Društvo LJUDMILA, Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Soda

Semi-modularno DIY zvočilo.

Soda 72.jpg DATUM: 15. in 16. november| 12.00 – 17.00
MENTOR: Staš Vrenko
LOKACIJA: Festival Kiblix, Maribor
PRIJAVE: irena.pamic@kibla.org

O delavnici

Delavnica temelji na kreativnem in individualiziranem spoznavanju temeljnih principov povezovanja ter spajanja zvočnih vezij. Udeleženci se bodo spoznali s koncepti ne-linearnega feedbacka, logičnih vezij, circuit bendanja in fizičnega procesiranja zvoka.

V prvem delu delavnice izdelajo kit prototipa elektroakustičnega instrumenta in orodja za fizično manipulacijo zvoka Soda v0.5. Gre za semi-modularni instrument z več vhodi in izhodi, ki omogočajo poseg v samo signalno pot vezja. Potek tega signala se prične z jack inputom, v katerega je vklopljen npr. kontaktni mikrofon, kitarski magnet, synth itd. Signal je nato poljubno ojačan, filtriran ipd. zatem pa preide v voltage controlled oscillator (VCO), ki ga, glede na razpon njegove amplitude, v živo spreminja v valovanje poševne oblike (ramp waveform). Signal se nato na izhodni stopnji vezja fizično manifestira skozi linijski izhod in notranji power amplifier, ki poganja zvočnik.

Temu nato udeleženci delavnice v drugem delu, sledeč lastnim glasbenim/zvočnim preferencam, dodajajo razna zunanja vezja in fizične naprave za oblikovanje zvoka.


O mentorju

Staš Vrenko (1991) je diplomiral na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, kjer je trenutno študent podiplomskega programa kiparstvo. Njegova interdisciplinarna umetniška praksa združuje raziskovanje različnih polj umetnosti s poudarkom na raziskovanju zvoka, zvočnem oblikovanju, kiparstvu, performativni umetnosti in kineticizmu.

Prijava

Kotizacija za delavnico znaša 20 € in krije stroške materialov, končni izdelek ostane v vaši lasti. Število mest je omejeno, zato se prosim prijavite na irena.pamic@kibla.org. Predhodno znanje ni potrebno, saj se boste vse potrebno naučili sproti, le omejitev strarosti je na 15+ let.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, Zavod Projekt Atol in Kibla/Festival Kiblix. S podporo Ministrstva za kulturo in Oddelkoma za kulturo Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Maribor.