Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Zemeljsko kodiranje

DATUM: 6. in 7. maj, od 16. do 20. ure
TRAJANJE: 8 ur
MENTOR: Martin Howse
LOKACIJA: Ljudmila, Rimska 8, Ljubljana

Howse.jpeg Delavnica Zemeljsko kodiranje preko širokega razpona vodenih in eksperimentalnih aktivnosti ter v želji po oblikovanju novih oblik krajinske umetnosti (land art), raziskuje povezave med sodobno tehnologijo, zemljo in zemeljskimi procesi

O delavnici

Dvodnevna delavnica bo skozi izgradnjo serije eksperimentalnih situacij v celoti zaobjela procese zemeljske prsti in našega planeta ter poskušala odgovoriti na sledeča vprašanja:

  • Kako lahko zemlja kot proces (v odnosu do elektromagnetnih in bioloških sprememb, razgrajanja ter v njej bivajočih mikroorganizmov in črvov) ustvarja svojo programsko opemo?
  • Kakšne signale je iz zemlje možno transducirati prek uporabe orodij njej lastnega izvora ter kako jih lahko, ko so enkrat izpostavljeni, spremenimo v surovo kodo?
  • Kako lahko dostopamo do zemeljskih substratov v senci, do “nečesa drugega”, kar bi omogočilo rekodiranje zemeljskih navodil in omogočilo krajini spregovoriti, dihati, zapeti?


Udeleženci se bodo naučili, kako:

  • meriti in proizvajati vidne in slišne telurične tokove, ki tečejo skozi zemljo
  • ustvariti rokavico za zaznavanje zemlje in njenih povratnih zvočnih signalov
  • zgraditi zemeljsko anteno / radio
  • meriti električno energijo iz zemeljske baterije
  • poslušati zemeljske glasove in poezijo črvov
  • oblikovati tekoča logična vrata v zemlji


Drugi dan delavnice bo organizirana ekskurzija na Golovec, kjer bomo poskuse prvega dne še razširili in razpravljali o posledicah in možnostih zemljske kode. Dobimo se ob 16h na mostu (most ima dvigalo in se nadaljuje iz Streliške ulice) ob Roški cesti.

O mentorju

Martina Howse-ja v glavnini zaposluje umetniško raziskovanje povezav med zemljo (geofizikalni pojavi), programsko opremo in človeško psiho (psiho-geofizika), predlaga pa tudi vrnitev k animizmu v okvirih kritične zlorabe znanstvene tehnologije. Prek vzpostavitve eksperimentalnih situacij (znotraj performansov, laboratorijev, sprehodov in delavnic, ki jih goni raziskovalni proces), materialnih umetniških del in besedil raziskuje bogate povezave med substancami oz. materiali in izvedbo oz. protokolom, pri tem pa izkopava probleme vidnosti in skrivanja v svetu.

Da gre za izjemno kvalitetnega in zanimivega gosta, ki je hkrati tudi odličen sogovornik in mentor, priča dejstvo, da svoje projekte redno predstavlja na berlinskem Transmedialu, linški Ars Electronici, festivalih Pixxelpoint, Sonic Acts, Electric Spring, CTM, BEAM, Transnatural, CYNETART, v Studiu za Elektronsko instumentalno glasbo v Amsterdamu, na Inštitutu za sodobno umetnost v Londonu in še bi lahko naštevali.

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, predhodno znanje ni potrebno. Udeležence spodbujamo, da s seboj prinesejo plastične rokavice za čiščenje, pripomočke za dokumentiranje (papir, pisala, snemalke, kamere, slušalke), odpadne kovine, minerale, kamne.

Izobraževalni program laboratorija za znanost in umetnost Ljudmila podpira Ministrstvo za kulturo (v koprodukciji z Zavodom Projekt Atol) in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo. Delavnica je del projekta Changing Weathers, katerega pobudnik je Arctic Perspective Initiative (API), koordinira pa ga Zavod Projekt Atol (SI) v partnerstvu z Sonic Acts (NL), RIX-C (LV), Finnish Bioart Society (FI), Hilde Methi (NO), Time's Up (AT) in Ljudmilo (SI). Projekt Changing Weathers je sofinanciran s strani Evropska Unije, program Creative Europe.