Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Rezidenca: Grant & Vasiliev

Sarah Grant & Danja Vasiliev: LANscapes (Mrežne krajine)

LANscapes1.jpg

O rezidenci

Mrežne krajine so raziskovalni projekt, ki preučuje rabo obstoječih okoljskih infrastruktur za namestitev in uporabo komunikacijskih mrež.

Na osnovi običajnih naravnih pojavov, kot so radio, elektromagnetizem in akustika v kombinaciji z vzpetinami, rastjem ter geodetskimi anomalijami želi projekt določiti nabor možnih rešitev za ustvarjanje lokalnih omrežij (LAN) za komuniciranje digitalnih informacij znotraj določenega naravnega okolja, brez poseganja vanj. Drevesa, rastline, koreninski sistemi, vodna telesa in tokovi lahko postanejo antene, signalni vodi in valovodi za sporočila, poslana od točke A do točke B.

Pričakovani rezultat raziskave Mrežne krajine je nabor nizkotehnoloških rešitev in metodologij za delo z danim naravnim okoljem. Takšne tehnike bi lahko postale koristno orodje za ukrepanje v primeru katastrof, namestitev omrežij na podeželju in nenazadnje za razumevanje okolja, ki nas obkroža.

Galerija

LANscapes4.jpg LANscapes3.jpg Foto: Katja Goljat

Časovnica

Delavnica eksperimentalnega oddajanja torek, 3. december, 15.00 – 21.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

Digitalni obrok: Mrežne krajine, performativno predavanje sreda, 18. december, 19.30 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

O rezidentih

Sarah Grant je umetnica, interaktivna oblikovalka in predavateljica, ki trenutno živi in deluje med Berlinom in New Yorkom. V umetnostni praksi raziskuje sisteme, radijske valove in računalniške mreže skozi eksperimentalno in postdisciplinarno uporabo strojne, strojno-programske in programske opreme. Leta 2015 je soustanovila raziskovalni in razvojni studio Cosmic Berlin. Soustanovila je Subnodes, odprtokodni razvojni projekt Linux mreženja/razvoja spletnih strani. Organizira letno hekersko konferenco Radical Networks, ki kritično obravnava trenutno stanje interneta. Poučuje na NYU Polytechnic (Integrated Digital Media Program).

Danja Vasiliev je kritični inženir, rojen v Sankt Peterburgu, ki trenutno živi in deluje med Berlinom in New Yorkom. Preučuje sisteme in mreže s pomočjo protidisciplinarnega eksperimentiranja s strojno, strojno-programsko in programsko opremo. Zagovarja uporabo odprtokodnih praks na vseh ravneh življenja. Ustvarja in razstavlja dela kritičnega inženiringa. Od leta 1999 je vpleten v računalniško-tehnološke dogodke, razstave medijske umetnosti in seminarje po celem svetu. Prejel je številne nagrade in omembe, med drugim na festivalu Ars Electronica, Japan Media Festival in Transmediale. Vodi javne delavnice in pogovore, redno predava v okviru učnih seminarjev na teme: nezaščitenost mrež, preoblikovanje programske in odprtokodne opreme, reinženiring strojne opreme, digitalna forenzika ter ostale s tehnologijo povezane tematike.

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Rezidenco sta podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Rezidenca je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Ustvarjalna Evropa.

EASTN-DC logo.png Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg