Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Svetlobni oscilator

Tilen Sepič: Svetlobni oscilator
Kinetična AV instalacija

Svetlobnio.jpg

O projektu

Kinetična interaktivna avdiovizualna instalacija Svetlobni oscilator Tilna Sepiča izhaja iz opazovanja ter študij naravnih oscilacij in kinetičnih pojavov na osnovi gravitacije, torej od kroženja planetov do gibanja delcev pri atomski povečavi. Instalacijo sestavlja več različno velikih svetlobnih sfer, visečih na dolgem kablu, ki krožijo v počasnem vztrajnostnem gibanju. Vsaka sfera oddaja intenzivno svetlobo komplementarnih barv, ki se z mešanjem lahko spremeni v belo. Različne frekvence vrtenja projicirajo na okolico več-barvne sence prisotnih gledalcev v sinusoidnem gibanju. Obiskovalec lahko vpliva na igro 3/5 senc in s tem tudi na zvok.

Sinhronizirana frekvenca svetlobnih vzorcev s frekvenco zvoka ustvarja posebno prostorsko avdiovizualno atmosfero, ki preizkuša meje človeške percepcije. Sfere, ki orbitalno krožijo, po obliki in gibanju asociirajo na planete oz. atome ter predstavljajo veliko sliko univerzuma, v katerem živimo. Zaradi svojih fizičnih danosti je gibanje objekta neodvisno od Zemlje, prej je v sinhronizaciji s soncem in univerzumom, ki nas obdaja.

Instalacija obiskovalce spodbuja k razmišljanju o odnosu človeka do okolja, o Zemlji kot delu večjega ekosistema, vesolja. Programiran vzorec svetlobe ter zvoka temelji na različnih osnovnih frekvencah/oscilacijah, ki se prepletajo med seboj in z rotirajočimi sferami. Tako tvorijo generativno svetlobno-zvočno ambientalno atmosfero, ki zaradi točne sinhronizacije svetlobe in zvoka na gledalca deluje meditativno in emocionalno.

Prototip instalacije je Tilen Sepič razvil na prvi ediciji PIFcampa avgusta 2015. Do sedaj je bila predstavljena na festivalu Svetlobna Gverila v parku Tivoli, trenutno je del svetlobnega festivala Bella Skyway, kmalu pa se seli na Portuglasko, kjer gostuje na festivalu Lumina v Cascaisu.

O avtorju

Tilen Sepič je multidisciplinarni ustvarjalec in intermedijski umetnik, ki deluje na področjih industrijskega oblikovanja, interaktivne studijske fotografije in oblikovanja svetlobe. Je soustanovitelj Kreativne cone Šiška, skupine Rompom in društva Muslauf, sodeluje pa tudi z elektronsko eksperimentalno skupino Theremidi Orchestra. V zadnjih letih se najraje posveča oblikovanju unikatnih luči, zasnoval pa je tudi več interaktivnih avdiovizualnih instalacij. S spletnimi dnevniki in galerijami, kjer ustvarja avtorsko vsebino, analizira viralno obnašanje umetniških vsebin na spletu. Po letu 2006 je prejel številne nagrade s področja produktnega oblikovanja.

Pretekli dogodki

Kolofon

Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana / Svetlobna Gverila
Koproduckija: Zavod Projekt Atol, zanj Uroš Veber in Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, zanj Tina Dolinšek
V sodelovanju: Festival Bella Skyway

Sodelavca pri projektu: Tomo Markočič in Andraž Tarman - elektronika in programiranje, tehnologija.

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana. Gostovanje je del projekta Spectrum 16 – Transnational Light, ki ga sofinancira Evropska Unija, program Ustvarjalna Evropa. Vsebina tega zapisa je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.