Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Kodna poezija

Delavnica z rezidentko Rosi Grillmair.

Rosi-Grillmair-Code-poetry.jpg

DATUM: sreda, 17. februar 2021 | 16.00–20.00
MENTORICA: Rosi Grillmair
LOKACIJA: spletna delavnica
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

FB DOGODEK

O delavniciKODNA POEZIJA UDELEŽENK IN UDELEŽENCEV DELAVNICE
  Art createBestPiece(){
      Art masterpiece = create();
  return masterpiece;
  }

/Rosi Grillmair

Koda je oblika pisnega izražanja, podobna poeziji. Za vsako vrstico kode stoji namen.

Deluje na preseku človeške in strojne interakcije – njena performativnost služi stroju, ki kodo izvrši, njena berljivost, opisnost, pa je pomembna za človeškega bralca. Obenem reprezentira in izvršuje. Potek iste naloge lahko zapišemo v različnih jezikih in na različne načine. Zato je koda vedno subjektivna oblika komunikacije, prežeta z osebnostjo in slogom pisca.

Na delavnici bomo vrstice kode primerjali s poezijo, spoznali žanr kodne poezije, jo poskusili interpretirati in napisati lastne kodne pesmi.

Na delavnico vabimo tako vse, ki še nikoli niste napisali vrstice kode, kot tudi programerje, ki želite eksperimentirati z jezikom, ki ga uporabljate vsak dan!

  for(Interest i : allInterests)
       coders.add(new Coder(i));

/Chaos Communication Congress /beri: "In order to use technology for different needs and interests, we need different people."

Več o kodi in poeziji: https://bit.ly/39LFZZ8 (Grillmair, Rosi. (2019). Code and Poetry An Exploration of Logic throughout Art, Computation and Philosophy.)

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna. Delavnica bo potekala na spletu, v angleškem jeziku. Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na delavnica@ljudmila.org.

O mentorici

Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem Linzu v Avstriji. Od leta 2020 deluje kot samostojna umetnica, aktivna pa je tudi v več odprtokodnih skupnostih.
Trenutno razvija projekt Merkwürdige Momente (nepozabni/nenavadni trenutki). Projekt vključuje posege v javni prostor in aproriacijo infrastruktur in predmetov kolektivne zgodovine. V njenem delu igra pomembno vlogo prosta interpretacija, poleg tega pa v zanimivih zgodbah in interaktivnih okoljih razmišlja o vprašanjih umetnosti, jezika, kulture in tehnologije.
Mediji, ki jih uporablja v svoji ustvarjalni praksi, vključujejo dva zelo različna pristopa. Po eni strani se ukvarja z digitalnim, efemernim - oblikovanim s programiranjem in vizualizacijo. Po drugi strani pa jo zanima lovljenje trenutkov z dolgotrajnimi in naravnimi materiali, kot so kamen, les in tkanine. Virtualnost in haptične izkušnje (ročno delo) združuje digitalna izdelava, ki omogoča prehajanje med abstraktnimi in naravnimi pojavi. Njena dela so bila razstavljena na mednarodnih umetniških festivalih in razstavah. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Umetniško rezidenco in delavnico so podprli Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo in JSKD - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

MOL logo.svg MK logo.jpg Logo jskd.jpg EASTN-DC logo.png Kreativna evropa.jpg