Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Nolan Lem : Kinetična zvočna umetnost

Delavnica uporabe zvoka in gibanja s pomočjo vmesnikov HCI

Menagerie 3.jpg

DATUM: torek, 25. avgust 2020 | 14.00–17.00
MENTORJA: Nolan Lem
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), 1000 Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org; udeležba na delavnici je brezplačna.

O delavnici

Na delavnici bodo udeleženci spoznali delovanje vmesnikov HCI (human–computer interfaces) s posebnim poudarkom na spajanju kinetike in glasbe. Ozrli se bomo na zgodovino fizičnih kinetičnih zvočnih instalacij in kiparstva v sodobni umetnosti ter z uporabo različnih programirljivih tehnik in tehnik DIY raziskali različne načine produkcije in uporabe zvoka.

Ob primerih iz avtorjevega umetniškega opusa bomo obravnavali praktične in konceptualne možnosti zasnove, vse od snovanja začetne ideje do izdelave prototipa in instalacije. Poleg tega se bomo dotaknili tudi drugih tem, npr. osnov akustike in različnih možnosti skladanja s prostorskim zvokom, pri čemer bomo vključevali mehanično gibanje in nadzor motorjev ter programske paradigme tako povezovali s fizičnim svetom.

O mentorju

Nolan Lem je umetnik in raziskovalec, ki v svojem delu združuje številne vplive in široko paleto medijev. Posebej se posveča polju zvočne umetnosti in kinetičnega gibanja. V svoji umetniški praksi raziskuje dinamiko emergentnih sistemov in avtonomnih strojev ter sinhronizacijski proces slušnih fenomenov.

Svoje delo in izsledke raziskav je predstavljal v okviru številnih inštitucij, med drugim v Muzeju sodobne umetnosti v Buenos Airesu (MAMBA), kulturnem centru Pioneer Works v Brooklynu (ZDA), galeriji LHOSTE Art Contemporain v Arlesu (Francija) in v Danskem narodnem muzeju glasbe (Kopenhagen, Danska). V okviru umetniških in raziskovalnih rezidenc je gostoval na inštitutu IRCAM, v muzeju MASS MoCA, v kulturnem centru Cité Internationale des Arts in v okviru rezidenčnega programa Vermont Studio Center. Zaključil je študij glasbe in elektrotehnike ter akademski študij umetnosti na univerzi Columbia, in sicer v okviru Centra za računalniško glasbo (Computer Music Center, CMC). Trenutno je doktorski kandidat na univerzi Stanford v okviru Centra za raziskovanje računalništva v glasbi in akustiki (Centre for Computer Research in Music and Acoustics – CCRMA).

Prijave

Število udeležencev je omejeno. Prosimo vas, da svojo prijavo pošljete do 21. avgusta 2020 na naslov delavnica@ljudmila.org. Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleškem jeziku.

Kolofon

Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti.

Projekt konS — Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

KONS OSNOVNI.jpeg Errs eng.png Mk-logo.png