Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Roger Pibernat: Keyboard Acrobatics

Dvodnevna live coding delavnica

MENTOR:
Roger Pibernat

DATUM:
Torek, 22. marec 2022: 17.00–20.00
Sreda, 23. marec 2022: 17.00–20.00

LOKACIJA:
osmo/za (8. nadstropje), Slovenska 54, Ljubljana

PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org Prijave so podaljšane do ponedeljka, 21. marca!
DODATNE INFORMACIJE: katja@ljudmila.org

Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno. Zaželeno je osnovno poznavanje SuperColliderja, vendar so vabljeni tudi popolni začetniki. S seboj prinesite prenosni računalnik z naloženim SuperColliderjem.

RogerPibernat workshop.jpg

Opis delavnice

V bitki s časom si live coderji med nastopi pogosto želijo, da bi obstajal enostavnejši in hitrejši način vnosa kode, ki hkrati ne bi vplival na njihov glasbeni izraz. Roger Pibernat, eden aktivnejših članov barcelonske rastoče live coding skupnosti, na Ljudmilini raziskovalni rezidenci v sklopu projekta on-the-fly razvija serijo orodij z delovnim imenom Živa, ki bodo pospešila kodiranje v SuperColliderju in ga približala začetnikom. Roger na rezidenci razvija tehnike za vnos, urejanje in organizacijo kode in ustvarja nekakšen tehnični priročnik za igranje inštrumenta – kode v programu SuperCollider – podoben dokumentaciji o tehnikah igranja za analogne inštrumente. Na dvodnevni delavnici bo Roger udeležencem predstavil orodja za živo kodiranje glasbe, ki jih je razvijal na rezidenci v osmo/zi. Ob zaključku delavnice se bodo udeleženci preizkusili v performansu po formatu From Scratch.

SuperCollider

SuperCollider, ki ga je leta 1996 razvil James McCartney, je dostopna mešanica Smalltalka, C-ja in drugih programskih jezikov. Kot eden najbolj vsestranskih odprtokodnih jezikov za sintezo in manipulacijo zvoka je pogosto prvi programski jezik, ki se ga naučijo glasbeniki.

Živa

Živa je set orodij za SuperCollider, ki jih je Roger Pibernat razvil na rezidenci v osmo/zi. Z njimi želi poenostaviti živo kodiranje in ga narediti bolj dostopnega za začetnike.

From Scratch

From Scratch: Live coding performans
Sreda, 23. marec 2022, ob 20.00
Udeleženci, ki so se na dvodnevni delavnici spoznavali z orodji Rogerja Pibernata se bodo preizkusili na live coding nastopu v osmo/zi po pravilih formata From Scratch. Gre za sproščen jam session, ki ima le dve pravili:
1) Vsak programer ima na voljo natanko 9 minut, da ustvari glasbeno ali vizualno točko iz praznega zaslona.
2) Ne glede na rezultat, – še posebno pa, če rezultata ni –, MORA občinstvo ploskati natanko 9 minut po začetku vnašanja kode.

Galerija

IMG 6119.JPG
IMG 5998.JPG
IMG 6100.JPG

O mentorju

Roger Pibernat je ilustrator, glasbenik in programer samouk, ki vseskozi raziskuje nove umetniške izraze in področja. SuperCollider je začel uporabljati leta 2011, od takrat pa je z Barcelona Laptop Orchestra nastopal na različnih prizoriščih, od zakotnih barov do Sonárja. Roger je soustanovitelj umetniškega kolektiva , znotraj katerega izdeluje elektroakustične inštrumente, razvija digitalne in interaktivne instalacije ter snuje avdiovizualne performanse. Je dejaven član rastoče live coding skupnosti v Barceloni.

RogerPibernat portrait.jpg

Prijave

Prijave zbiramo do petka, 18. marca na delavnica@ljudmila.org. Dodatne informacije: katja@ljudmila.org

on-the-fly

on-the-fly je projekt za spodbujanje prakse kodiranja v živo, performativne tehnike, ki se osredotoča na pisanje algoritmov med nastopom, tako da je tisti, ki piše, del algoritma. Kodiranje v živo se večinoma uporablja za ustvarjanje glasbe ali slik, vendar sega tudi onkraj tega. Naši cilji so podpiranje izmenjave znanja med skupnostmi, vključevanje v kritična razmišljanja, spodbujanje uporabe in razvoja odprtokodnih orodij ter približevanje kodiranja v živo novemu občinstvu. Projekt poteka od oktobra 2020 do septembra 2022, sofinancira ga program Ustvarjalna Evropa, vodi pa ga Hangar v sodelovanju z ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe, društvom Ljudmila in Creative Coding Utrecht.

Partnerji: Hangar Barcelona (ES), ZKM Center for Art and Media Karlsruhe (DE), Creative Coding Utrecht (NL), Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (SI). Pridružen partner ZKM: Institute for Music Informatics and Musicology at Karlsruhe University of Music.

ALGOPOLIS logptipi.jpg