Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Wikipedija za aktivne državljane

Delavnica s profesorjem dr. Miranom Hladnikom

Miran čžš.jpg

DATUM: ponedeljek, 29. marec 2021 | 18.00–20.00
MENTOR: dr. Miran Hladnik
LOKACIJA: spletni prenos
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org

FB DOGODEK

O delavnici

Delavnica se bo dotaknila spretnosti iskanja po Wikipediji, namenjena bo bolj tistim, ki bi želeli vanjo posegati: objavljati ali popravljati gesla, nalagati slike (na Wikimedia Commons) in besedila (na Wikivir, na Wikiknjige), voditi projekte in šolske ure (Wikiverza). Ponotranjiti moramo temeljne principe Wikipedije (predanost konceptu odprtega znanja in odprte kulture, sodelovalnost, mednarodnost, transparentnost), se držati dogovorov wikiskupnosti (ti se sklepajo Pod lipo) in obvladati wikijezik.

Za zgled se bomo lotili kake geselske škrbine ali članka po predlogu iz publike in se ob delu spoznavali s strukturo wikistrani (poglavja gesla, iztočnica, infopolje, viri, linki, kategorije, pogovorna stran, historiat, interwikiji, wikipodatki), kako delati odstavke, povezave, opombe, sezname. Za vajo bomo naložili še kak posnetek in si zadali domače naloge.

O mentorju

Miran Hladnik, literarni zgodovinar, redni profesor za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko FF UL, raziskuje kvantitativne lastnosti slovenskih pripovednih žanrov, feljtonistiko in spletne oblike pismenosti ter predava o njih. Objavil je knjige o povesti, slovenski kmečki povesti, slovenskem zgodovinskem romanu, trivialni literaturi, jezikovni priročnik za turiste, učbenik strokovnega pisanja, kritično izdajo zbranega dela pesnika Alojza Gradnika in še kaj. Na internet postavlja slovensko leposlovje, ureja Slavistično revijo, diskusijski forum Slovlit in sodeluje na Wikimedijinih spletiščih. Svoja besedila in fotografije objavlja na spletu pod licencami creative commons.

Prijava

Udeležba na delavnici je brezplačna, število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do 26. marca na: delavnica@ljudmila.org. V prijavi navedite svoj ime in priimek ter svoj telefonski kontakt.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.
Dogodek sta podprla Ministrstvo za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.

MOL logo.svgMK logo.jpg