Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Delavnica Soda

Semi-modularno DIY zvočilo.

Soda ins.jpg DATUM: 23. in 24. januar | 16.00 – 20.00
MENTOR: Staš Vrenko
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54, 1000 Ljubljana (8. nadstropje)
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

Delavnica temelji na kreativnem in individualiziranem spoznavanju temeljnih principov povezovanja ter spajanja zvočnih vezij. Udeleženci se bodo spoznali s koncepti ne-linearnega feedbacka, logičnih vezij, circuit bendanja in fizičnega procesiranja zvoka.

V prvem delu delavnice bodo udeleženci sestavili kit elektroakustičnega instrumenta in orodja za fizično manipulacijo zvoka Soda v0.5. Gre za semi-modularni instrument z več vhodi in izhodi, ki omogočajo poseg v samo signalno pot vezja. Potek tega signala se prične z jack vhodom, v katerega je vklopljen npr. kontaktni mikrofon, kitarski magnet, synth itd. Signal je nato poljubno ojačan, filtriran ipd. zatem pa preide v voltage controlled oscillator (VCO), ki ga, glede na razpon njegove amplitude, v živo spreminja v valovanje poševne oblike (ramp waveform). Signal se nato na izhodni stopnji vezja fizično manifestira skozi linijski izhod in notranji power amplifier, ki poganja zvočnik.

Temu nato udeleženci delavnice v drugem delu, sledeč lastnim glasbenim/zvočnim preferencam, dodajajo razna zunanja vezja in fizične naprave za oblikovanje zvoka. Udeleženci bodo izdelali tudi dodatno vezje, ki služi kot LFO/CV sequencer in se s tem spoznali z osnovami delovanja CMOS logičnih čipov in oblikovanja vezij - od branja el. načrtov do materializacije na prototipni perforirani ploščici.


O mentorju

Staš Vrenko (1991) je magistriral na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Njegova interdisciplinarna umetniška praksa združuje raziskovanje različnih polj umetnosti s poudarkom na raziskovanju zvoka, zvočnem oblikovanju, kiparstvu, performativni umetnosti in kineticizmu. Poleg samostojnega ustvarjanja v polju zvočnih umetnosti deluje še v pesniško-zvočni skupini nevem nevem. Pogosto sodeluje pri projektih drugih umetnikov, oblikuje zvok za video in instalacije ter kot scenograf sodeluje pri gladaliških predstavah. Razstavljal je na večih skupinskih razstavah: na mednarodnem festivalu Svetlobna Gverila in v Galeriji Vžigalica (2012), na razstavi 4.4. Svet umetnosti (SCCA-Ljubljana) v Galeriji Škuc (2013), projekt Liminale z društvom OFFTIR na U3| 7. Trienale sodobnih umetnosti v Sloveniji, SCCA Ljubljana (2013) in razstava STIK/H v sklopu festivala Dnevi poezije in vina v Fürstova hiša na Ptuju (2013). Svoje avdio-vizualne performanse je predstavil na AKC Metelkova mesto v Ljubljani in v Sokolskem domu v Škofji Loki (2014), na ljubljanskem festivalu Strictly Analog 2015 in festivalu Svetlobna Gverila (2016). Izvajal je tudi samostojne koncerte na festivalu Mlade rime v Menzi pri koritu AKC Metelkova mesto v Ljubljani, radijski koncert v živo na Radio Študent v Ljubljani ter solo koncerte v Pritličju, Modrem kotu in Koncertni dvorani Tovarne Rog v Ljubljani med 2015 in 2016.

Prijava

Kotizacija za delavnico znaša 30 € in mora biti poravnana na licu mesta pred začetkom delavnice. Kotizacija krije stroške materialov, končni izdelek ostane v vaši lasti. Število udeležencev je omejeno, zato se, prosimo, prijavite/najavite na delavnica@ljudmila.org.

Kolofon

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol. S podporo Ministrstva za kulturo in Oddelkom za kulturo Mestne občine Ljubljana.