Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Luka Frelih CV

Short CV

Luka Frelih is an artist working with computers and networks, a computer programmer, free software hacker and web designer. He's been a core member of LJUDMILA - Ljubljana Digital Media Lab since its founding in 1994.

He is one of the developers for Culture.si and Kulturnik.si cultural information portals run by LJUDMILA.

He was in many collaborations connecting technology and art. Member of Makrolab, ASCII Art Ensemble and pioneering net.art community projects: 7-11, Refresh, Remote-C. Programmed the instant ascii camera, a net art generator and more than one web map interface for positioned radio-linked roaming agents. Together with other Ljudmila programmers he developed the SLIX (Slovenian easy to use Linux) distribution and diverse free software tools to publish and manage multimedia databases on the web.

Polyroids is a retro space lasers game he saved from bit-rot so he could play it again.

Frida V. is a free mapping interface for bicycles he first built for DEAF 2004 and has been developing further since then. In 2009 a new all-in-1 Frida Box prototype series was developed, built and ridden in Paris, France.

Pufination is a new species of interactive robots and an ecosystem simulation he developed with Robertina Šebjanič and others in 2008 at CyberPipe in Ljubljana.

Laser tags are small two-axis laser vector projectors using a single mirror and a part of an optical drive (CD or DVD) pickup head as the actuator. Driven by an arduino or other signal sources, they are a suitable project for beginners exploring electronics. Documented on Instructables and built by many in several workshops since 2007.

Luka is also a contributor to the FLOSS Manuals project and Objavi, the free software tool developed by FM for publishing HTML books in PDF and e-book formats.

Since 2010 he has been building and running Ljudmila's 3D printers. Karpetbeest is a walking 3D printed sculpture modeled after Theo Jansen's large kinetic beings.

In 2011 he visited Chile, developed the web performance/tool Noise Make-up Language with Elpueblodechina (presented same year on Piksel in Bergen). Tasted the student protests and helped establish the Valpomedialab in Valparaiso.

As a long time Linux fan he is now also a promoters of Raspberry Pi, small and cheap computer which looks promising not only as an education tool but also as a base for diverse open technology and art projects.

Since 2011 Luka is a member of Theremidi Orchestra, a DIY electronic noise band, using soldering workshops and improvised noise performances as a new way to approach sound and audiences.

Krajši CV

Luka Frelih (1974) je računalniški programer in umetnik, heker s posebnim zanimanjem za prosto programje in snovalec spletnih strani. Ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila je danes predsednik Društva Ljudmila. Sodeloval je pri mnogih projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost. Bil je član Theremidi Orchestra, Makrolaba, ASCII Art Ensembla in pionirskih mednarodnih skupnostnih projektov na področju net.arta, kot so 7-11, Refresh in Remote-C. Sprogramiral je instant ASCII-kamero, generator net.arta in več spletnih kartografskih vmesnikov za mobilne radijsko povezane GPS-agente. Kot mentor je razvil in vodil številne delavnice na področju tehnološko podprte ustvarjalnosti. S svojimi rešitvami večkrat podpira tudi inovativne elemente umetniških predstavitev na drugih področjih ustvarjanja, kot so likovne razstave ali gledališke predstave. Od leta 2015 pomaga pripravljati PIFcampe v Trenti, na katerih tudi sodeluje. Od leta 2017 soustvarja program v osmo/zi, novem prostoru za razvojno umetnost v Ljubljani. V letih 2020 in 2021 je v okviru kolektiva Stran22 sodeloval pri tehnični zasnovi, razvoju in izdelavi stalne prostorske postavitve Dante Copiosus v Izolski palači Besenghi degli Ughi (produkcija PiNA in RUK). Leta 2022 je vodil pripravo in izvedbo večera nastopov FARM v sklopu mednarodne konference o funkcionalnem programiranju ICFP v Klubu CD, trenutno pa je član programskega odbora konference o kodiranju v živo ICLC 2023 (Utrecht, NL). V obdobju zadnjih nekaj let je aktivno prispeval k umetniški zasnovi in vodenju Ljudmilinih festivalov Vector Hack, A dela? in Algopolis, pa tudi k razvoju in usmeritvam širšega Ljudmilinega umetniškega programa. Koordinira tudi aktivnosti Društva Ljudmila v mednarodnih projektih sodelovanja, kot so Shaping the Future, EASTN-DC in On-the-fly ter znotraj platforme za sodobno raziskovalno umetnost KONS.


