Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Noise Make-up Language (sl)

Nml banner.png NML == Noise Make-up Language

Izvedba

23. november 2013 // Festival Piksel // Bergen, Norveška

11. november 2011 // Festival Piksel // Bergen, Norveška

Koncept

Noise Make-up Language (NML) je propagandna mreža za zganjanje hrupa, zvezana iz brskalnikov, DIY elektronike, Pure Date in aktivizma. S hrupom igramo na prostor, da v njem manifestiramo različne sile. To vzpostavlja okolje, bolj kot diskurz, prostor, ali mnogo njih, v katerih se hrup pojavlja kot meta-diskurz. Tudi v nenadni tišini je hrup lahko še vedno prisoten. Podoben je igram in deluje kot posebna vrsta igralnega okolja, kjer se organizacija izmenjuje z entropijo. Uporaba spleta kot dinamičnega vizualnega platna občinstvu omogoča simultano opazovanje performansa na številnih zaslonih, povezanih v isto omrežje, in vzpostavlja igralno polje, kjer se lahko uprizorijo konfrontacije s premikanjem in preoblikovanjem vizualnih in besedilnih elementov pod kombiniranim nadzorom človeških in algoritmičnih faktorjev.

Splet ni samo skupni imenovalec današnjega širokega spektra računalnikov, je tudi odličen način za poganjanje odprtokodnih programov na premnogih od njih – zamišljenih kot bela tehnika, kjer je možnost uporabnika, da reprogramira napravo, dojeta kot tveganje in ne kot zaželena funkcija.

NML zaradi svoje zasnove na spletu deluje tudi kot enostaven način za objavo avdiovizualnega poziva. Prvi tovrstni poskus je bil poziv ljudem v Valparaisu (Čile), da se pridružijo demonstracijam za zaščito starih vzpenjač, edinstvene industrijske kulturne dediščine tega mesta.

http://www.ljudmila.org/~luka/ascensores/ascensores.html

Poziv je bilo lahko širiti in je dosegel dober odziv na prvi poskus, tako smo ugotovili, da so spletne vizualije lahkoten in enostaven način da ustvarimo učinkovito avdiovizualno propagando.
Zganjanje hrupa lahko pomeni tudi širjenje spornih idej v javnosti ali v opozorilni klic, njegova naloga je v tem smislu propagandna. Razmišljamo pa tudi o odprtosti hrupa - ali je sredstvo za reprodukcijo kapitalistične pravljice (o medijih) ali pa prost in odprt – torej osvobojen reprezentacije in reprodukcije hetereonomij, ki se kaže kot materialni/a Hrup.
Odločitev za uporabo obeh, hrupa v zvoku in brskalnika kot platno, prihaja iz težnje po iskanju materialnosti, ki se raje kot na določeno vsebino, osredotoča na razpravo okoli strukture in dinamike.

* * *

NML je performans hrupa z določeno mero dramaturgije in z jasnim angažiranim sporočilom družbenih gibanj, v našem primeru predvsem boj proti kleptokraciji v Sloveniji in boj proti profitno naravnanem izobraževalnem sistemu v Čilu. Ne dogaja se na časovni premici, umeščen je v mnogorazsežnostni prostor. Sporočila so razporejena po njem in performerji se gibljejo kot sonde po različnih tirnicah.

Slika se v nastopu ustvarja preko spletnega strežnika in večjega števila spletnih brskalnikov. Slika se odziva na zvok, kontrole in notranja stanja zvočnih patchev, ki delujejo po logiki mapiranja zajetih vhodnih podatkov v vizualne parametre. HTML kodo, javascript funkcije in grafe, ki poganjajo vizualizacijo, lahko med nastopom spreminjamo skozi vmesnik v brskalniku (kodiranje v živo - livecoding). Publika lahko odpre brskalnik, sliko spremlja na lastnem zaslonu in se nastopa celo udeleži ter s tem vpliva na sliko na ostalih zaslonih, in (delno) tudi na zvok.

Tu sta ključni rekonfigurabilnost v živo in odprta narava procesa.

Obeta se tudi zanimiva možnost za dokumentiranje performansa. S snemanjem različnih plasti podatkov: zvoka, sporočil OSC in spletne interakcije je možno poustvariti performans kot "spletni demo" po živem dogodku, kar gre korak naprej od običajne video dokumentacije.

Kot vizualne elemente bomo uporabili premikajoče se dive, animirane gife, svg, canvas in webgl, občasno bo veliko plasti, morda spominjajoč na kolaže ali na izgled zida s flajerji čez čas.

NML – je nojzer v tvojem browserju!

Avtorja

elpueblodechina - Alejandra Perez Nuñez short CV

fileneed - Luka Frelih short CV

Teaser

Demo stran je trenutno (občasno) dostopna na http://nml.ljudmila.net:3300/

Projekt je podprla Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.