Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Algorave 2022

Prvi pravi algorave v Ljubljani!

DATUM: petek, 6. maj 2022 | 21.00
LOKACIJA: Cukrarna.bar

Pridružite se nam na praznovanju 10. obletnice algoravea na plesišču Cukrarna.bara. Pustite se zapeljati algoritmom, Algopolis vabi na ples!

Vstop prost!

Algorave1000.png

Program

Vaše plesne korake bo v živo kodirala mednarodna zasedba 11 ustvarjalk in ustvarjalcev:

21.00 | Blaž Pavlica
21.30 | Patrick Borgeat
22.00 | Luka Prinčič
22.30 | LinaLab
23.00 | Chigüire
23.30 | Roger Pibernat
00.00 | Timo Hoogland
00.30 | Iván Paz

Vizualizacije: Olivia Jack, Saskia Freeke, Turbulente, Violetta Postnova, Chigüire

Vrata ob 20.00, vstop prost!

Galerija

KAT4356.jpg KAT4188.jpg KAT4211.jpg KAT3894.jpg KAT3921.jpg

Foto: Katja Goljat

Nastopajoči

Algo-timo.jpg

Timo Hoogland je računalniški umetnik, live coder, glasbenik in predavatelj, ki kodira eksperimentalno elektronsko plesno glasbo in razvija generativne avdiovizualne kompozicije, instalacije in performanse. V okviru magistrskega študija oblikovanja glasbe na Univerzi v Utrechtu je razvil okolje Mercury kot pripomoček za raziskovanje in snovanje algoritemskih tehnik komponiranja in generativnih vizualizacij za live coding nastope. Je aktiven član live coding skupnosti v Utrechtu, kjer z Creative Coding Utrecht in Netherlands Coding Live organizira delavnice, srečanja in Algorave.

Algo-roger.jpg

Roger Pibernat je ilustrator, glasbenik in programer samouk, ki vseskozi raziskuje nove umetniške izraze in področja, je SuperCollider začel uporabljati leta 2011, od takrat pa je z Barcelona Laptop Orchestra nastopal na različnih prizoriščih, od zakotnih barov do Sonárja. Roger je soustanovitelj umetniškega kolektiva Wú, znotraj katerega izdeluje elektroakustične inštrumente, razvija digitalne in interaktivne instalacije ter snuje avdiovizualne performanse. Je dejaven član rastoče live coding skupnosti v Barceloni.

Algo-ivan.jpg

Iván Paz v svojem ustvarjalnem procesu povezuje znanja s področja fizike, glasbe in računalništva. Njegovo delo temelji na kritičnih pristopih k tehnologiji in principu kompozicije od začetka (from scratch). Od leta 2010 je aktiven član mednarodne live coding skupnosti, svoje delo pa je predstavljal na delavnicah, konferencah in nastopih po Evropi in Ameriki.

Algo-lina.jpg

Linalab je večplastna singularnost. Je celota in enotnost, osamljen zvok in nota. Frekvenca, ki se zadrži v času, postane kompleksnejša, se zaplete in postane hrup – melodija, pesem in nato tišina. Linalab ne obstaja samo na odru. Poleg nastopov na številnih prireditvah in festivalih glasbo razume tudi kot neprekinjen proces raziskovanja. Je producentka pri založbi Synth Vicious, aktivno sodeluje s skupino TOPLAP Barcelona in ustvarja elektronske inštrumente pri skupini Familiar DIY.

Algo-luka.jpg

Luka Prinčič je glasbenik, performer in intermedijski umetnik, ki je svoja dela s področja računalniške in elektronske glasbe, umetnosti zvoka, intermedijskih instalacij in performansa, predstavljal na številnih prizoriščih doma in po svetu (Ars Electronica, EMAF, Netmage, Galerija Kapelica, MG+MSUM …). Med drugim pri Zavodu Emanat skrbi za Kamizdat, spletno založbo za raziskovalno elektronsko glasbo. Je eden aktivnejših domačih koderjev v živo, o čemer pričajo tudi njegove zadnje bandcamp izdaje, izključno ali delno ustvarjene v live coding okolju SuperCollider.

Algo-turbu.jpg

Citlali Hernández Sánchez alias Turbulente k svojemu umetniškemu delu pristopa transdisciplinarno. Zanima jo eksperimentiranje z materialnostjo performansa, v nastope pa, skozi lastno vpetost v kable, piksle in vezja, vpleta premislek o telesu kot polju potencialnosti. diplomirala je iz industrijskega oblikovanja, nato pa je zaključila magistrski študij digitalnih umetnosti na Univerzi Pompeu Fabra v Barceloni. Turbulente za svoje eksperimente s sliko in kodo v živo uporablja platformo Hydra, ki jo je razvila Olivia Jack.

Algo-patrick.jpg

Patrick Borgeat je koder v živo, umetnik in programer. Študiral je glasbeno informatiko na Univerzi za glasbo v Karlsruheju, kjer trenutno poučuje kreativno kodiranje. Vrsto let je bil kot performer in organizator dogodkov aktiven na live coding sceni v Karlsruheju. Od leta 2010 je svoje delo predstavljal na nastopih, razstavah, pogovorih in delavnicah po vsej Evropi. Patrick je s skupino Benoît and the Mandelbrots prejel častno omembo Prix Ars Electronica v kategoriji Digitalna glasba in zvočna umetnost (2012) ter častno omembo na Visual Music Live Competition z avdiovizualno zasedbo Ganzfeld (2015).

