Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Artist-in-Residence: Irene Posch

Irene Posch: Interaktivne e-tekstilije
Knjiga gif 01.gif

O rezidenci

Umetnica je v sklopu rezidence z uporabo sodobnih tehnologij in elektronike reinterpretirala in preoblikovala idejo interaktivne slikanice. Projekt raziskuje interaktivne potenciale elektronike za pripovedovanje zgodb v kontekstu otroških knjig. Izhodišče ustvarjanja je predstavljala obstoječa ročno izdelana knjiga iz blaga iz 80. let, ki je služila kot navdih za ustvarjanje novih možnih interaktivnih scenarijev znotraj knjige.

»Izhodišče projekta je 30 let stara knjiga iz blaga, ki jo je zame naredila babica, ko sem bila še otrok. Svoje šiviljske in ročne spretnosti je uporabila za izdelavo interaktivne knjige. Vdelava pritiskačev, gumbov, zadrg in raznih drugih tekstilnih dodatkov omogoča pritrjevanje, odpiranje, premikanje, preurejanje tekstilnih artefaktov in oživitev posameznih zgodb. S projektom želim po 30 letih ponovno obuditi potencial te knjige in preučiti možnosti vključevanja elektronskih elementov v pripovedovanje zgodb s tekstilom. Moj cilj je raziskati možnosti, ki jih v danem kontekstu omogočajo nove tehnologije. K projektu raziskovanja novih načinov pripovedovanja zgodb vabim tudi lokalno publiko, ki ima zanimanje in/ali izkušnje s tekstilno obrtjo, ročnimi spretnostmi, pripovedovanjem zgodb in elektroniko.«

Video


Časovnica

Predstavitev umetnice

5. september 2018, 20.30 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

Delavnica izdelovanja interaktivnih e-tekstilij

11. – 12. september 2018, 17.00 – 21.00 @ osmo/za

Razstava in končna predstavitev rezidenčnega projekta

28. marec 2019, 19.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana
(razstava bo na ogled do 29. marca, 15.00 - 21.00)

O umetnici

Irene Posch je avstrijska umetnica in raziskovalka, z izobrazbo v medijski produkciji in računalništvu. V svojem umetniškem ustvarjanju raziskuje integracijo tehnološkega razvoja v področji umetnosti in obrti, ter kulturne in estetske posledice le-tega. Dela kot profesorica na oddelku za oblikovanje in tehnologije na Kunstuniversität Linz.

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Rezidenco so podprli Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum in JSKD.

Rezidenca je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske Unije, program Kreativna Evropa.

Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg EASTN-DC logo.png ÖKF Logo.jpg