Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Algopolis

Mednarodni festival kodiranja v živo

DATUM: četrtek in petek, 5. in 6. maj 2022
LOKACIJI: osmo/za in Cukrarna.bar


Ljudmila ob 10. obletnici gibanja algorave ponosno predstavlja vrhunec večletnih prizadevanj za popularizacijo kodiranja v živo: Algopolis bo v Ljubljani zbral mednarodno skupnost najbolj aktivnih in prodornih koderk, hekerjev in raziskovalk, ki vas bodo popeljali v ozadje svojega ustvarjalnega procesa.

Dvodnevni festival se bo v četrtek odprl z razstavo Anne Carreras v osmo/zi, kulminiral pa v petek zvečer v Cukrarna.baru. Vabljeni na prvi pravi ljubljanski Algorave, na katerem bo vaše plesne korake programiralo 11 ustvarjalk in ustvarjalcev, raziskovalci po srcu pa se nam pridružite še na delavnicah ustvarjalke platforme Hydra Olivie Jack in alkimista kode in zvoka Tima Hooglanda.

Praznujte z nami v duhu sodelovanja in odprte kode!

Program

Četrtek, 5. maj:

  • 16:00 | osmo/za | Hibridni vmesniki: risanje in koda (delavnica vizualizacij z Olivio Jack)
  • 20:00 | osmo/za | Luka Frelih, Jurij Podgoršek, Rob Canning in Roger Pibernat: Wavey Wind (Predstavitev in nastop z motion senzorjem, razvitim na mariborskem hekatonu)
  • 20:30 | osmo/za | Otvoritev razstave Anna Carreras: Live TOPS M-1 kodiranje


Petek, 6. maj:

  • 17:00 | osmo/za | Live Coding 101 (glasbena delavnica s Timom Hooglandom)
  • 21:00 | Cukrarna.bar | ALGORAVE - praznovanje 10. obletnice algoravea z mednarodno zasedbo: Patrick Borgeat, Chigüire, Saskia Freeke, Timo Hoogland, Olivia Jack, LinaLab, Ivan Paz, Blaž Pavlica, Roger Pibernat, Luka Prinčič, Turbulente, Violetta Postnova.

Galerija

KAT4356.jpg KAT3274.jpg KAT3448.jpg KAT3000.jpg KAT3592.jpg KAT4243.jpg

Foto: Katja Goljat

Več o live codingu

Live coding ali kodiranje v živo ne pozna ustaljenega notnega zapisa, inštrumenti zanj pa so skriti v ukaznih vrsticah računalnika. Prihaja kot dokaj nova umetniška oblika in kot krovni izraz, ki zajema spoj elektronske glasbe, vizualij, improvizacije ter nastopov v živo. Live coder v živo komponirane glasbe ali vizualij pred našimi očmi ustvarja dogodek, ob katerem lahko plešemo, ob njem sedimo ali pa se vanj preprosto potopimo.

Live coding skupnost ceni deljeno avtorstvo, odprtokodno programje, sodelovanje med različnimi pristopi in vzdušje kolektivnega.

Pretekle izvedbe

on-the-fly

on-the-fly je projekt za spodbujanje prakse kodiranja v živo, performativne tehnike, ki se osredotoča na pisanje algoritmov med nastopom, tako da je tisti, ki piše, del algoritma. Kodiranje v živo se večinoma uporablja za ustvarjanje glasbe ali slik, vendar sega tudi onkraj tega. Naši cilji so podpiranje izmenjave znanja med skupnostmi, vključevanje v kritična razmišljanja, spodbujanje uporabe in razvoja odprtokodnih orodij ter približevanje kodiranja v živo novemu občinstvu. Projekt poteka od oktobra 2020 do septembra 2022, sofinancira ga program Ustvarjalna Evropa, vodi pa ga Hangar v sodelovanju z ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, društvom Ljudmila in Creative Coding Utrecht.

Partnerji: Hangar Barcelona (ES), ZKM Center for Art and Media Karlsruhe (DE), Creative Coding Utrecht (NL), Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (SI). Pridružen partner ZKM: Institute for Music Informatics and Musicology at Karlsruhe University of Music.

Kolofon

Organizacijska ekipa/produkcija: Katja Pahor, Tine Vrabič, Anže Zorman, Luka Frelih, Jan Drozg, Robert Mohorič, Valter Udovičić, Črt Trkman, Miha Zupan

Celostna podoba: Eva Popit
Foto in video dokumentacija: Katja Goljat, Maj Vrenko

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Koprodukcija: Creative Coding Utrecht, ZKM Karlsruhe, Hangar, Cukrarna.bar, osmo/za

Medijska partnerja: Radio Študent, Tam-Tam
Zahvale: Tadej Droljc, Nina Hudej, Nina Kodrič, Zavod Projekt Atol, Maruša Račič, Roger Pibernat

Dogodek je del projekta On-the-fly, ki je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjal-na Evropa. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za javno upravo Republike Sloveni-je.

Algopolis22-logotipi-final.jpg