Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Raziskovalna rezidenca: Roger Pibernat

Pibernat-algorave.jpeg

V bitki s časom si live coderji med nastopi pogosto želijo, da bi obstajal enostavnejši in hitrejši način vnosa kode, ki hkrati ne bi vplival na njihov glasbeni izraz. Roger Pibernat, eden aktivnejših članov barcelonske rastoče live coding skupnosti, na Ljudmilini raziskovalni rezidenci v sklopu projekta On-the-Fly razvija serijo orodij Živa, ki bodo pospešila kodiranje v SuperColliderju in ga približala začetnikom. Roger na rezidenci razvija tehnike za vnos, urejanje in organizacijo kode in ustvarja nekakšen tehnični priročnik za igranje inštrumenta – kode v programu SuperCollider – podoben dokumentaciji o tehnikah igranja za analogne inštrumente. Rešitve bo skušal čimbolj približati manifestu živega kodiranja, zlasti v točkah, ki se nanašata na vpogled v algoritem in izvajalčev način razmišljanja.

Roger svojo motivacijo opiše takole: »Izbira SuperColliderja se lahko zdi problematična, saj je na voljo toliko alternativ. Kot live coder sem preizkusil številne jezike, ki se po večini opirajo na SuperCollider in se vedno vrnil nazaj prav zaradi njegovih zmožnosti digitalnega procesiranja signalov. Če sta edina zadržka za uporabo hitrost kodiranja in sintaksa, je smiselno, da poskušamo izboljšati ta dva vidika, namesto da ga preprosto zavržemo.«

V svojem raziskovanju se Roger opira na izkušnje pri delu s SuperColliderjem in težave, na katere je naletel med svojimi glasbenimi nastopi in nastopi svojih kolegov. Ideje, ki so se mu spontano porodile med različnimi live coding dogodki, skuša v svojem raziskovalnem projektu sistematizirati, s tem pa širši skupnosti omogočiti dostopno orodje, ki je enostavno za uporabo.

Časovnica

  • Ljudmila On-The-Fly hackaton 2.–6. marec 2022 @ Vetrinjski Dvor in Maribor
  • Keyboard Acrobatics (predstavitev in delavnica) torek in sreda, 22. in 23. marec, 17.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana
  • From Scratch (live coding performans) sreda, 23. marec, 20.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

O rezidentu

Roger Pibernat je ilustrator, glasbenik in programer samouk, ki vseskozi raziskuje nove umetniške izraze in področja. SuperCollider je začel uporabljati leta 2011, od takrat pa je z Barcelona Laptop Orchestra nastopal na različnih prizoriščih, od zakotnih barov do Sonárja. Roger je soustanovitelj umetniškega kolektiva , znotraj katerega izdeluje elektroakustične inštrumente, razvija digitalne in interaktivne instalacije ter snuje avdiovizualne performanse. Je dejaven član rastoče live coding skupnosti v Barceloni.

RogerPibernat portrait.jpg

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost

Rezidenco so podprli Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo. Rezidenca je del projekta On-the-fly, ki ga sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

ALGOPOLIS logptipi.jpg