Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Adela 2023

Mednarodni festival generativnih umetnosti

Adela web 1920 1080 Neza Knez knnz-SLO.png Oblikovanje: Neža Knez - knnz

DATUM: 17.–19. november 2023
LOKACIJA: Kino Šiška in osmo/za, Ljubljana

VSTOP PROST!

Adela je posvečena praksam, ki vznikajo na razširjenem področju generativnih umetnosti. O umetniških delih razmišlja kot o algoritmih, vezanih na (ne)materialne infrastrukture, ter jih opazuje kot porajajoče stroje in odprte sisteme, v katerih človeški in drugi agenti sodelujejo pri vzpostavljanju možnih svetov.

Osredotoča se na razpiranje materialnih in kulturnih vidikov generativnih sistemov ter spodbuja alternativne vstope v njihovo raziskovanje – skozi prizmo odprte kode, ustvarjalnega kodiranja, medijske arheologije, izdelovalnih procesov in eksperimentalne elektronike – za vzpostavitev transformativnih praks in estetik nasproti prevladujočim tehnokulturnim tokovom.

Adela letos sondira in modelira generativne analogno-digitalne preplete, ki tradicionalne tehnike združujejo z avtomatiziranimi procesi in področje generativnosti razprostirajo onkraj delitve med virtualnim in materialnim, mehanskim in računalniškim.

Galerija

KAT1475.jpg KAT1917.jpg KAT1223.jpg KAT1079.jpg RIM2842.jpg Foto: Katja Goljat / Matjaž Rušt

Urnik


Festival obsega še razstavo Dominika Mahniča Krmiljenje čopiča (od 19. 9. do 5. 11. v Galeriji Vžigalica) in sklop Digitalni obrok v reviji Razpotja (XIV, 54).

Algorave

Po lanskoletnem prvem pravem algoraveu na naših tleh programiranje plesnih korakov nadaljujemo pod novo kodo. Na odpravi v neraziskane svetove odprte kode, kreativnega kodiranja in eksperimentalne elektronike bodo za krmilom domači in tuji predstavniki scene kodiranja v živo:


Več o Adelinem Algoraveu.

Algoritemski vzorci

Delavnico, posvečeno vzorcem, ki nastajajo z uporabo algoritemskih postopkov, bodo na festivalu Adela vodili mednarodno uveljavljeni ustvarjalci na področju kodiranja v živo – Iván Paz, Lizzie Wilson, Dave Griffiths in Alex McLean.

Udeležba: Delavnica je brezplačna. Za sodelovanje je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca.

Več o delavnici.

Parameter

Parameter je umetniški sejem, namenjen predstavitvi in prodaji del, ki ustvarjalno uporabljajo generativna in algoritemska orodja, metode ali ideacije za ustvarjanje analogno-digitalnih prepletov. Predstavlja prakse, kot so generativno izrisovanje, algoritmično tkanje, analogno računalništvo in sintetične skulpture.

Namen sejma sta tudi širjenje scene intermedijske umetnosti in podpora ustvarjalnemu razvoju, ki poteka zunaj ustaljenih produkcijskih okvirov v lokalnem prostoru.

Več o sejmu.

From Scratch

Festival generativnih umetnosti Adela bomo odprli v petek, 17. novembra, v osmo/zi. Vabimo vas, da se nam pridružite pri improviziranem kodiranju v živo po pravilih formata From Scratch.

From Scratch je sproščen jam session, ki ima le dve pravili:

  • 1. Vsak livecoder ima na voljo natanko 9 minut, da ustvari glasbeno ali vizualno točko iz praznega zaslona.
  • 2. Ne glede na rezultat – še posebej pa, če rezultata ni – MORA občinstvo nastopajočega nagraditi z aplavzom natanko 9 minut po začetku vnašanja kode.


Z nastopi bomo začeli ob 20.00, na druženje s sodelujočimi na festivalu Adela pa vas vabimo že ob 19.00. Upamo, da se vidimo – bodisi za tipkovnico bodisi v občinstvu!

Digitalni obrok

V letošnjem Digitalnem obroku Ljudmila v sodelovanju z revijo Razpotja predstavlja prispevke treh izvrstnih umetnikov in teoretikov, Eryka Salvaggia, Wolfganga Ernsta in Kanada Chakrabartija. Vsi trije skozi različne pristope analizirajo domet sodobnih generativnih tehnologij prek reaktualizacije metod iz preteklosti (Salvaggio), analize (tehno)lógosa stroja samega (Ernst) in spekulativnega premisleka o tem, ali je umetna super inteligenca lahko kreativna (Chakrabarti).

Eryk Salvaggio: Pogovor z Maverick Machines
Današnja generativna umetna inteligenca, za katero se pogosto domneva, da izhaja iz kibernetike, zanemarja njene številne pomisleke. Ta esej primerja in vzporeja dve teoriji kibernetika Gordona Paska z današnjim razmišljanjem o umetni inteligenci, pri čemer obravnava Paskove teorije konverzacije, črne škatle in "maverick machines".

Wolfgang Ernst: Tehnológos umetne inteligence
Ob vse hitrejšem razmahu in vplivu orodij umetne inteligence, kot sta ChatGPT ali Stable Diffusion, se poraja vprašanje, v kolikšni meri je mogoče še vedno razložiti mehanizme masovnega podatkovnega procesiranja umetnih nevronskih mrež. To zahteva medijsko-arheološko raziskavo, katere ključna naloga ni zakrivati kompleksnih tehnologij z vizualnimi, akustičnimi ali haptičnimi metaforami, temveč najti nekonvencionalne načine, kako iz črne skrinjice narediti transparentno orodje.

Kanad Chakrabarti: Umetnost v interregnumu
Veliko ljudi verjame, da so človeške vrednote objektivne in si zaslužijo ohranitev. To prepričanje je podlaga za skrb zaradi neusklajenih sistemov UI, zaradi katerih bi lahko ljudje izumrli. Toda, ali bi lahko obstajala superinteligenca, ki bi bila za nas sprejemljiva dedinja človeštva? Bi bila ta dobra naslednica zmožna ustvarjati umetnost in uživati v njej.

V nedeljo, 19. novembra, bosta ob 15. uri Maks Valenčič in Robert Bobnič na pogovoru v osmo/zi dodatno kontekstualizirala prispevke ter o njih razpravljala iz medijsko-teoretske perspektive. Pogovor bo potekal v angleščini.

Letošnjo serijo kurira Maks Valenčič.

Kolofon

Adela
Mednarodni festival generativnih umetnosti
17.–19. november 2023, Kino Šiška in osmo/za
adela.ljudmila.org

Kuratorji programa: Maja Burja, Luka Frelih, Katja Pahor

Sodelujoči: Dominik Mahnič, Lizzie Wilson, Iván Paz, Alex McLean, Dave Griffiths, digital selves, badcirculation (Antonio Roberts, Maria Witek), Ansambel PRSA, Flor de Fuego (Florencia Alonso), hellocatfood, Luka Prinčič, Blaž Pavlica, Neža Knez - knnz, Rosemary Lee, Matej Mihevc, Blaž Miklavčič, Kobeiagi kilims (Ivana Blaž in Nina Mršnik), Dorijan Šiško, Nejc Trampuž, Liselotte Van Daele, Ava Zevop, Brin Žvan in Mathias Schifter, Jernej Županič, Kanad Chakrabarti, Eryk Salvaggio, Wolfgang Ernst, Maks Valenčič, Robert Bobnič

Produkcijska ekipa: Maja Burja, Luka Frelih, Robert Mohorič, Katja Pahor, Tine Vrabič
Odnosi z javnostmi in promocija: Jan Drozg, Lina Steiner
Celostna grafična podoba: Neža Knez - knnz
Fotodokumentacija: Katja Goljat
Videodokumentacija: Maj Vrenko
Tehnika: Valter Udovičić

Produkcija: Društvo Ljudmila, Laboratorij za znanost in umetnost (2023)
S podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.
Koprodukcija: Kino Šiška, Galerija Vžigalica (MGML), revija Razpotja (DHG)

Dominik Mahnič: Krmiljenje čopiča (19. 9.–5. 11. 2023, Galerija Vžigalica)
Kurator: Jani Pirnat
Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane

Digitalni obrok v reviji Razpotja (XIV, 54)
Avtorji člankov: Eryk Salvaggio, Kanad Chakrabarti, Wolfgang Ernst
Urednik sklopa: Maks Valenčič

Zahvala: Anže Zorman, Creative Coding Utrecht (Fabian van Sluijs), servus.at (Davide Bevilacqua)