Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Zaznavanje spektra

Tholin rtlsdr.png Delavnica raziskovanja radijskega spektra v okviru projekta Changing Weathers.

DATUM: 24. februar // 16.00 – 20.00
MENTOR: Matthew Biederman
LOKACIJA: Kreativni center Poligon, Tobačna 5, 1000 Ljubljana (nad Upravno enoto)
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

O delavnici

Na drugi letošnji delavnici v okviru cikla Prosto-vezje gostimo priznanega transdisciplinarnega umetnika in raziskovalca Matthewa Biedermana, ki bo na delavnici Sensing the Spectrum (Zaznavanje spektra) predstavil osnove raziskovanja radijskega spektra s pomočjo poceni radijskih vmesnikov za osebne računalnike.
Na 4-urni delavnici bodo predstavijene osnove prisluškovanja elektromagnetnemu spektrumu s pomočjo softverskega radija (ang. Software Defined Radio ali krajše kar SDR). Udeleženci se bodo seznanili z zgodovino SDR, teorijo radijskih frekvenc in se seveda lotili neposredne uporabe USB radijskih modulov, ki temeljijo na R820T02 tunerjih ter preko njih poslušali raznotere oblike in modulacije signalov ter razvozlali nekaj radijskega žargona.
Prejšnje izkušnje dela z radiem niso potrebne, zaželena je le želja po raziskovanju in razumevanju nevidne arhitekture radijskega spektra. Udeležbo priporočamo predvsem glasbenim in zvočnim umetnikom.

O mentorju

Matthew Biederman je trans‐disciplinarni umetnik, ki se v svojih delih posveča raziskovanju percepcije, estetike, podatkovnih sistemov, medijske zasičenosti in medijskih politik. Bil je so‐direktor San Francisco’ Artist Televison Access in je soustanovitelj Arctic Perspective Initiative (z Markom Peljhanom). Redno razstavlja in nastopa na pomembnih bienalih, festivalih (Mutek, CTM, ...) in mednarodnih razstavah v Evropi, Aziji in Ameriki ter je prejemnik več nagrad.

Prijava in obvezna oprema

Prispevek, ki ga udeleženci poravnajo pred začetkom delavnice, znaša 5€ oziroma 25 EUR z RTL-USB donglom (priporočamo! - lahko se odločite tudi naknadno). S seboj prinesite lastne slušalke in laptop, ki poganja bodisi Windows 7/8/10 ali kakšno od GNU/Linux distribucij (Fedora, Debian, Ubuntu).
Delavnica bo potekala v angleškem jeziku, predhodno znanje ni potrebno. Prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest!
Vsak udeleženec bo imel v uporabi lasten RTL-SDR USB dongle s teleskopsko anteno - kdor bi želel z raziskovanjem nadaljevati tudi doma, lahko modul odkupi po pičlih dodatnih 20 EUR. Skupna cena predstavlja izključno stroške materiala.

Delavnica nastaja v sodelovanju med Projektom AtolKC Tobačna 001, Ljudmilo in Poligonom in je del programa Changing Weathers.
Izvedbo delavnice podpirajo Evropska komisija, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.