Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Tilen Sepič : Kozmični dež

Kozmični dež
svetlobno-zvočna instalacija

Tilen skica.jpg

O projektu

Projekt Kozmični dež umetnika Tilna Sepiča, ki bo premierno predstavljen jeseni 2020, se loteva analize ter vizualizacije pojava ‘’kozmičnih žarkov’’, očem nevidnih visokoenergijskih delcev, ki izvirajo iz vesoljskega prostora, večinoma izven našega Osončja.

V instalaciji bo uporabljen mionski detektor, razvit po zgledu Cosmic Watch, naprave za zaznavo mionov. V fiziki so to osnovni delci, ki jih kot elektrone uvrščamo v družino leptonov. Na Zemlji mioni nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov. Njihov razpadni čas je 2,2 mikrosekundi, kljub temu pa je mione na površini Zemlje (s pravo opremo) razmeroma enostavno zaznati, saj je pretok mionov na višini morske gladine za vodoravno postavljen detektor približno en mion na kvadratni centimeter na minuto.

Tehnologije za takšne meritve dolgo niso bile dostopne izven laboratorijskega in raziskovalno-institucionalnega konteksta. Leta 2017 pa je MIT kot prosto dostopen free-hardware na spletu objavil načrt mionskega detektorja Cosmic Watch, ki so ga razvili profesorji in doktorski študenti na inštitutih MIT in WiPAC (ZDA) ter NCBJ (PL) za nadgradnjo nevtrinskega observatorija IceCube na Antarktiki.

Detektor Cosmic Watch je aparat, ki uporablja plastični scintilator kot detekcijski medij in silicijevo fotopomnoževalko za zaznavanje svetlobe. Ob prehodu miona skozi scintilator nastane šibek svetlobni pulz, ki ga fotopomnoževalka ojača in pretvori v električni signal. Tega prepozna vgrajeni mikrokontroler, ki ga lahko tudi povežemo v računalniško omrežje. Tako je mionske detektorje moč uporabiti kot prožilce svetlobnih, zvočnih ali kinetičnih elementov.

Umetnik bo naravni fenomen vizualiziral v abstraktnem in minimalističnem jeziku svetlobno-zvočne instalacije. Izrazito materialna reprezentacija kozmičnih delcev v obliki svetlobnih in zvočnih impulzov bo gledalcu omogočala čutno izkušnjo fizikalnih in kozmičnih dogodkov, ki so vse okoli nas, a so našim čutilom nedostopni.

O avtorju

Tilen Sepič (1984) je multidisciplinarni umetnik in oblikovalec, deluje na področju novih medijev - področje novomedijske umetnosti, umetnosti svetlobe, oblikovanja svetlobnih objektov ter projektiranje svetlobnih avdio-vizualnih instalacij. Prav tako pri svojem delu podpira “odprtokodno” ter DIY (naredi-si-sam) kulturo. Ta načela zajemajo tudi projekte, ki jih je izvajal z ekipo “Hacking Households” in s katero so začeli ustvarjati na bienalu industrijskega oblikovanja Bio50.

Na področju svetlobe je redno dejaven pri mednarodnih svetlobnih festivalih, pri katerih gre za križanje javne umetnosti, promocije mesta ter uporabe novih medijev ter tehnologij na področju svetlobe. V zadnjih letih se predstavlja s svetlobno-zvočno kinetičnimi instalacijami ter produkti na osnovi svetlobe. Sodeloval je na več razstavah in festivalih doma in v tujini, mdr. na Vinterljus festival of lights (Linkoping, SE, 2019), festivalu IZIS (Portorož, 2019), Ventura Future (Italija, 2019), v Halifax NS (Kanada, 2019), Interference Tunis Light art project (Tunis, 2018), v New Budapest Gallery (Budimpešta, 2018), Center Za Kreativnost (Maribor, 2018), Collumina light art project, Köln in EVI Lichtungen light festival, Hildesheim (Nemčija, 2018), Visualia (Pulj, HR, 2017), Bella Skyway (Poljska, 2015, 2016), festival Lumina (Portugalska, 2013, 2015, 2016), Svetlobna gverila (2013, 2014, 2019).

Kolofon

Avtor: Tilen Sepič
Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost

Razvoj projekta poteka v okviru aktivnosti Plaforme konS.

Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Projekt konSPlatforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kons logo.png Errs eng.png Mk-logo.png