Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Tilen Sepič : Kozmični dež

svetlobno-zvočna instalacija
Kozmicni dey wide.jpg

Prihodnje predstavitve

Kozmični dež | samostojna razstava | prestavljeno do nadaljnjega | Ljubljana, SI (Koprodukcija:Zavod Projekt Atol)

konS modul @ MFRU | festival | 24. 11. 2020 | - pogovor in predstavitev

O projektu

Projekt Kozmični dež v minimalističnem jeziku svetlobno-zvočne instalacije vizualizira naravni fenomen mionov – očem nevidnih visokoenergijskih delcev, ki na Zemlji nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu kozmičnih žarkov iz vesoljskega prostora. Izrazito materialna reprezentacija kozmičnih delcev v obliki svetlobnih in zvočnih impulzov gledalcu omogoča čutno izkušnjo fizikalnih in kozmičnih dogodkov, ki so vse okoli nas, a so našim čutilom nedostopni.

V instalaciji so kot prožilci bliskov LED luči in udarcev elektromagnetov uporabljeni detektorji mionov.V fiziki so mioni osnovni delci, ki jih kot elektrone uvrščamo v družino leptonov. Njihov razpadni čas je 2,2 mikrosekundi, kljub temu pa jih lahko na površju Zemlje (s pravo opremo) razmeroma enostavno zaznamo, saj je pretok mionov na višini morske gladine približno en mion na minuto na kvadratni centimeter vodoravne površine.

Tehnologije za takšne meritve dolgo niso bile dostopne izven laboratorijskega in raziskovalno-institucionalnega konteksta. Leta 2017 pa je MIT kot prosto dostopen free-hardware na spletu objavil načrt mionskega detektorja Cosmic Watch, ki so ga razvili profesorji in doktorski študenti na inštitutih MIT in WiPAC (ZDA) ter NCBJ (PL) za nadgradnjo nevtrinskega observatorija IceCube na Antarktiki.

Detektor Cosmic Watch uporablja plastični scintilator kot detekcijski medij in silicijevo fotopomnoževalko za zaznavanje svetlobe. Ob prehodu miona skozi scintilator nastane šibek svetlobni pulz, ki ga fotopomnoževalka ojača in pretvori v električni signal, tega pa prepozna vgrajeni mikrokontroler. Ker so odprtokodni, je te detektorje moč prilagoditi in uporabiti tudi kot prožilce svetlobnih, zvočnih ali kinetičnih elementov.

O umetniku

Tilen Sepič (1984) je multidisciplinarni umetnik in oblikovalec, ki deluje na področju novih medijev, umetnosti svetlobe, oblikovanja svetlobnih objektov ter projektiranja svetlobnih avdiovizualnih instalacij. Pri svojem delu podpira odprtokodno ter DIY kulturo. S svetlobno-zvočnimi kinetičnimi instalacijami in produkti na osnovi svetlobe redno sodeluje tudi v okviru svetlobnih festivalov in razstav doma in v tujini: Vinterljus festival of lights (Linkoping, SE, 2019), festivalu IZIS (Portorož, 2019), Ventura Future (Italija, 2019), v Halifax NS (Kanada, 2019), Interference Tunis Light art project (Tunis, 2018), v New Budapest Gallery (Budimpešta, 2018), Center Za Kreativnost (Maribor, 2018), Collumina light art project, Köln in EVI Lichtungen light festival, Hildesheim (Nemčija, 2018), Visualia (Pulj, HR, 2017), Bella Skyway (Poljska, 2015, 2016), festival Lumina (Portugalska, 2013, 2015, 2016), Svetlobna gverila (2013, 2014, 2019).

Pretekle predstavitve

A dela? Mednarodni festival umetnosti, znanosti in tehnologije | predstavitev projekta v razvoju | 24. – 28. 8. 2020 | Ljubljana, SI

Kolofon

Umetnik: Tilen Sepič
Izdelava vezij in programiranje: Luka Frelih, Staš Vrenko, Brane Ždralo
Umetniško vodenje: Maja Burja
Tehnična pomoč: Luka Bernetič, Valter Udovičić
Zahvala: Inštitut Jožef Stefan (Prof. Dr. Peter Križan, Dr. Andrej Gorišek), Dadamachines (Johannes Lohbihler), Miro Križman

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost

Razvoj projekta v okviru konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost

Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost se je na podlagi javnega razpisa uvrstila v izbor za izvedbo operacij v okviru mreže »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj EU.

Kons logo.png Errs eng.png Mk-logo.png