Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Artist-in-Residence: Irene Posch

Irene Posch: Interaktivne e-tekstilije
Knjiga gif 01.gif

O rezidenci

Umetnica bo v sklopu rezidence z uporabo sodobnih tehnologij in elektronike reinterpretirala in preoblikovala idejo interaktivne slikanice. Avtoričino izhodišče ustvarjanja bo obstoječa ročno izdelana knjiga iz blaga iz 80. let, ki bo služila kot inspiracija za možne interaktivne scenarije znotraj knjige, ki jih bo avtorica razširila (augmented reality) z uporabo elektronskih in e-tekstilnih tehnologij. Glavni poudarek projekta je na raziskovanju interaktivnih potencialov elektronike za pripovedovanje zgodb v kontekstu otroških knjig.

Izhodišče projekta je 30. let stara tekstilna knjiga, ki mi jo je naredila babica, ko sem bila še otrok. Uporabila je svoje šiviljske in ročne spretnosti za izdelavo interaktivne knjige. Vdelava pritiskačev, gumbov, zadrg in raznih drugih tekstilnih dodatkov omogoča pritrjevanje, odpiranje, premikanje, preurejanje tekstilnih artefaktov in oživitev posameznih zgodb. S projektom želim po 30. letih ponovno obuditi potencial te knjigo in preučiti možnosti vključevanja elektronskih elementov v pripovedovanje zgodb o tekstilu. Moj cilj je raziskati možnosti, ki jih omogočajo nove tehnologije. K projektu raziskovanja novih načinov pripovedovanja zgodb vabim tudi lokalno publiko, ki ima zanimanje in/ali izkušnje s tekstilno obrtjo, ročnimi spretnostmi, pripovedovanjem zgodb in elektroniko.

Časovnica

Predstavitev umetnice

5. september 2018, 20.30 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

Delavnica izdelovanja interaktivnih e-tekstilij

11. – 13. september 2018, 17.00 – 21.00 @ osmo/za

Razstava in končna predstavitev rezidenčnega projekta

28. marec 2019, 19.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana
(razstava bo na ogled še 29. marca)

O umetnici

Irene Posch je avstrijska umetnica in raziskovalka, z izobrazbo v medijski produkciji in računalništvu. V svojem umetniškem ustvarjanju raziskuje integracijo tehnološkega razvoja ter področji umetnosti in obrti, ter preučuje kulturne in estetske posledice tega. Sodelovala je z Ars Electronica Futurelab-om, kjer je oblikovala in realizirala interaktivne eksponate in razstave ter kot samostojni izvajalec tehnoloških in raziskovalnih projektov. Poučuje na Univerzi za umetnost in industrijsko oblikovanje v Linzu in na oddelku za nove medije – tehnologijo – kulturo Univerze v Celovcu. V letih 2012 in 2014 je bila rezidenčna umetnica Inštituta za nestabilne medije V2 v Rotterdmu (NL) in Eyebeam Art & Technology centra v New Yorku (skupaj z Ebru Kurbak). Trenutno zaključuje doktorat na Inštitutu za oblikovanje in tehnologijo Dunajske tehnične univerze.

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek) in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber).

Rezidenco je podprlo Ministrstvo za kulturo (v koprodukciji z Zavodom Projekt Atol) in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Rezidenco sta podprla tudi Avstrijski kulturni forum in JSKD.

Rezidenca je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Kreativna Evropa.

Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg Eastn-dc.png ÖKF Logo.jpg