Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Sebastian Frisch

Sebastian Frisch: Audible Spaces // Slišni prostori
Datum: Četrtek, 23. april ob 18.00 (nadaljevanje 24. april ob istem času)

Audible-spaces.jpg

Sebastian Frisch je nemški umetnik, glasbenik, razvijalec programske opreme in oblikovalec zvoka, ki prvenstveno ustvarja v poljih zvočne, prostorske in interaktivne umetnosti. Kot okvir za svoje interdisciplinarno delo, pri katerem uporablja raznovrstne medijske tehnologije, z njimi ustvarja doživetja, ki prevzamejo vsa čute ter raziskuje morebitne povezave med digitalnim in otipljivim, je v letu 2011 osnoval studio Freshmania. S projekti se je predstavil na različnih festivalih, v galerijah in institutih, kot so Ars Electronica, GOGBOT, Zone2Source, Oddstream, Sonic Acts, Univerza za uporabne znanosti v Salzburgu, V2_Institut za nestabilne medije v Rotterdamu itd. Pri razvoju konceptov in tehnologij pogosto podpira tudi druge umetnike in o zvoku predava na različnih evropskih univerzah.

* * *

Sebastian Frisch bo predstavil svoj projekt Audible Spaces, ki se osredotoča na predstavitev človeških prostorskih slušnih procesov in njihovo potencialno rabo v računalniški glasbi (pri uporabi slušalk). Na uvodnem predavanju se bomo soočili s “parkovno izkušnjo”, ki je izhodiščna točka umetnikovega trenutnega raziskovanja, v sklopu katerega raziskuje, kako park v akustičnem smislu vpliva na obiskovalce. Osrednji del predavanja se bo osredotočal na poslušanje prostora ter s pomočjo poslušanja zvočnih izsekov del različnih umetnikov, razlage psihoakustičnih teorij in preko živega prikaza odgovoril na različna vprašanja. Kako je prostor uporabljen v glasbenih kompozicijah? Kakšna so načela človeškega prostorsko-zvočnega zaznavanja? Kako se lahko ta načela uporabijo v računalniški glasbi? Predavanju bo sledila predstavitev sistema za sledenje v živo SPASM 4 Live, s katerih lahko prostor v slušalkah povežemo s fizičnim svetom.

Na delavnici, ki bo sledila naslednji dan, bodo obiskovalci spodbujeni k oblikovanju lastnega zvočnega okolja z SPASM 4 Live, in sicer prek uporabe različnega zvočnega materiala - od računalniško generiranih zvokov, govora in/ali živih instrumentalnih vložkov. Sama vsebina in oblikovanje teh okolij bo v polnosti odvisna od interesa in idej udeležencev delavnice.

Za sodelovanje na tokratnem digitalnem obroku potrebujete osebni računalnik, na katerega prednaložite programa Ableton Live 9 (na voljo na tej povezavi) in Max 6.1.9 (na voljo na tej povezavi) ter slušalke. Predznanje za udeležbo ni potrebno.

* * *

Hkrati pa vas lepo povabimo, da se v ponedeljek, 27. aprila udeležite tudi Psy Dub Laba v Channel Zeru, na katerem se bo Sebastian Frisch predstavil s svojim live actom Pangani.

Izobraževalni program Laboratorija za znanost in umetnost Ljudmila podpira Ministrstvo za kulturo (v koprodukciji z Zavodom Projekt Atol) in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.