Algo-olivia.jpg

Olivia Jack je programerka, umetnica in predavateljica, ki se ukvarja z odprtokodno programsko opremo, kartografijo, kodiranjem v živo in eksperimentalnimi vmesniki. Razvila je številna orodja, ki temeljijo na brskalniku, vključno z orodji Hydra, PIXELSYNTH in LiveLab. Rada ustvarja avdiovizualne instrumente, pogosto pa sodeluje tudi z glasbeniki in plesalci pri performansih v živo. Njeno delo je bilo predstavljeno na različnih prizoriščih po svetu, med drugim je predavala, nastopala in vodila delavnice v Planetario de Bogota (Kolumbija), Centro Nacional de las Artes (Mexico City), Hangar (Barcelona), CTM Festival (Berlin), Oscillation Festival (Belgija). Prihaja iz San Francisca, trenutno pa živi v Berlinu.

Algo-saskia.jpg

Saskia Freeke je umetnica in oblikovalka, pionirka dnevnega ustvarjalnega kodiranja, "dailies", ki jih vse od januarja 2015 objavlja na spletu – trenutno svoje dnevne vizualne raziskave objavlja na platformah Tumblr, Ello, Twitter in Instagram. Svoje delo je delila z občinstvom v Berlinu, Londonu, Parizu, Los Angelesu in številnih krajih na Nizozemskem. Saskia je tudi predavateljica, na univerzi Goldsmiths v Londonu je poučevala računalništvo, na Univerzi za umetnost v Utrechtu pa vizualno oblikovanje na Fakulteti za računalniške igre in interakcijo.

Algo-blaz.jpg

Blaž Pavlica je avdio-vizualni umetnik, avdio inženir, DJ in programer. Z Jašo Bužinelom na Radiu Študent vodi oddajo o klubski in elektronski glasbi Partijska linija in organizira serijo klubskih dogodkov Cosmic sex. Nastopal je z avdio-vizualnim kolektivom Ansambel PRSA, sprva z generativnimi melodijami in zvokom, kasneje prešel na tehniko video povratne zanke, na koncu pa na generativno geometrijo in 3D rendering. V sodelovanju z Ljudmilo je zasnoval delavnice hekanja in kodiranja za mlade, trenutno pa v okviru projekta Bair nadgrajuje ambisonično kupolo, ki jo je prvič izvedel na PIFcampu. V zadnjih letih je zabeležil kar nekaj live coding nastopov, pri katerih je kodiral v okoljih Hydra in SuperCollider.

Algo-chiguire.jpg

Chigüire prihaja iz doline Caracasa v Venezueli, v svoji multimedijski umetniški praksi pa raziskuje dialog med ljudmi in stroji. Rave ritme, ki se navdihujejo v glasbi devetdesetih, ustvarja iz mešanice industrial teksture, obrtniško dovršene sinteze in latino ritmov, ki se jim pridružujejo vplivi različnih žanrov, od cumbie do trancea.

on-the-fly

on-the-fly je projekt za spodbujanje prakse kodiranja v živo, performativne tehnike, ki se osredotoča na pisanje algoritmov med nastopom, tako da je tisti, ki piše, del algoritma. Kodiranje v živo se večinoma uporablja za ustvarjanje glasbe ali slik, vendar sega tudi onkraj tega. Naši cilji so podpiranje izmenjave znanja med skupnostmi, vključevanje v kritična razmišljanja, spodbujanje uporabe in razvoja odprtokodnih orodij ter približevanje kodiranja v živo novemu občinstvu. Projekt poteka od oktobra 2020 do septembra 2022, sofinancira ga program Ustvarjalna Evropa, vodi pa ga Hangar v sodelovanju z ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, društvom Ljudmila in Creative Coding Utrecht.

Partnerji: Hangar Barcelona (ES), ZKM Center for Art and Media Karlsruhe (DE), Creative Coding Utrecht (NL), Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (SI). Pridružen partner ZKM: Institute for Music Informatics and Musicology at Karlsruhe University of Music.

Kolofon

Organizacijska ekipa/produkcija: Katja Pahor, Tine Vrabič, Anže Zorman, Luka Frelih, Jan Drozg, Robert Mohorič, Valter Udovičić, Črt Trkman, Miha Zupan

Celostna podoba: Eva Popit
Foto in video dokumentacija: Katja Goljat, Maj Vrenko

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Koprodukcija: Creative Coding Utrecht, ZKM Karlsruhe, Hangar, Cukrarna.bar, osmo/za

Medijska partnerja: Radio Študent, Tam-tam
Zahvale: Tadej Droljc, Nina Hudej, Nina Kodrič, Zavod Projekt Atol, Maruša Račič, Roger Pibernat

Dogodek je del projekta On-the-fly, ki je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjal-na Evropa. Dogodek podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za javno upravo Republike Sloveni-je.

Algopolis22-logotipi-final.jpg