Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Rosi Grillmair: connect.experience

Vzpostavite boljšo povezavo z aplikacijami in storitvami, ki so nepogrešljive spremljevalke naših vsakdanjih življenj – še posebej zdaj, v času pretrganih povezav in razdvojenosti.

Bodimo iskreni: aplikacije in storitve so naše sopotnice, spodbujajo nas k osebnostni rasti ter k vključevanju v igro in raziskovanje. V neskončni evoluciji naših potreb, aspiracij, sanj in želja nas poprimejo za roko in nam olajšajo odločitve. Nikoli ne pozabijo spominov, ki smo jih ustvarili skupaj.
Elegantno se prilagajajo našim besedam in kretnjam ter se učijo iz naših nerodnih interakcij in muhastega vedenja. Radovedno opazujejo svet in nam priporočajo najkrajše poti ali pa postrežejo z najbolj sproščujočimi kreativnimi ventili. Zaradi njih naši mehurčki postajajo večji.
Razumevajoče so in prilagodljive, stalno poizvedujejo in iščejo stik z nami. Spodbujajo nas v naših prizadevanjih in nam pomagajo k novim, izjemnim dosežkom. Z nami bedijo in z nami počivajo – karseda nedejavno – pri tem pa nevsiljivo čakajo in poslušajo, kaj nam res leži na srcu. Nobeno vprašanje, postavljeno v tej kontingentni simbiozi, ni nerodno, nobenega vprašanja ni, ki bi bilo preveč naključno. One vedo. Ali pa se bodo vsaj potrudile in se učile.
Vprašajte se: »Kaj bi bil/a brez njih?«

Pretekle predstavitve

> The European Art Science Technology Network, Digital Creativity (EASTN-DC) at the 14th AudioVisual Arts Festival (ONLINE) | 30. 5. 2021
> “Human Companions - Chatroom” v okviru Re-Connect Online Performance Festival | 8. in 12. 4. 2021
> Predstavitev projekta v okviru “9. worldwide vvvv meetup” v organizaciji NODE Institute | 23. 3. 2021
> Rosi Grillmair: connect.experience | samostojna razstava | 11.–24. 3. 2021 | osmo/za

O razstavi

Umetnica Rosi Grillmair je v času rezidence pri osmo/zi raziskovala mehanizme antropomorfizacije na področju umetne inteligence in njen povratni vpliv na nas, uporabnike in (so)ustvarjalce, ki se v zdaj že ustaljenih interakcijah s tovrstnimi tehnologijami tudi sami nenehno posodabljamo in v delovanju približujemo strojnemu.
Umetniški projekt connect. experience vzvratno-inženirsko apropriira postopke in situacije, v katerih vsakodnevno treniramo algoritme – ko potrjujemo, da nismo roboti, ocenjujemo prevode, prepoznavamo semaforje in cestne prehode, se pogovarjamo z virtualnimi pomočniki ter chatboti … Prevedla jih je v namenoma nerodne in breznamenske naloge za opazovanje povratnega učinka tovrstnih interakcij na nas.
Razstavo kot transformativni ideološki aparat je umetnica uporabila kot poligon za izvedbo eksperimenta: treniranje množice ljudi s ponavljanjem, učenjem in voljno optimizacijo. S promocijskim nagovorom sodobnih aplikacij in storitev obljublja vpletenost, presežno izkušnjo, osebnostno rast, povezovanje in sodelovanje. Z ulic ter izza zaslonov nas prijazno vabi v na videz igrivo situacijo, za katero se izkaže, da zahteva pozorno razbiranje znakov in izvajanje navodil. Umetnica je k snovanju razstave namreč pristopila kot k pisanju algoritma – to so navsezadnje abstraktni koncepti, ki bodisi so ali pa niso izvedljivi s pomočjo ustrezne (ne)materialne infrastrukture.
Medtem ko sledimo krožni poti sklenjene programske zanke – rešujemo naloge, opazujemo, se odzivamo, pletemo pomenske mreže in se učimo – fizično izvajamo razstavni algoritem, podobno kot so prve kalkulacije v zametkih računalniške zgodovine opravljali »človeški računalniki«. Objekt tokratnega vedenjskega programiranja smo torej mi sami. Postavitev deluje kot program, ki obiskovalca v sedmih korakih popelje na pot (p)osebne optimizacije – približevanja umetni inteligenci. Ko se na koncu poti vrnemo na izhodiščno točko, se bomo, preoblikovani od izkušnje, morda lažje vpeli v sodobni tehnokapitalizem, morda pa bomo zgolj bolje prilagojeni za obiskovanje razstav.

Galerija (foto: Katja Goljat)

Connect-experience-1.jpg Connect-experience-2.jpg Connect-experience-3.jpg Connect-experience-4.jpg Connect-experience-5.jpg Connect-experience-6.jpg Connect-experience-7.jpg Connect-experience-8.jpg Connect-experience-9.jpg

O umetnici

Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem Linzu v Avstriji. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje. Ponavljajoča se tema v njenih delih je refleksija človeškega vedenja, družbe in sistemov skozi »programabilne stroje«. Do sedaj je ustvarila več kompleksnih umetniških projektov, npr. kuratorski algoritem Exhy (2015), ki avtomatizirano ustvarja kulturne dogodke, in The Art Retriever (2014), realnočasovno spletno vizualizacijo indeksa vrednosti in vidnosti umetnin, ki je bila razstavljena tudi na festivalu Ars Electronica. Sodelovala je na večmednarodnih umetniških festivalih in razstavah, mdr. v okviru festivlov Ars Electronica (AT), TADAEX Teheran (IR), Medialab Prado (ES), Gwangju Media Arts Festival (KR), amberPlatform (TR) in MKH Wels (AT). Kot predavateljica je sodelovala z organizacijami in kolektivi NODE Forum for Digital Art (DE), D.A.H. Project Shriaz (IR), Kepler Salon Linz (AT), Creative Coding Barcelona (ES), Digitale Welten (DE) in Schmiede Hallein (AT). Magisterij je pridobila na oddelku Interface Cultures Univerze za umetnost in oblikovanje v Linzu (Kunstuniversität Linz, AT).

Umetnica: Rosi Grillmair
Kuratorka: Maja Burja
Razvoj vmesnikov: Staš Vrenko
Tehnična podpora: Valter Udovičić, Miha Zupan
Oblikovanje logotipa: Maruša Račič

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, in Zavod Projekt Atol. S podporo Ministrstva za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo in JSKD – Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

Tehnični partnerji: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Rampa Lab – Zavod za kulturo, umetnost in izobraževanje Kersnikova, RogLab

Zahvale: Bashir Bastan, Cristina Cochior, vvvv Community, Luka Frelih, Anže Zorman, Tilen Sepič, Nataša Martina Pintarič, Jana Wilcoxen, Blaž Božič, Vesna Bukovec, Ann-Katrin Krenz, Michael Burk, Lotte

Logo atol.png

MK logo.jpg MOL logo.svg Logo jskd.jpg EASTN-DC logo.png Kreativna evropa.jpg