Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Prostorska obleka in Yuga

(Preusmerjeno s strani Teresa Almeida: Yuga)

THERESA ALMEIDA (Portugalska / Portugal): Prostorska obleka in Yuga / Space Dress and Yuga
modna instalacija / fashion installation

TeresaAlmeida Yuga 01web.jpg

Pripomočki za urbana razpoloženja (Modes for Urban Moods) je serija oblačil z vdelanimi mehanizmi, ki raziskujejo razmerja v javnem prostoru in opredmetijo nevidne socialne mreže. So tankočutni prostorski skulpturni izrazi, ki jih oblikuje telo. Serija je sestavljena iz Urgentnega prstana (Emergency Ring), Glasnega balona (Loud Bubble), Kril (Wings) in Prostorske obleke (Space dress).

Prostorska obleka je oblačilo, ki se napihuje skladno s posameznikovo odločitvijo v določeni situaciji. Oblikovana je za soočenje s stresom, tesnobo, klavstrofobičnimi situacijami ali preprosto za zagotavljanje udobja. Izvorno je bila oblikovana za konico prometa na newyorški podzemni železnici in druge javne prostore, kjer se pojavlja gneča.

Yuga je sestavljena iz dveh kosov: pasu in torbice. Oba uporabljata zvok kot predmet. Z uporabo prostora krepita razpoloženjska stanja.

Torbica pomaga obvladovati čustva ali frustracije – v komunikacijah, nesporazumih ali odtujitvah. Pas se ukvarja s pozornostjo – je prenosen pripomoček, ki v interakciji z okoljem zaznava fizično bližino in gibanje. Na osnovi zbranih podatkov oblikuje kratke kompozicije, ki drugim omogočajo prisotnost nosilca pasu in s tem spontano vzbudijo pozornost okolice in/ali interakcijo z njegovim okoljem.

Yuga je hkrati tudi zvočni in prostorski prevod fizičnih sprememb, ki se pojavijo z vzpostavljanjem novih vezi.

Theresa Almeida je novomedijska umetnica, oblikovalka in predavateljica. Trenutno živi in dela v Maleziji, kjer predava na področju oblikovalskih raziskav na Fakulteti za oblikovalske inovacije, Univerze za kreativno tehnologijo Limkokwing v Cyberjayi. Magistrirala je iz programa interaktivnih telekomunikacij na univerzi v New Yorku in diplomirala iz gledališkega oblikovanja na Theatre and Cinema College v Lizboni na Portugalskem. V okviru programa European Pépinieres for Young Artists v letu 2006 je na Ljudmili gostovala kot rezidenčna umetnica.