Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Adela: Algoritemski vzorci

Algoritemski vzorci | od tkanja do ustvarjalnega kodiranja

Workshop 1920x1080.png Oblikovanje: Neža Knez - knnz

DATUM: 18. november 2023 | 10.00–16.00
LOKACIJA: Kino Šiška, Ljubljana
UDELEŽBA: Delavnica je brezplačna. Število mest je omejeno. Za sodelovanje je potrebna predhodna prijava preko prijavnega obrazca.

Delavnico, posvečeno vzorcem, ki nastajajo z uporabo algoritemskih postopkov, bodo na festivalu Adela vodili mednarodno uveljavljeni ustvarjalci na področju kodiranja v živo – Iván Paz, Lizzie Wilson, Dave Griffiths in Alex McLean.

Udeleženci bodo raziskovali zgodovinske in sodobne rabe algoritemskih pristopov pri ustvarjanju vzorcev. V praktičnem delu bodo spoznali in preizkusili starodavno tehniko tkanja s ploščicami, pri kateri z enostavnimi zaporedji obratov kartic dobimo kompleksne barvne in geometrijske preplete. Na podlagi te izkušnje bo sledil pogovor o algoritemskih vzorcih v sodobnih umetniških in ustvarjalnih praksah - kako ti delujejo in ustvarjajo pomene na preseku analognega in digitalnega.

Galerija

RIM2690.jpg RIM2842.jpg KAT0843.jpg RIM2860.jpg KAT0921.jpg Foto: Katja Goljat / Matjaž Rušt

O mentorjih

Iván Paz rad raziskuje, kako prepletanje znanosti, umetnosti in humanistike ponuja nove ustvarjalne možnosti, zlasti kako sodelujemo z algoritmi strojnega učenja in uporabo kode kot vmesnika v realnem času.

Lizzie Wilson je londonska glasbenica, ki v funkcionalnem programskem minijeziku TidalCycles ustvarja računalniško glasbo s pomočjo v živo kodiranih algoritmov. Pri tem rekontekstualizira klubsko kulturo, eksperimentalno umetnost ter interakcijo med človekom in računalnikom.

Alex McLean je raziskovalec in ustvarjalec vzorcev kodiranja v živo. Veliko je izvajal v živo kodirano glasbo, soustanovil je gibanji za kodiranje v živo Algorave in TOPLAP, trenutno pa raziskuje algoritemske vzorce v sklopu štiriletnega projekta pri neodvisnem studiu Then Try This.

Dave Griffiths je umetnik in raziskovalec. Kot član algorave skupine Slub je nastopal po vsem svetu. Poučuje elektronsko glasbo, računalništvo in tehnologijo ter kritično programiranje, elektroniko in kritične pristope k tehnologiji.

Kolofon

Produkcija: Društvo Ljudmila, Laboratorij za znanost in umetnost (2023)
S podporo: Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana
Koprodukcija: Kino Šiška, Galerija Vžigalica (MGML), Revija Razpotja (DHG)
Zahvala: Center Rog