Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Festival Strictly Analog 2013

Enodnevni festival avdiovizualnih performansov in predavanj s področja ne tako strogo analognih tehnologij! Strictly-analog-logo.jpg

14. december // 18.00

Pop-up dom // Tobačna 5, Ljubljana

Tiffany and Monokel, Metelkova // afterparty w/ BILL YOUNGMAN (live)Koncept

Kot reakcija na pospešen proces digitalizacije tako v umetnosti kot tudi v komunikaciji med njenimi ustvarjalci je vzniknil Strictly analog, ki mreži in raziskuje alternativne / eksperimentalne ustvarjalne in komunikacijske procese v polju analognega avdia in videa. Seveda digitalne komunikacije v umetnosti ne gre obsojati, izgubi alternative kot take pa še vedno ne pripisujemo zadovoljive vrednosti. Čeprav se v določenih kreativnih aspektih umetnosti še vedno pojavlja želja po uporabi starega ali zastarelega, kot je recimo format Super 8 v filmih, pa konceptualnemu razvoju umetnosti še vedno manjka vidik kulture analognega.

Mreži mest - Gradec, Trst in Tokio -, ki podpirajo in predstavljajo kreativnost analognega ustvarjanja, se s predavanji in AV performansi v Pop-up domu ter zabavi v klubih Monokel in Tiffany pridružuje tudi Ljubljana.

Raznovrstni domači in tuji analogni vizualni umetniki ter glasbeniki bodo predstavili svoje načine oblikovanja organskih, nepravilnih, v realnem času ustvarjenih vzorcev in zvokov.

Program

18.30
predavanja // @Pop-up dom

 • 18.30 // OchoReSotto // artist talk in predstavitev studia Strictly analog
 • 19.30 // jesusonectasy in Zergon // 1:1 o DIY analognih elektronskih zvočilih // moderatorka Ida Hiršenfelder


20.30
avdiovizualni performansi // @Pop-up dom

 • 20.30 // echo 10-9 (Ljubljana/SI)
 • 21.00 // VirageVisuals (Trst/IT) + jesusonecstasy (Koper/SI)
 • 21.30 // OchoReSotto (Gradec/AT)
 • 22.30 // Izland (Izola/SI) + Yanoosh (SI)


23.00
no strictly & no analog // afterparty // @Tiffany in Monokel, Metelkova

 • Bill Youngman // Live (Berlin, GE)
 • NinaBelle (Zavod PLC)
 • CИHИ (Biomechanics)
 • G-lectic (Naked Lunch, HTH, Propellant, Darker Sounds)

+ Vj Dr.Ek
@ Klub Tiffany, Metelkova mesto

 • Mak (Zavod Kru)
 • Nitz (Synaptic, Chillispace)
 • Mint (Formaviva.org)

+ Vj Koala (Female’s’cream)
@ Klub Monokel, Metelkova mesto

Umetniki

OchoReSotto


Ustanovitelji studia Strictly Analog, skupina OchoReSotto, v vizualno umetnost vnaša perfekcijo analognega. Umetniki, prostorski oblikovalci in eksperimentalni filmski ustvarjalci s Super 8 in 16 mm kamerami svoja dela predstavljajo od Berlina do Tokia. Živijo in ustvarjajo v Gradcu, rojstnem mestu eksperimentalnega laboratorija Strictly Analog, ki se vse bolj uveljavlja tudi kot mednarodna mreža analognih ustvarjalcev.


VirageVisuals (Fulvio Sabia)


Pred dobrimi trinajstimi leti je Fulvio Sabia s svojo Amigo 500 začel ustvarjati vizualizacije na manjših dogodkih v tržaških klubih. Ustanovil je projekt VirageVisuals ter se z njim pretežno na območju italijansko-avstrijsko-slovenske meje vzpostavil kot videast in snemalec.

Izland (Marko Vivoda and Gašper Milkovič - Biloslav)


Obalna umetnika v živo in pred očmi publike ustvarjata likvidne organske vzorce, teksture in oblike, ki so plod mešanja različnih tekočin, raztopin in reagentov. Lansko jesen sta se širši publiki prvič predstavila kot spremljava dua Silence v ljubljanskem Cankarjevem domu in Kinu Šiška ter na koprski Muzejski ploščadi, letos vizualno podporo prispevata tudi za elektronski duo Random Logic.

»Na nek način gre za proti-prostore.« M. Foucault

Način, na katerega Izland tvori svoje vizualne pokrajine, je v svojem temelju dokaz za nezadostnost kakršnegakoli dualizma ob razumevanju optične izkušnje, ki smo ji ob njunem delu izpostavljeni. Klasifikacije tipa: analogno/digitalno, realno/virtualno, konkretno/abstraktno, sprevržeta in gledalcu omogočita, da ni potrebno izbrati, saj je oboje vsebovano znotraj singularnosti zaznanega.


    Deep Space by BornAgainst on Vimeo


echo 10-9 (Robertina Šebjanič in Aleš Hieng - Zergon)


Zvočno vizualni performans echo 10-9 se odvija na nano in mikro skali. Z jasno analogno estetiko prikazuje formalne značilnosti materialov, ki se v živo spreminjajo in tvorijo ambientalne AV krajine.


jesusonectasyJesusonecstasy poleg ustvarjanja glasbe za gledališke predstave ter dokumentarne in kratke filme, zvoke izvablja iz elektronskih glasbenih inštrumentov in efektov, ki so plod njegovega dela in domišljije. Nabor zvokov je temu primerno širok – od ambientalnih razglašenih melodij analognih sintetizatorjev pa vse do zgolj ritmičnih delov z lo-fi zvokom ritem mašine.


Yanoosh (Januš Aleš Luznar)


Januš Aleš Luznar alias Yanoosh je na domači glasbeni sceni precej prepoznaven ustvarjalec. Skozi eksperimentiranje in nenehno iskanje izboljšav je dozorel v raznovrstnega producenta številnih smernic v elektronski plesni glasbi; njegov odprt, širok žanrski pristop odpira številna vrata - s številnimi aranžmaji za založbe (rx:tx, Synaptic Pathways, Qualiass Records, BIT Records Mexico), pa tudi na nastopih na številnih odmevnejših dogodkih (Meet Me, SOF, Golden Drum, Festival Utrip, Terminal 00 in - nenazadnje - Tresk #3) Yanoosh svojo pozicijo zgolj utrjuje. S prvenca Hybernate 1000 Miles From Earth smo se v zadnjih letih navadili predvsem njegovega singularnega pristopa k basovski tradiciji z nevsakdanjim čutom za abstraktno elektroniko in tudi dubiranega techna, ki je na nekaterih področjih podajal roke trip hopu.Čast in slava naslednjim

Zala Vidali, Marko Orel in ekipa Pop-up doma, Katerina Mirović, Forum Ljubljana in Svetlobna Gverila, Tomaž Kučer in MSUM, Ida Hiršenfelder, Nina Hudej, Nina Kodrič, Tilen Sepič, Luka Bernetič, ekipa Društva Muslauf, OchoReSotto, Marko Vivoda, ...

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo.

Organizacija: Zala Vidali in Tina Dolinšek
Koprodukcija in podpora: Pop-up Dom // Zavod PLC // Strip Core - Forum Ljubljana // Tiffany Klub // Monokel