Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Umetniška rezidenca: Anna Carreras

Anna Carreras-Live-Tops-M1-kodiranje B.jpeg

Anna Carreras na rezidenci v osmo/zi razvija v živo kodiran multimodalni performans in postavitev, ki temeljita na vizualnih in fizičnih izhodnih vmesnikih. Njena instalacija bo preko vmesnika – pisalnega stroja – omogočala sodelovanje pri kodiranju v živo, pri čemer bodo obiskovalci generirali zvok in ritme, ki jih ustvarja mehanski stroj.

Projekt po eni strani raziskuje, kako vizualni elementi in algoritmi ustvarjajo strojni jezik, po drugi strani pa, kako so lahko strojni zvoki vizualno zastopani. V projektu se Anna ukvarja s kompleksnimi sistemi, ki se nahajajo v kontinuumu med zakonitostmi in kaosom, med redom in neredom. Vizualno in zvočno raziskovanje ravnovesja in homeostaze, ki nista nikoli dosežena, se navdihuje pri zgodnjih idejah kibernetike.

Anna bo izsledke svojih raziskav delila v obliki odprtih knjižnic programske opreme in dokumentacije na repozitoriju GitHub, ki jih bodo lahko uporabljali drugi umetniki ali ustvarjalci, jih nadgrajevali in jih raziskovali dalje.

Časovnica

O rezidentki

Anna Carreras je ustvarjalna koderka in digitalna umetnica, ki se pri svojem delu osredotoča na uporabo generativnih algoritmov, ustvarjalnega kodiranja in interaktivne tehnologije kot generatorja izkušenj, ki jih na novo premišljuje in umetniško manipulira. Zanima jo kompleksnost, zlasti kompleksni sistemi, nepredvidljivo vedenje, nastalo na podlagi preprostih pravil, ki lahko vizualno raziskujejo posthumanistično digitalno dobo. Kompleksnost, raznolikost, bogastvo in različne plasti našega okolja, kulture in človeškega skuša ujeti z algoritmi in generativnimi sistemi, ki ustvarijo edinstveno vizualno estetiko. Na Tehniški univerzi Katalonije (Universitat Politècnica de Catalunya, UPC) je magistrirala iz inženirstva, na Univerzi Pompeu Fabra (UPF) pa iz avdiovizualnih tehnologij. Trenutno pripravlja doktorat iz likovne umetnosti. Na več šolah za oblikovanje v Barceloni poučuje kreativno kodiranje in interaktivne instalacije. Med drugim je razvila umetniške instalacije za različne festivale po svetu, kot so Abandon Normal Devices v Liverpoolu, festival Sónar v Barceloni, Women Fueling Science and Technology v San Franciscu, Cosmocaixa Barcelona Science Museum, Expo Zaragoza in MIRA Visual Arts Festival v Barceloni. Prejela je več mednarodnih nagrad, denimo canskega zlatega leva za interaktivne projekte leta 2010 in Googlovo nagrado DevArt (za umetnost, narejeno s kodo) leta 2014.

Anna Carreras portrait.jpeg

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost

Rezidenco so podprli Ministrstvo za kulturo, MOL – Oddelek za kulturo. Rezidenca je del projekta On-the-fly, ki ga sofnancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

ALGOPOLIS logptipi.jpg