Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Za koga in čemu kodiranje v živo

pogovor z raziskovalci live codinga

Mori giovanni.jpg

DATUM: petek, 14. maj 2021 | 19.00-20.30
LOKACIJA: osmo/za (8. nadstropje), Slovenska 54, Ljubljana
PRENOS V ŽIVO: spletni prenos YT in Radio Študent

Več o dogodku

Live coding kot ena izmed najmlajših umetniških disciplin šele zavzema svoje raziskovalno in ustvarjalno mesto v umetniškem polju. V okviru projekta On-the-Fly Ljudmila z evropskimi partnerji mreži ustvarjalce in raziskovalce ter vzpostavlja polje delovanja za to umetniško zvrst tudi v Sloveniji. Trenutno v štirih državah potekajo vzporedne raziskave o občinstvu ter možnostih razvoja live codinga. V razpravi bomo predstavili njihove prve ugotovitve. Med vabljenimi je tudi eden izmed pionirjev raziskav live codinga, Giovanni Mori iz Italije.

Uvodno predavanje:“Kodiranje v živo? Kaj to pomeni?”
Mori je v nedavno objavljeni knjigi “Live coding? What does it mean?” raziskal uprizoritveno tehniko kodiranja v živo z različnih perspektiv. V delu predstavi zgodovino gibanja in njegovo notranjo dinamiko. Avtor bo predstavil glavne poudarke iz svojega dela o kodiranju v živo in razpravljal tudi o izzivih v tej zvrsti umetnosti.

Panelna razprava:

Nina Dragičević in Tjaša Pureber: Raziskava občinstva live codinga v Sloveniji in predstavitve sorodnih raziskav občinstva live coding v drugih evropskih državah: Lluís Nacenta iz Hangar Barcelona (Španija), Valerie W iz Creative Coding Utrecht (Nizozemska): Predstavitve sorodnih raziskav občinstva v drugih evropskih državah

Giovanni Mori je doktoriral iz zgodovine uprizoritvenih umetnosti na Univerzi v Firencah. Opravil je etnografsko raziskavo o skupnosti koderjev v živo v Veliki Britaniji. Poleg tega je v skupnosti sodeloval tudi pri projektu Sonic Pi. Trenutno sodeluje z inštitutom Tempo Reale, ki se ukvarja z raziskavami na področju glasbe ter z razvojem uporabe kodiranja v živo pri poučevanju otrok v programskih jezikih.

Nina Dragičević je književnica, skladateljica in doktorica sociologije. Je avtorica knjig Kdo ima druge skrbi (2014), Slavne neznane (2016), Med njima je glasba (2017) in Ljubav reče greva (2019) ter elektroakustičnih albumov Parallellax (2016) in Gospa, tega v realnosti ni (2019). Dragičević je umetniška vodja mednarodnega festivala Topografije zvoka in avtorica oddaje Slavne neznane na Radiu Študent. Leta 2020 je prejela Župančičevo nagrado, leta 2019 je bila finalistka za Jenkovo nagrado in Veronikino nagrado, leta 2018 je prejela nagrado Vitez poezije (nagrado strokovne žirije in nagrado občinstva), Svečano listino Univerze v Ljubljani za izjemne dosežke, ter bila finalistka na tekmovanju Palma Ars Acustica (EBU).

Tjaša Pureber je politologinja. Več let je delovala kot vodja zagovorništva in strokovna vodja mreže nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi Asociacija. Bila/je članica strokovnih komisij na Ministrstvu za kulturo in Mestni občini Ljubljana. Je nekdanja novinarka in samozaposlena v kulturi. Deluje kot producentka in komunikatorka na polju uprizoritvenih umetnosti. V Gledališču Glej skrbi za stike z javnostmi. Je tudi neodvisna raziskovalka in publicistka. Njena temeljna področja raziskovanja so družbena gibanja in kulturne politike.

Lluís Nacenta je profesor, pisatelj in kurator na področju glasbe in sodobne umetnosti. Diplomiral je iz matematike in glasbe (klavir), magistriral iz primerjalne književnosti, umetnosti in filozofije ter doktoriral iz humanistike, z doktorsko disertacijo o repeticiji v glasbi, kjer se osredotoča na filozofsko perspektivo zvočnih umetnosti. Objavil je številne članke v digitalnih in tiskanih publikacijah, kot sta Cultura/s de La Vanguardia in Nativa, ter med drugim kuriral razstave in koncerte za Sónar+D, Arts Santa Mònica, Centre de Cultura Contemporància de Barcelona (CCCB) in Fundació Antoni Tàpies.

Valerie Wollinger iz Creative Coding Utrecht skupaj z ekipo iz projekta On-The-Fly pomaga pri snovanju in mapiranju občinstev live coderjev. Kot novinko na tem področju jo zanima raziskovanje motivacije in temeljne dinamike, ki posameznike spodbuja pri obisku live coding dogodkov.

Galerija

Dragičević foto Manca Jevšček.pngValerie CCU1.jpg

200825 Debatna kafana POGUM 022foto.nada.zgank (3).jpgLluísweb-768x512.jpg

foto: Manca Jevšček, Nada Žgank

On-the-fly

On-the-fly je projekt za spodbujanje prakse kodiranja v živo, performativne tehnike, ki se osredotoča na pisanje algoritmov med nastopom, tako da je tisti, ki piše, del algoritma. Kodiranje v živo se večinoma uporablja za ustvarjanje glasbe ali slik, vendar sega tudi onkraj tega. Naši cilji so podpiranje izmenjave znanja med skupnostmi, vključevanje v kritična razmišljanja, spodbujanje uporabe in razvoja odprtokodnih orodij ter približevanje kodiranja v živo novemu občinstvu. Projekt poteka od oktobra 2020 do septembra 2022, sofinancira ga program Ustvarjalna Evropa, vodi pa ga Hangar v sodelovanju z ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, društvom Ljudmila in Creative Coding Utrecht.

Partnerji: Hangar Barcelona (ES), ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe (DE), Creative Coding Utrecht (NL), Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (SI).
Pridruženi partner ZKM | Karlsruhe: Institute for Music Informatics and Musicology at Karlsruhe University of Music.

Kolofon

Zasnova srečanja in produkcija: Dare Pejić
Organizacijska ekipa/produkcija: Luka Frelih, Robert Mohorič, Dare Pejić, Anže Zorman
Odnosi z javnostmi: Tjaša Pureber
Celostna podoba: Maruša Račič
Tehnična podpora: Valter Udovičić, Luka Frelih
Spletni prenos: Črt Trkman, Adam Mulalić
Tehnika - radijski prenos: Samo Pavlica - Linch
Foto: Matjaž Rušt

Sodelujoči: Nina Dragičević, Bruno Gola, Luka Prinčič, Giovanni Mori, Tjaša Pureber, Ludovica Michelin, Valerie W, Rob Canning, Timo Hoogland, Shelly Knotts, Li Son, Jia Liu & Shouxin Tan, Claudio Donaggio - Etol, Blaž Pavlica, Diego Suárez, Ivan & Linalab, Michele Samarotto in Daniel Kurosch Höpfner, Žiga Petrič (Radio Študent).
Sponzor: Cockta (Atlantic Trade)
Koprodukcija: osmo/za, Radio Študent
Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost
Koprodukcija: osmo/za, Radio Študent
Zahvale: KiD PiNA, Luka Prinčič, Kaja Kisilak, Vesna Bukovec

Dogodek je del projekta On-the-fly, ki je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

ALGOPOLIS logptipi.jpg