Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Varvara Guljajeva

Varvara Guljajeva: Predstavitev umetnice
Datum: Četrtek, 28. avgust ob 20.30

Page installationTwo-2.jpg

Varvara Guljajeva (Estonija) in Mar Carnet Sola (Španija) delujeta kot umetniški tandem od leta 2009. Integralni del njunega ustvarjanja se kontekstualno umešča v polje med umetnostjo in tehnologijo ter se poslužuje raziskovanja novih umetniških izrazov in inovacije. Natančneje ju zanima uporaba tehnike pletenja, ki jo aplicirata na področje digitalne fabrikacije. Sta avtorja odprtokodne naprave za pletenje Knitic, s katero želita izdelovanje tekstila približati sami kulturi izdelovanja (t.i. Makers' culture). Svoje kinetične in interaktivne instalacije sta predstavila na številnih mednarodnih razstavah in festivalih, v preteklih treh letih pa se neprestano udejstvujeta tudi na umetniških rezidencah.

Varvara Guljajeva je magistrirala iz digitalnih medijev na ISNM na Univerzi v Lübecku v Nemčiji in opravlja doktorski študij na estonski Akademiji za likovno umetnost v Talinu.

* * *

Na Digitalnem obroku bo umetnica predstavila delovanje odprtokodne naprave za pletenje Knitic, govorila o svojih trenutno razstavljenih delih v Umetnostni galeriji Maribor - UGM ter delila izkušnje glede produkcije nekaterih svojih zadnjih umetniških del (npr. Wishing Wall).