Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Echo 10-9(sl)

Robertina Šebjanič in Aleš Hieng – Zergon: Nano echo 10-9
Avdiovizualni performans z nanofluidi in analognimi sintetizatorji zvoka

1N1A7700.jpg Foto Boštjan Lah (arhiv Kibla)

Zvočno vizualni performans echo 10-9 se odvija na nano in mikro skali. Z jasno analogno estetiko prikazuje formalne značilnosti materialov, ki se v živo spreminjajo in tvorijo ambientalne AV krajine.

Razvoj projekta echo 10-9 temelji na raziskovanju in eksperimentiranju z nanoroboti, ki v odnosu do različnih mikro in makro fluidov, nano materialov in magnetnih polj reagirajo v sozvočju z fizikalnimi in kemičnimi učinki tvorijo lastno koreografijo. Avtorja s svojimi posegi spodbujata samogenerirane in avtopoetične kemične reakcije na več nivojih ter vplivata na zvočno kompozicijo in vizualno koreografijo.

Združevanje fizike, kemije in računalniškega gledanja ustvari potopitveno okolje in razkriva nevidna polja, ki povzročajo (avto)poetične učinke preko senzorne izkušnje. Z razširjanjem senzornega spektra performans izziva vprašanje percepcije in vzbuja idejo o malih svetovih z drugimi zakonitostmi, ki sobivajo na različnih skalah, kot bi imeli vpogled v novo dimenzijo ali možnost, da svet mislimo tudi drugače.

video: Matej Kristovič (arhiv KIBLA)


Pretekli nastopi

Biografija

Robertina Šebjanič (1975) je ustvarjalka na področju intermedije in kulturni omogočevalec. Vsebinsko svoje ideje in koncepte pogosto realizira v sodelovanju z drugimi avtorji, zato njena dela utelešajo interdisciplinarnost in neformalno integracijo.

Aleš Hieng – Zergon (1984) je diplomirani inženir kemije in glasbeni izvajalec. Za njegove improvizirane nastope v živo so značilni analogno proizvedeni in modulirani zvoki ter šumi, kombinirani s terenskimi posnetki ter uporaba lastnih elektronskih zvočnih naprav.

Credits

Avtorja projekta: Robertina Šebjanič in Aleš Hieng Zergon
Svetovalka: Ida Hiršenfelder
Posebna zahvala: Dr. Samuel Sanchez Ordonez in Marc R. Dusseiller
Koprodukcija: KIBLA in LJUDMILA

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo.