Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Grant & Vasiliev: Eksperimentalno oddajanje

Principi radijskega oddajanja v duhu kritičnega inženiringa.

Sarah danja.jpg

DATUM: torek, 3. december 2019 | od 15. – 21. ure
MENTORJA: Sarah Grant & Danja Vasiliev
LOKACIJA: osmo/za, Slovenska 54 (8. nadstropje), 1000 Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

Ljudmilina rezidenčna umetnika Sarah Grant in Danja Vasiliev ob ponovnem obisku Ljubljane pripravljata delavnico v duhu manifesta kritičnega inženirstva, ki je nastal leta 2011 in je preveden v 18 jezikov.

Na delavnici »Eksperimentalno oddajanje« bodo udeleženci spoznali osnovne principe radijskega oddajanja v različnih kontekstih. Praktična uporaba osvojenega tehničnega znanja bo vključevala izdelavo ročno vodene piratske radijske postaje na osnovi Raspberry Pi, s spletnim vmesnikom za nalaganje oddajnega materiala.

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna. Mesta na delavnici so omejena, prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Udeleženci naj s seboj prinesejo prenosni računalnik in prenosni AM/FM radijski sprejemnik (kot alternativa lahko služi mobilni telefon s funkcijo FM sprejemnika).

O mentorjih

Sarah Grant je ameriška medijska umetnica in izobraževalka, ki trenutno živi in dela v Berlinu. Ukvarja se s področji bioloških vezij, kiparstva ter radijskih in računalniških omrežij. Po vsem svetu je vodila delavnice o samo gostujočih »naredi sam« (DIY) omrežjih. Bila je podoktorska raziskovalka na Tow Center for Journalism Univerze Columbia, gostujoča profesorica digitalnih medijev na NYU Polytechnic in rezidenčna umetnica na Centru za umetnost in tehnologijo Eyebeam. Poleg tega je avtorica Subnodesin organizira Radical Networks, konferenco in umetniški festival za ustvarjalne, kritične in alternativne aplikacije internetne tehnologije.

Danja Vasiliev je ruski umetnik in kritični inženir, ki živi in dela v Berlinu. Preučuje sisteme in omrežja prek antidisciplinarnega eksperimentiranja s strojno, strojno-programsko in programsko opremo. Z uporabo računalniškega okolja preučuje in izkorišča sistemske in omrežne paradigme tako v fizičnem kot v digitalnem svetu. Na osnovi teh ugotovitev ustvarja in razstavlja dela kritičnega inženirstva. Od leta 1999 sodeluje na računalniško-tehnoloških dogodkih, razstavah medijske umetnosti in seminarjih po svetu. Prejel je več nagrad in omemb, med drugim na festivalih Ars Electronica, Japan Media Art Festival in transmediale. Oktobra 2011 je skupaj z Julianom Oliverjem in Gordanom Savičićem napisal Manifest kritičnega inženirstva. Vodi javne delavnice in predava ter redno uči na tečajih o omrežni nevarnosti, modifikaciji programske opreme/operacijskega sistema, prenovi strojne opreme, podatkovni forenziki in drugih s tehnologijo povezanih vsebinah.

Kolofon

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost ter Zavod Projekt Atol.

Rezidenco in delavnico so podprli Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za javno upravo, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo in JSKD - Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Rezidenca je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Ustvarjalna Evropa.

EASTN-DC logo.png Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg