Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Termenvox, theremin in - ali etervox

Theremidi.jpg

Termin: četrtek, 14. oktober, od 17. do okoli 21. ure

Mentor: Borut Savski

Lokacija: Ljudmila, Rimska 8, 1000 Ljubljana

O delavnici: Termenvox ali theremin ali etervox imenujejo tudi prvi elektronski glasbeni instrument (leta 1920). Njegov izumitelj je Lev Sergejevič Termen. Seveda je neposredna posledica izuma ojačevalnega elementa (Lee de Forest, 1906-10), vendar je že tudi zlo/dobro/raba tehnologije za estetsko rabo. V zadnjem desetletju doživlja najbrž že svoj četrti ali peti ciklus ponovnega življenja, ti ciklusi pa dokaj zvesto sledijo tehnološkim fazam razvoja ojačevalnega elementa (od elektronke, prek tranzistorja, integriranega vezja - do računalnika). Nas bo zanimal predvsem princip "eterskega" igranja - senzorja telesne bližine - in kako to povežemo s tako univerzalnim instrumentom, kot je računalnik. Torej: termenvox kot senzorski vmesnik. Za povezavo lahko uporabimo kar nekaj načinov: od preprostega analognega audio vhoda do uporabe popularnega arduino mikrokontrolerja. Nekaj primerkov klonov slednjega je delo nedavno gostujočega umetnika/ tehnologa Marca Dusseillerja.

Večino študija je potekalo v sklopu projektov interaktivnih naprav Boruta Savskega, za javne namene pa so bili zapiski objavljeni na strani Trivia Records - Zapisi v produkciji KUD Trivia.

Kot se za delavnico spodobi, naj bi udeleženci odnesli s seboj samostojno narejeno in po možnosti delujočo napravico. Potreben elektronski material bo pretežno na voljo po maloprodajnih cenah.

Predvideni redosled:

1. Kratek zgodovinski pogled, principi delovanja termenvoxa

2. Nekaj variant preprostih praktičnih izvedb s poudarkom na možnostih povezave z računalnikom (analogni tonski vhodni signal, MIDI - musical instrument digital interface protokol, arduino mikrokontroler z USB serijskim protokolom:

  • najbolj enostavna varianta z uporabo softverskega pretvornika tona v midi s Pure Data (fiddle->noteout,ctrlout)
  • arduino kot neposredni pretvornik v MIDI - 7-bitni (128 korakov) - možnost neposrednega priključka na MIDI instrument
  • arduino - 10-bitni (1024 korakov) - softverski Pure Data pretvornik v MIDI za prenos na ostale MIDI programe


3. Gradnja:

  • na podlagi ene univerzalne prototipske ploščice z vsemi možnimi moduli (dve osnovni termenvox vezji s CMOS 4011 in 4069, morda tudi varianta s TTL, nekaj izvedb frekvenčnih mešalnikov/ demodulatorjev z logičnimi vrati ali diodami ali s FET, pretvorniki v enosmerno napetost s PLL 4046 ali z multivibratorjem 4047) preverimo delovanje različnih sistemov-
  • sledi individualna izbira variante in gradnja
  • preizkus pri različnih frekvencah (CMOS: do 1MHz; TTL: do 100MHz ):100KHz do 50MHz in občutljivost
  • preizkus anten različnih oblik - izbira najboljše oblike
  • povezava na računalnik in nekateri dodatni programčki (MidiOx, Pure Data) ter uporaba v osnovnemu glasbenem programu (npr. Ableton Live)


Nekaj smiselnih povezav:


Delavnico sta finančno podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana.