Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Umetniška rezidenca: Rosi Grillmair

Rosi-Grillmair-Project.png

»Tekom rezidence v Ljubljani želim raziskovati področje umetne inteligence v umetnosti – zakaj izdelujemo stroje, ki posnemajo ljudi, ljudje pa posnemajo stroje. Kaj lahko izvemo o sebi z outsourcing-om "človeškosti" na stroje? Na presečišču logike in ustvarjalnosti obstajajo zanimiva izhodišča, ki lahko vodijo do nenavadnih pripovedi ali reinterpretcij umetnostnih žanrov.

Medtem ko poskušamo strojno vedenje približati človeškemu, pa naj gre za robote, chat-bote ali logistične sisteme, smo razvili tudi kanon, kako se obnašajo stroji, ki pretendirajo na človeško. V filmu, recimo, obstaja precej primerov, ki vključujejo vlogo umetne inteligence, ki govori, včasih celo igra (npr. Data iz Zvezdnih stez ali TARS v filmu Interstellar). Seveda za temi liki ni nobenega programa umetne inteligence, ampak scenaristi, ki si predstavljajo, kako je biti stroj. Ta kanon v popularni kulturi – od ustvarjanja slik s pomočjo umetne inteligence do jezika klepetalnih botov in načinov, gibanja androidov – je cilj mojega raziskovanja v Ljubljani.

Med viri navdiha za razvoj projekta pa je tudi pisatelj Italo Calvino. Pri pisanju romanov in kratkih zgodb je pri zgradbi pogosto izhajal iz neke vrste logičnih formularjev, ki izvirajo tudi iz kibernetike in računalništva. Med ustvarjanjem je poskušal slediti strogim in logičnim pravilom, kar ni povsem drugačno od načina, kako stroj izvaja določen program.«

Časovnica

I WANT YOU TO BE A BOT

Rosi-Bot BashirBastani.jpg (Illustration & design: Bashir Bastani)

I WANT YOU… to be a bot

Can you convince me that you are not a human?*

  • Participation restricted to humans only.

How?
Try your best as a chatbot via Signal or Telegram…
Therefore type this number: +43664/4445104
Try your best to be an automated Spam Mail
Therefore use this email address: remony4@gmail.com
Send images or videos that make me think there is an AI behind it.

O rezidentki

Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem kraju Linz. Od leta 2020 deluje kot samostojna umetnica, aktivna pa je tudi v več odprtokodnih skupnostih.
Trenutno razvija projekt Merkwürdige Momente (nepozabni/nenavadni trenutki). Projekt vključuje posege v javni prostor in aproriacijo infrastruktur in predmetov kolektivne zgodovine. V njenem delu igra pomembno vlogo prosta interpretacija, poleg tega pa v zanimivih zgodbah in interaktivnih okoljih razmišlja o vprašanjih umetnosti, jezika, kulture in tehnologije.
Mediji, ki jih uporablja v svoji ustvarjalni praksi, vključujejo dva zelo različna pristopa. Po eni strani se ukvarja z digitalnim, efemernim - oblikovanim s programiranjem in vizualizacijo. Po drugi strani pa jo zanima lovljenje trenutkov z dolgotrajnimi in naravnimi materiali, kot so kamen, les in tkanine. Virtualnost in haptične izkušnje (ročno delo) združuje digitalna izdelava, ki omogoča prehajanje med abstraktnimi in naravnimi pojavi. Njena dela so bila razstavljena na mednarodnih umetniških festivalih in razstavah. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje.

RR-portrait.jpg

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Rezidenco so podprli Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo in JSKD - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

MOL logo.svg MK logo.jpg Logo jskd.jpg EASTN-DC logo.png Kreativna evropa.jpg