (datum bo potrjen naknadno). Tekom večera bomo ugotovili vozni red nastopajočih, morda nadvse suvereno formirali kakšen tandem (ali trio) in pripravili opremo za V2V dogodek za četrtek, 28. novembra, ko bomo skupaj z V2V-jevci iskali možnosti, oblike in metode audio-vizualnega spajanja.


6. srečanje

Sint-meet2.jpg

DATUM: 29. oktober 2019 | 19.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Za vse, ki sezonske signale z užitkom pobirate, režete in pražite, bo v osmo/zi v torek, 29. oktobra, ob 19. uri organizirano 6. Sintetistično srečanje! Tokrat nadaljujemo z izdelavo Rollz-5 Petra Blasserja (alias Ciat Lombarde), ki omogoča medsebojno povezovanje in s tem sintetizacijo vase-pogrezajočih povratnih zank, stohastičnih LFO-jev in/ali kompleksnih perkusivnih eskalacij.

Z nadgradnjo delavnice se učimo osnov uporabe osciloskopa za merjenje/opazovanje signalov ter ustvarjanja XY podob z njimi (t.i. vector graphics), za zdravo mero antagonizma tovrstnemu početju pa bo na voljo tudi jam stage.

5. srečanje

5 sint meetup.jpg

DATUM: 19. september 2019 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Za vse, ki vam poletje ni upočasnilo oscilacij na komaj opazno gibanje in tiste, ki se želite posmehovati ozračju polnem sprenevedanja (poletja je žal konec pika stop), bo v osmo/zi v četrtek, 19. septembra, ob 18. uri organizirano re-štartno Sintetistično srečanje!

Tokratno bodo poleg anything goes proste reje in manipulacije signalov na voljo tudi komponente in papirnata vezja za izdelavo navihanih Rollz-5 Petra Blasserja (alias Ciat Lombarde), ki omogočajo medsebojno povezovanje in s tem sintetizacijo vase-pogrezajočih povratnih zank, stohastičnih LFO-jev in/ali kompleksnih perkusivnih eskalacij.

Projekt KONS:: Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

ESRR logo slo.jpg MK logo.jpg


4. srečanje

4 sintetisticno srecanje.jpg

DATUM: 27. junij 2019 | 20.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Za vse, ki želite tudi v počitniških mesecih aktiven in ustvarjalen angažma za vaše modularne ali stand-alone nadobudneže, bo v osmo/zi v četrtek, 27. junija, ob 20. uri organizirano poletno Sintetistično srečanje - zadnje pred poletnim premorom!

V vzpodbudnem okolju skupinskega raziskovanja se bodo manjše in večje enote elektronske opreme lahko prosto povezovale in ustvarjale. Ob tem bo poskrbljeno tudi za sintetiste in sintetistke, ki bodo lahko ob druženju hands-on spoznavali različne principe modularne sinteze in izgradnje različne elektronske opreme ter tako lahko odmislili predvideno vročino.

Vabljeni vsi profesionalni in ljubiteljski ustvarjalci in ustvarjalke v polju modularne sinteze, elektronske glasbe in DIY elektronskih zvočil. S seboj prinesite svoje ljube kose synth opreme in zadostno količino patching kablov.

3. srečanje

3 sintetisticno srecanje.jpg

DATUM: 30. maj 2019 | 18.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Na tokratnem srečanju bomo preko kolektivne eksperimentacije pozornost usmerili na vzpostavljanje raznolikih krogotokov in poti za oblikovanje signalov znotraj instrumentov ter med njimi. Preko skupinskega “patchanja” v dvojicah/trojicah bomo različne inštrumente zvezali v novo konfiguracijo oziroma instrument. Tekom procesa se bomo srečali tudi z enostavnimi vezji, ki omogočajo varno patchanje opreme z različnimi input/output nivoji.

Vabljeni vsi profesionalni in ljubiteljski ustvarjalci in ustvarjalke v polju modularne sinteze, elektronske glasbe in DIY elektronskih zvočil. S seboj prinesite ljubljeno synth opremo, zadostno količino patching kablov, analitičen um in dovzetno uho.

2. srečanje

2 sint srečanje.gif

DATUM: 23. april 2019 | 19.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Ker je dolgoročni cilj srečanj vzpostavitev interdisciplinarnih druženj, kjer bo deljenje znanja potekalo v skladu z željami in znanjem posameznih udeležencev, vabimo vse Sintetist/e/ke, da tokrat s seboj prinesejo kakšen kos svoje opreme, nedokončan kit, projekt v povojih, posodo ruskih tranzistorjev, ki so jo našli v kleti starih staršev… kakršenkoli objekt torej, kjer bi potrebovali drug par rok, oči, kakšen nasvet ali zgolj dobro družbo!
Na dogodku bo tokrat na voljo tudi jedkalna oprema za vse, ki bi se preko izdelave enostavnega taktilnega vmesnika za voltage controlled sintetizatorje, želeli spoznati s postopkom jedkanja tiskanih vezij.

1. srečanje

Sint srečanje 1.jpeg

DATUM: 26. marec 2019 | 19.00
LOKACIJA: @ osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), Ljubljana

Tokratno srečanje bo v prvi vrsti namenjeno medsebojnemu spoznavanju udeležencev in razmisleku o ciljih bodočih srečanj. Kljub temu, da gre za prvo srečanje, pa bo druženje pospremila tudi delavnica, ki bo zanimiva tako začetnim kot tudi bolj izurjenim sintetistom.
Začeli bi na samem začetku - izdelavi multi-oscilatorja na osnovi CMOS čipa 40106. Namesto dolgotrajnih postopkov izdelave vezij z uporabo perforiranih proto-boardov in/ali CAD programov, se bomo lotili izdelave ročno zrisanih tiskanih vezij. Udeleženci se bodo tekom procesa spoznali z osnovami branja elektronskih shem in datasheet-ov in s procesom izdelave lastnega tiskanega vezja z uporabo foto-postopka in jedkanja.

Udeležba

Srečanja so odprta za širšo zainteresirano javnost. V primeru, da srečanje poteka v obliki praktične delavnice, se, prosimo, najavite na delavnica@ljudmila.org.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost v sodelovanju s Konzorcijem osmo/za. Dogodke podpirata JSKD in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.