Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

DIY predvajalnik avdio posnetkov

V okviru nastajanja interaktivne harmsovske instalacije Nevromat avtorjev Mateja Stupice in Lenke Đorojević se bo v prostorih Ljudmile odvila delavnica izdelovanja DIY predvajalnika avdio posnetkov pod mentorstvom Staša Vrenka in Luke Freliha.

Organ2b.jpg DATUM: 26. in 27. november, od 17. do 21. ure
TRAJANJE: 8 ur
MENTORJA: Staš Vrenko in Luka Frelih
LOKACIJA: Ljudmila, Rimska 8, Ljubljana

O delavnici

Iz navadne USB računalniške tipkovnice, starega telefona z originalnimi tipkami in računalnika Raspberry Pi bodo udeleženci, po načelu DIWO in DITO, sestavili interaktivne telefone, ki bodo kot predvajalniki zvočnih knjig uporabljeni v instalaciji Organ 2 (otvoritev decembra 2014).

Na delavnici bomo spoznali osnove hekanja računalniške tipkovnice, uporabe malega računalnika Raspberry Pi in spajkanja, udeleženci pa bodo pridobili dovolj znanja za izdelovanje podobnih po meri prikrojenih vmesnikov. Ohišje za predvajalnik bo v našem primeru Iskrin telefon iz osemdesetih z originalno tipkovnico, lahko pa bi bilo praktično karkoli. Uporabljena tehnika zna biti koristna pri ustvarjanju interaktivnih instalacij in v podobnih umetniških postavitvah, pogojno (zaradi latence) pa tudi kot sampler ali ritem mašina.

  • Prvi dan // predstavitev projekta Organ 2; osnove hekanja tipkovnice; spajkanje in iskanje povezav; osnove GPIO na Rasberry Pi
  • Drugi dan // uporaba Pure Data na Raspberry Pi v navezavi s shekano tipkovnico; namestitev vezij v obstoječe ohišje

O mentorjih

Staš Vrenko (1991) združuje raziskovanje različnih polj umetnosti s poudarkom na zanimanju za zvok, zvočno oblikovanje, kiparstvo, performativne umetnosti in kineticizem ter njihove preseke, v katerih nastajajo intermedijski hibridi, ki se izmikajo oznakam in razvrstitvam. Njihova zvočnost in vidna pojava se materializirata iz vzajemnega sooblikovanja, v končni obliki pa predstavljajo pravšnji multimedijski koan. Poleg večletnega samostojnega izobraževanja na področju zvočnega oblikovanja in izdelovanja DIY zvočil, akustičnih in elektronskih instrumentov, circuit-bendinga elektronskih naprav in programiranja računalniških orodij za obdelavo zvoka in slike, vključuje njegova glasbena izobrazba tudi dve leti Glasbene vzgoje (teorija in praksa na kitari) na GIS MUZIKAVIVA v Ljubljani in Tečaj programa MaxMSP na IRZU v Ljubljani. Aktivno sodeluje v pesniško-zvočni skupini Nevem Nevem in v glasbeni produkciji deluje tudi samostojno. Leta 2013 je izdelal zvočno opremo za instalacijo umetnice Lenke Đorojević: Kocka No. 837456-9305.00. (Likovni salon Celje, 14. 3. 2013) in kot scenograf sodeloval pri predstavi Skomine (produkcija AGRFT), režiserke Eve Kokalj. Je član Društva za zvočno in vizualno umetnost OFFTIR.

Luka Frelih

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna. Prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org

Koprokucija Zavod Projekt Atol // Projekt Nevromat podpirata Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo RS.