Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Zvočni skener

Vtol sound scanner.jpg Delavnica izdelovanja zvočnega inštrumenta v okviru projekta Changing Weathers.

DATUM: 6. in 7. september // 15.00 – 21.00
MENTOR: Dmitry Morozov - Vtol
LOKACIJA: Kreativni center Poligon, Tobačna 5, 1000 Ljubljana (nad Upravno enoto)
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

Zvočni skener je sonični inštrument, ki grobe in hrapave površine predmetov spreminja v zvok. Glavni element bralnika je DIY laserski magnet (pickup), ki na uporabljenih predmetih prepoznava odboje svetlobe in jih pretvarja v podatke. Te z uporabo Arduina povežemo z računalnikom, kjer jih s programom Pure Data pretvorimo v zvok, z uporabo dveh motorčkov pa upravljamo tudi rotacijo objekta (koračni) in kontroliramo pickup (servo). Napravo lahko simultano uporabljamo tudi brez računalniškega vmesnika in ga zgolj z uporabo Arduina upravljamo kot analogni sintetizator zvoka. Delavnica je primerna za glasbenike ter vse DIY navdušence in tehnološke entuziaste.

Ideja za delavnico izhaja iz Vtolovega kompleksnega dela Ra. Ra je t.i. zvočni objekt (sintetizator zvoka) z nadvse zanimivo strukturo – glavna enota objekta sta mineral pirit in laser, ki iz minerala zajema odstopanja na površini, te podatke pa preko platforme Arduino in programa Pure data pretvarja v zvok. Delo je iz umetnikovega vidika prelomno, saj je v njem združil raznorodna ustvarjalna in tehnična sredstva, od ustvarjanja sintisajzerjev in zbiranja mineralov, koncepta rotacije, programiranja v Pure Dati, uporabe Arduina in programskega jezika Phyton, servo in koračnih motorjev, do Raspberyy Pi-jev in laserjev.


        ::vtol:: Ra by ::vtol:: on Vimeo


O mentorju

Dmitry Morozov – Vtol je leta 1986 v Moskvi rojeni in delujoči novomedijski umetnik, glasbenik, zvočni inžinir in oblikovalec zvočnih sistemov. V svojih projektih združuje polja robotike, zvočnih umetnosti in znanost. V začetku drugega tisočletja je pričel nadgrajevati svoje glasbene projekte ter izumljati DIY glasbila na osnovah circuit-bendinga; aktiven je tudi na področju AV instalacij in promociji DIY filozofije, svoje bogato znanje pa redno deli na predavanjih in delavnicah širom sveta.

Za svoje delo je na lanski Ars Electronici v Linzu prejel častno omembo, svoje delo pa redno predstvalja na mnogih novomedijskih mednarodnih festivalih (CTM in Archstoyanie v Nemčiji, Bent v New Yorku, Geek Picnic v Moskvi in St. Petersburgu) ter drugih referenčnih prizoriščih (NCCA, MMOMA, Central Exhibition Hall Manege, Laboratoria Art&Science Space, Electromuseum, Garage museum of contemporary art (Moskva), ZKM (Nemčija) in Boulder Museum of Contemporary Art). Za svoje delo je prejel nagradi Laureate of Sergei Kuryokhin (2013) in Prix Cube ( 2014), razstavljal je tudi na 4. Bienalu sodobne umetnosti v Moskvi. Na domačih tleh pa ga poznamo predvsem po njegovem rednem sodelovanju s kolektivom Cirkulacija 2.

Prijava in obvezna oprema

Udeležba na delavnici je brezplačna, udeleženci prispevajo le za stroške materiala, ki znašajo 35 €. Udeleženci naj s seboj prinesejo svoje osebne prenosnike in razvnovrstne materiale s katerimi želijo ekspertimentirati (kamnine, minerale, različne objekte z grobo površino, ...)

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, predhodno znanje ni potrebno (zaželjeno pa je znanje spajkanja). Prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest!

Delavnica nastaja v sodelovanju med Zavodom Projekt Atol, Ljudmilo, Poligonom in Radiono in je del programa Changing Weathers, ki je sofinanciran s strani Evropske Unije, program Kreativna Evropa. Izvedbo delavnice podpirata tudi Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Eu flag creative europe co funded pos rgb right web.jpg