Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Strtgm: Land 2.2


Spletna stran projekta

Fizična instalacija je bila na ogled od 22. aprila do 1. maja na festivalu Design Fest Gent.

2-Strtgm-land2-2-by-Marko-Damis.png

O projektu

Land 2.2 je interaktivni projekt, ki se iz digitalne razsežnosti razvija v fizično. Udeleženci so vabljeni, da obiščejo spletno stran strtgm.xyz in sodelujejo pri nastajanju dela. Spletna stran je sestavljena iz treh ravni. Na strani World so prikazani 3D-modeli, ki se neprestano črpajo s spletnih tržišč in predstavljajo neizčrpen tok proizvedenih objektov. Izbrani modeli iz kategorije World so vključeni v Shop, kjer so na voljo za naročilo. Naročeni modeli so nato združeni z enakimi naročili in prikazani na strani Artwork in nazadnje materializirani v fizični postavitvi.

Projekt neposredno apropriira mehanizme sodobnega digitalnega kapitalizma ter obravnava vpliv, participacijo in kolektivnost v okviru kapitalizma. S posnemanjem spletne trgovine omejuje dejavnost udeležencev na okrnjen obseg potrošniške izbire, kolektivno sodelovanje pa reducira na naključna srečanja, ki potekajo v omejenih okoljih platforme. Razdelitev sveta na plasti proizvodnje, potrošnje in tistega, kar preostane, namiguje na kompleksen sistem, v katerem ta dejanja potekajo. Z materializacijo rezultatov udeležbe delo s svojo neposrednostjo razkriva nakopičene posledice.

Z uporabo digitalnih reprezentacij kamnov kot osnovnega materiala projekt raziskuje, na kakšen način te objekte oblikujejo njihova "okolja", razumljena v najširšem smislu. Ob zasledovanju njihovih poti preučuje, kako se politične, ekonomske in tehnološke razmere vgrajujejo v vsakdanje predmete in ne nazadnje tudi kako se bodo vsakdanji predmeti vgrajevali v pokrajine prihodnosti.

O umetniku

strtgm gradi perspektive sedanjosti in vizije prihodnosti, zajema tisto, kar je kolektivno na različnih ravneh svoje dejavnosti, in se prosto premika čez meje med področji in disciplinami. Strtgm trenutno raziskuje posredovano naravo našega vsakdanjega življenja, odnos med sodobno tehnologijo in političnimi procesi ter najsplošneje vpliv tehnologije na različna področja. Do zdaj je bilo delo strtgm predstavljeno na 26. Mednarodnem festivalu računalniške umetnosti – MFRU: Infrastrukturni kompleks: predrugačena Zemlja (2020) in na razstavi Naj bo kvir! v MGML (2021).

Umetnik: strtgm
Razvoj spletne strani in oblikovanje: Marko Damiš
Zahvala: Maja Burja
Naročilo in koprodukcija: Design Fest Gent s podporo Flandrije.
Koprodukcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost, s podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in KASK School of Arts / HOGENT x Howest.

Ljudmila-ČB-logo.jpg MOL logo.svg Design-Fest-Gent-logo.jpg Flandrija-logo.jpg