Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Strictly Analog 2017

5. edicija festivala analognih vizualij in glasbe Strictly Analog Ljubljana.

        
9. december 2017

Kreativni center Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

#5

Strictly Analog, enodnevni avdiovizualni festival, slavi kulturno analognega in se spogleduje s povezovanjem analognih praks v vizualizaciji in zvoku. Z drugačnimi tehnikami podprti performansi prikazujejo širino možnih uporab analognih tehnologij ter ustvarjajo praktično-zabavna okolja, ki se jim je priporočeno preprosto prepustiti. V Kreativni center Poligon se Strictly Analog vrača že petič, tokrat gosti domače in tuje povratnike, ki bodo z novim materialom nedvomno spet pustili pečat. Podvodne atmosfere na 16 mm filmskem traku in vinilu, hipnotične in ritmične kompozicije z laserskimi droni, lo-fi ritem mašine in igriva kinematika ter ekperimentalna elektronika, ki vas bo pripravila do plesa.

Program

12.00
Carole Thibaud: Delavnica Fotogram in njegova magija

19.00
Predstavitev izdelkov iz delavnice Fotogram in njegova magija

19.00
Artist Talk z Bernhardom Rasingerjem: Kako izgleda zvok?
Bernhard Rasinger bo v pogovoru predstavil povezavo zvoka in laserske vizualizacije, obiskovalci pa bodo povabljeni, da tudi sami izvabijo linije in valove iz zaželenega zvoka.

Avdiovizualni nastopi
20.00
Carole Thibaud & Robertina Šebjanič: Liquefaction
21.00
Laser Bros
22.00
Casper Electronics
23.00
Izland + jesusonecstasy

Umetniki & performansi

Carole Thibaud & Robertina Šebjanič: Liquefaction (FR/SI)


Domača mednarodno priznana intermedijska umetnica Robertina Šebjanič in avtodidaktična filmska ustvarjalka in eksperimentatorka s 16mm trakom Carole Thibaud iz francoskega Nantesa predstavljata Liquefaction. Imerzivna avdivizualna simbioza nas čaka pod oceanom!

Laser Bros (AT/CZ)


Laser Bros povezujeta laserske projekcije in elektronske zvočne valove, ki jih v realnem času generira analogni modularni sintetizator zvoka. Pobratena umetnika, ki z laserjem razkrivata lepoto valovnih oblik, sta Bernhard Rasinger aka BR Laser in Václav Peloušeko, vidni član Bastl Instruments.

Casper Electronics (US/CZ)


Casper Electronics je Peter Edwards, eden svetovno najprepoznavnejših circuit benderjev, ki že petnajst let proizvaja elektronske glasbene instrumente. Z njimi nastopa sam, uporabljajo pa jih tudi kalibri, kot so Mike Patton, Kevin Rutmanis in Danny Elfman.

IZLAND & jesusonecstasy (SI)


Izolana Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda pet let ustvarjata pod imenom Izland. V svojem delu raziskujeta in ustvarjata abstraktne vizualne realnosti, osnovane na eksperimetiranju s principi kimatike in mehanskimi igračami, barvami in kemijskimi poizkusi. jesusonecstasy aka Mitja Cerkvenik pa zvoke izvablja iz elektronskih glasbenih inštrumentov in efektov, ki so plod njegovega dela in domišljije. Od ambientalnih razglašenih melodij analognih sintetizatorjev pa vse do zgolj ritmičnih delov z lo-fi zvokom ritem mašine.

Sodelujoči umetniki

Laser Bros s povezovanjem laserske projekcije in elektronskih zvočnih valov, ki jih v realnem času generira analogni modularni sintetizator zvoka, ponujata edinstveno sinestečno izkušnjo. Projekt je plod sodelovanja med Bernhardom Rasingerjem a.k.a. BR Laser in Václavom Peloušekom, vidnim članom Bastl Instruments. Projekt BR Laser razkriva lepoto valovnih oblik, ki se s pomočjo laserskega žarka izrišejo kot hipnotične, dvodimenzionalne ter animirane v času. Valovne oblike in njihove barve nastajajo na analognem modularnem sintetizatorju zvoka, ko ta proizvaja zaznaven drone z sinestičnimi modifikacijami v barvi zvoka, ki se odraža v obliki žarka laserske projekcije. Václav Peloušek je glasbenik in izumitelj sintetizatorjev zvoka pri Bastl Instruments, pri projektu Laser Bros pa ustvarja nadzore signale, s katerimi laserske drone spreminja v ritmično kompozicijo.

Carole Thibaud je avtodidaktična filmska ustvarjalka in video operaterka, ki večino časa preživi v nantskem filmskem laboratoriju v Franciji, kjer se poglablja v različne eksperimente s 16 mm filmskim trakom. V svojem delu se najpogosteje loteva razširjenih cinematičnih performansov ter eksperimentalnih, dokumentarnih in glasbenih filmov, hkrati pa vodi delavnice na temo 16 mm filma.

Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica, ki v svojih delih umetnost prepleta z znanostjo in tehnologijo. Zadnja leta raziskuje predvsem žive sisteme, svoje umetniško-raziskovalne procese pa običajno izoblikuje v avdio-vizualne performanse, zvočna dela in kompleksne potopitvene postavitve/instalacije. Vsebinsko svoje ideje in koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi avtorji in tako njena dela utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo. Robertina je soustanoviteljica in aktivna članica skupine Theremidi Orchestra ter članica mednarodne mreže Hackteria Network. Leta 2016 je na festivalu Ars Electronica v Linzu za projekt Aurelia 1+Hz / proto viva sonification (soavtor Slavko Glamočanin) prejela častno omembo v kategoriji Interactive Art+ ter bila za delo Časovni zamik / Kemobrionični vrt (soavtorja Ida Hiršenfelder in Aleš Hieng - Zergon) nominirana za nagrado STARTS 2016.

Pod imenom IZLAND Gašper Milkovič Biloslav in Marko Vivoda skupaj razvijata nove pristope VJ-anja. V sami osnovi se distancirata od vse prepogostega digitalnega ustvarjanja ter se usmerjata v analogno izkušnjo, moderno tehnologijo pa uporabljata le kot orodje za čim boljšo reprezentacijo ustvarjenega. To ju na domačih tleh in v širšem evropskem kontekstu uveljavlja kot unikatna in prepoznavna mlada slovenska ustvarjalca. Med številnimi udejstvovanji izpostavimo zgolj nekatere: oblikovanje vizualne podobe koncertov zasedbe Silence s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija (v Cankarjevem domu), sodelovanje z elektronskim duom Random Logic; kot soavtorja (skupaj z Mitjo Cerkvenikom) interaktivne AV instalacije Soundlighter (udeležba na festivalih Svetlobna gverila 2014 in 2016; Lumina na Portugalskem, 2015; In/Visiblecities v Italiji, 2015; samostojna razstava v portoroškem Monfortu, 2015), nastopila pa sta tudi na Kiblixu (2015), mapirala pročelje Kinodvora v sklopu Horror maratona (2015) ter izvedla delavnico Grafoton (Festival Sonica, 2015).

jesusonecstasy aka Mitja Cerkvenik je leta 2012 diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko z izdelavo sintetizatorja zvoka z MIDI vhodom in ritmičnega sekvencerja (ritem mašina). V zadnjih letih je ustvaril glasbo za gledališke predstave (Metamorfoze 1 in 2), kratke in dokumentarne filme (Umirajoča tišina, Zabijačka – oba nagrajena na kulturno umetniškem natečaju »Istria Nobilissima« leta 2007 in 2012). Glasbene spretnosti izkazuje tudi z remixi (Lollobrigida – zmagal na MTV natečaju leta 2009). Soustvarjal je tudi videospote za svojo glasbeno skupino »Sirote« (L'uvala della Morte – zmagal na natečaju »Istria Nobilissima« leta 2009). Trenutno razvija različne elektronske glasbene inštrumente in efekte, ki jih uporablja pri samostojnih nastopih. Živi in ustvarja v Berlinu.

Peter Edwards je ameriški umetnik, glasbenik in mentor, ki od leta 2000 raziskuje področje circuit bendinga in eksperimentalne elektronike ter ju v praksi združuje pod imenom Casper Electronics. Diplomirani kipar je leta 2014 zaključil magistrski študij elektronske glasbe in eksperimentalnega oblikovanja fizičnih vmesnikov na Inštitutu za sonologijo v Haagu in na STEIM-u v Amsterdamu. V kolektivu BASTL Instruments oblikuje in izdeluje elektronska zvočila, redno poučuje tudi o principih hekanja strojne opreme in objavlja vadnice o elektroniki za ameriško DIY tech revijo Make in na svojem YouTube kanalu. Med drugim je s predavanji, delavnicami in nastopi gostoval na elitnih univerzah kot so MIT’s Media Lab, Hasbro Toys, Hampshire College, Skidmore College, New York University, Bloomfield University, Long Beach University, Georgia Southern University in na novomedijskih festivalih širom sveta, med drugim na festivalu Piksel (Bergen, Norveška), festivalih OFFF in Pixel (Paris, Francija), Sequences Festival (Reykjavik, Islandija), Transmediale, Dutch Electronic Arts Festival, Performa ter vsako leto na Festivalu Bent (New York in Los Angeles, ZDA). Sodeloval je tudi z znanimi glasbeniki kot so Danny Elfman, Mike Patton, The Melvins, Rahzel, Black Moth Super Rainbow, Dan Deacon in mnogimi drugimi.

O festivalu

Strictly Analog je festival edinstvenih avdiovizualnih performansov in produkcijskih delavnic, ki na participatoren in vključujoč način popularizira odnos med sodobnimi in zastarelimi tehnologijami. Osrednja tema festivala spodbuja uporabo analognih tehnologij in ozaveščanju, da digitalnih tehnologij ni mogoče dojemati brez analognih in obratno. Uporaba digitalnih tehnologij je tako upravičena zgolj kot komunikacijski kanal in ne kot izrazno sredstvo. Umetniki in umetniške skupine se na praktično-zabaven način v vizualno-zvočnih tandemih povezujejo v polju zvočnih praks, vizualnih reuporab in vsebinskih poudarkov v polju analognih tehnologij.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek) in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber)
Koprodukcija: Kreativni center Poligon
Organizacija: Zala Vidali in Tina Dolinšek
Tehnična pomoč: Luka Bernetič, Valter Udovičić in Marko Orel

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.