Malo daljši CV (manjka nekaj zadnjih let)

Luka Frelih je računalniški programer in umetnik, heker s posebno naklonjenostjo prostemu programju in snovalec spletnih strani. Ustanovni član Ljubljanskega laboratorija za digitalne medije Ljudmila je danes predsednik Društva Ljudmila in mreže M3C in eden od avtorskih sodelavcev projekta Creative Commons Slovenija.

Kot član Ljudmiline programerske ekipe razvija državna spletna informacijska portala Culture.si in Kulturnik, ki je leta 2015 prejel nagrado za spletno odličnost Netko. Spodbuja uvajanje povezljivih in odprtokodnih informacijskih sistemov v kulturi. Kot administrator upravlja tudi Ljudmilino spletno infrastrukturo, ki že več kot dvajset let gosti množico neodvisnih in institucionalnih spletnih projektov.

Sodeloval je v mnogih projektih, ki povezujejo tehnologijo in umetnost. Član Theremidi Orchestra, Makrolaba, ASCII Art Ensemble in pionirskih net.art skupnostnih projektov: 7-11, Refresh, Remote-C. Sprogramiral instant ASCII kamero, net.art generator in več kot en spletni kartografski vmesnik za mobilne radijsko povezane GPS agente.

Frida V. je prost kartografski vmesnik za kolesa, prvič narejen za festival DEAF 2004 v Rotterdamu. Obiskala je že tri celine in se razvija vse odtlej - nova serija vse-v-enem Frida BOX prototipov je nastala 2009 in kartirala v Parizu.

Frida V. je bila predstavljena tudi na razstavi Sodobna slovenska umetnost 95'05 - Teritoriji, identitete, mreže; v času rezidenčnega bivanja v New Yorku 2005/2006, na festivalu MFRU 2006, na festivalu Crash Test Dummy v Ljubljani in Münchnu, festivalu Piksel v Bergnu in v okviru projekta Orgnets leta 2007 v Pekingu.

Polyroids je retro vesoljska igrica z laserji, ki jo je rešil pred bitno gnilobo da bi jo lahko spet igral. Pufination je interaktivna simulacija ekosistema, ki jo je razvil z Robertino Šebjanič in drugimi leta 2008 v Kiberpipi. Od leta 2010 največ printa na Ljudmilinem 3D tiskalniku, recimo Karpetbeest, hodečo skulpturico po vzoru velikih kinetičnih bitij Thea Jansena.

Leta 2011 je obiskal Čile, kjer je razvil spletni performans Noise Make-up Language, izveden iste jeseni na festivalu Piksel v Bergnu, izkusil študentske proteste in pomagal ustanoviti Valpomedialab v Valparaisu, v Santiagu pa izvedel DIY delavnico Laser Tags.

Dolgoletni fan Linuxa je zdaj eden prvih popularizatorjev malih in poceni računalnikov Raspberry Pi, ki bodo očitno postale nepogrešljivo orodje ne le za učenje računalništva v vseh starostih, ampak tudi osnova za raznovstne odprte tehnološke in umetniške projekte.

Od leta 2011 je član Theremidi Orchestra, DIY elektronske noise zasedbe, ki išče nove pristope k zvoku in občinstvu skozi delavnice in koncerte improviziranega noise-a.

Leta 2015 je pomagal pripraviti in sodeloval na prvem PIFCamp-u v Trenti. Tam je predstavil in nadgradil projekt Odzivna omrežja, ki izhaja iz ozvočenih stopnic Kina Šiška na MENT-u in zvočne table z Zvoki Ljubljane za Junij v Ljubljani istega leta.