Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Rayograf

Delavnica izdelovanja 16mm črno-belih fotografskih zank okviru festivala Strictly Analog #5.

TERMIN: 9. december 2017 | 12.00 – 16.00
TRAJANJE: 4 ur
MENTORICA: Carole Thibaud
LOKACIJA: OSMO/ZA, Slovenska 54, 1000 Ljubljana (8. nadstropje)
PRIJAVA: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

ManRay1923 (1).jpg

Fotogram je tehnika iz najzgodnejših časov fotografije, pri kateri bolj ali manj prosojne objekte namestimo na fotosenzitiven papir ali film, ki ga na to izpostavimo svetlobi in obdelavi. Man Ray, ki je trdil, da je postopek izumil, je fotogram opisal ne kot mehansko kopijo, temveč kot nepredvidljivo slikovno pustolovščino. V sklopu štiriurne delavnice bodo udeleženci s 16 mm filmom, objekti, ki jih bodo prinesli s seboj, bliskavicami in kemikalijami ustvarili 16mm črno-bele fotografske zanke - sekvence gibljivih slik. Pri tem film ne bo predstavljal serije fotogramov, temveč grafično in svetlobno kontinuiteto, ki jo animira zaslonka projektorja pri 24 okvirjih na sekundo. Delavnica ponuja izkušnjo vsega magičnega, ki se zgodi v procesu fotokemičnega ustvarjanja podob in stremi h kolektivni izkušnja, v kateri udeleženci delijo svoje ideje in množijo kreativnost!


* * *

Delavnico bo vodila Carole Thibaud, video operaterka in umetnica, ki dela z analognim filmom, deluje v Nantesu v Franciji ter je članica filmskega laboratorija MIRE.

Film iz delavnice

        WSrayo by Carole Thibaud on Vimeo


Prijave

DELAVNICA JE ZAPOLNJENA!

Udeležba na delavnici je brezplačna, potekala pa bo v angleškem jeziku. Predhodno znanje ni potrebno, vabljene/-i nadobudneži/-ce vseh starosti! Udeležence pozivamo, naj s seboj prinesejo predmete, ki bi jih lahko uporabili za ustvarjanje podob na 16mm film (rastline, cvetlice, zelenjavo, majhne predmete, tekstil, čipke, teksturiran papir) ter majico oz. oblačila, ki jih lahko umažejo. Število mest je omejeno, zato svojo udeležbo najavite na delavnica@ljudmila.org.

Delavnica poteka v sklopu festivala Strictly Analog #5 v sodelovanju z Zavodom Projekt Atol in Kreativnim centrom Poligon, podprlo pa jo je Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.