Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Hibridni vmesniki

Hibridni vmesniki

Risanje in koda: Delavnica z mentorico Olivio Jack na festivalu Algopolis

DATUM:
Četrtek, 5. maj 2022: 16.00-19.00

LOKACIJA:
osmo/za (8. nadstropje), Slovenska 54, Ljubljana

PRIJAVE IN VEČ INFORMACIJ: do torka, 3. maja, na delavnica@ljudmila.org (Tine)

Delavnica je namenjena mlajšim od 25 let, predhodno znanje ni potrebno. Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno. Na delavnico prinesite svoj laptop, slušalke in webcam.

Algopolis lezeci 5sm.png

Opis delavnice

Olivia Jack, razvijalka okolja Hydra, bo na delavnici udeležence spoznala s svojim novim hibridnim vmesnikom za kodiranje v živo, ki urejanje kode povezuje z risanjem. Poimenovala ga je Fubbles, kot okrajšavo function scribbles oz. funkcijskih krac. Na katerih principih pa deluje Fubbles? Premikanje miške ali prsta po risbi generira sekvenco X in Y vrednosti v času, te vrednosti pa so nato postavljene v zanko (s čimer dobimo ponavljajoči se vzorec) in dodeljene spremenljivki, ki jo lahko uporabimo za nadziranje parametrov pri kodiranju vizualizacij in glasbe v živo. Naenkrat lahko v živo spreminjamo več funkcij hkrati, zato je Fubbles izjemno prilagodljiv vmesnik za nadziranje kretenj v programih za kodiranje v živo.

Na delavnici bodo udeleženci odkrivali različne načine uporabe Fubbles v kombinaciji z live coding okolji, ki temeljijo na brskalniku, preizkusili pa ga bodo tudi pri pošiljanju MIDI in OSC sporočil drugim programom za glasbo in vizualizacije. Udeleženci morajo s seboj prinesti laptop, slušalke in webcam. Izkušnje s kodiranjem v živo v katerem koli jeziku in/ali v javascriptu vam bodo pri delavnici prišle prav, niso pa obvezne.

Fubbles

Fubbles3.png

Galerija

KAT3089.jpg KAT3033.jpg KAT3084.jpg KAT3043.jpg KAT3120.jpg

Foto: Katja Goljat

O mentorici

Olivia Jack je programerka, umetnica in predavateljica, ki se ukvarja z odprtokodno programsko opremo, kartografijo, kodiranjem v živo in eksperimentalnimi vmesniki. Razvila je številna orodja, ki temeljijo na brskalniku, vključno z orodji Hydra, PIXELSYNTH in LiveLab. Rada ustvarja avdiovizualne instrumente, pogosto pa sodeluje tudi z glasbeniki in plesalci pri performansih v živo.

Njeno delo je bilo predstavljeno na različnih prizoriščih po svetu, med drugim je predavala, nastopala in vodila delavnice v Planetario de Bogota (Kolumbija), Centro Nacional de las Artes (Mexico City), Hangar (Barcelona), CTM Festival (Berlin), Oscillation Festival (Belgija). Prihaja iz San Francisca, trenutno pa živi v Berlinu.

Olivia-warp.png

Prijave

Prijave zbiramo do torka, 3. maja, na delavnica@ljudmila.org (Tine). Število mest je omejeno.

on-the-fly

on-the-fly je projekt za spodbujanje prakse kodiranja v živo, performativne tehnike, ki se osredotoča na pisanje algoritmov med nastopom, tako da je tisti, ki piše, del algoritma. Kodiranje v živo se večinoma uporablja za ustvarjanje glasbe ali slik, vendar sega tudi onkraj tega. Naši cilji so podpiranje izmenjave znanja med skupnostmi, vključevanje v kritična razmišljanja, spodbujanje uporabe in razvoja odprtokodnih orodij ter približevanje kodiranja v živo novemu občinstvu. Projekt poteka od oktobra 2020 do septembra 2022, sofinancira ga program Ustvarjalna Evropa, vodi pa ga Hangar v sodelovanju z ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, društvom Ljudmila in Creative Coding Utrecht.

Partnerji: Hangar Barcelona (ES), ZKM Center for Art and Media Karlsruhe (DE), Creative Coding Utrecht (NL), Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (SI). Pridružen partner ZKM: Institute for Music Informatics and Musicology at Karlsruhe University of Music.

Kolofon

Organizacijska ekipa/produkcija: Katja Pahor, Tine Vrabič, Anže Zorman, Luka Frelih, Jan Drozg, Robert Mohorič, Valter Udovičić, Črt Trkman, Miha Zupan

Celostna podoba: Eva Popit
Foto in video dokumentacija: Katja Goljat, Maj Vrenko

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Koprodukcija: Creative Coding Utrecht, ZKM Karlsruhe, Hangar, Cukrarna.bar, osmo/za

Medijska partnerja: Radio Študent, Tam-tam
Zahvale: Tadej Droljc, Nina Hudej, Nina Kodrič, Zavod Projekt Atol, Maruša Račič, Roger Pibernat

Dogodek je del projekta On-the-fly, ki je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjal-na Evropa. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za javno upravo Republike Sloveni-je.

Algopolis22-logotipi-final.jpg