Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Strictly Analog 2016

4. edicija festivala analognih vizualij in glasbe Strictly Analog Ljubljana 2016.

        
10. december 2016

Kreativni center Poligon, Tobačna 5, Ljubljana

Praznina

Letošnja edicija festivala Strictly Analog prevprašuje koncept praznine. Predstavljamo si, da bi bili vsi objekti tako skladno prostorsko umeščeni, da med njimi ne bi bilo več praznega prostora. Objekti bi na ta način izgubili svojo uporabno vrednost. V odsotnosti medprostora bi bili, v uporabnem smislu, obsojeni na propad.

Letošnja tema festivala Strictly Analog si želi raziskati, kaj se zgodi v ravno nasprotnem primeru - ko se prostor osvobodi vseh obstoječih objektov. Ali lahko mislimo fizični prostor samo takrat, ko je zamejen in zapolnjen z objekti, z vsebino, s pomočjo katere pridobivamo informacije o razmerjih pozicij med objekti ter s pomočjo pridobljenih parametrov določamo lastnosti prostora, kot sta oblika in velikost? Ali bi v odsotnosti objektov medprostor še vedno obstajal? Kaj se zgodi s praznino? Bi prostor brez praznine izgubil svoje fizične lastnosti in postal naključen, bi lahko presegel linearno dojemanje realnosti? Zadana tema poziva k razmišljanju o praznini, konceptu, ki morda predstavlja še zadnje zatočišče javnega prostora, kolektivnega dobrega, in ki kot takšen ponuja alternativo, potencialne nove premise s popolnoma drugačnimi pravili ali celo odsotnostjo le-teh.

Kuratorica Lina Rica

Program

12.00
Analogna filmska delavnica: Maja Rezoug in Stefan Voglsinger

19.00
Artist Talk

20.00
Klubvizija SC (Maja Rezoug, Branka Valjin in Mirna Horvat) & Stefan Voglsinger in Guillermo Tellechea (Setzkasten Wien) // AV 16 mm instalacija

20.45
Davor Sanvincenti & Nenad Sinkauz | Disintegration within the magnetic loop // AV nastop

21.30
Kasia Justka | electr°cute // AV nastop

22.15
Hrvoje Nikšić, Ivan Marušić Klif & Hrvoslava Brkušić | so-called Nature // AV nastop

23.00
Moringa LIVE & Dominik Mahnič // AV nastop

Umetniki & performansi

Hrvoje Nikšić, Ivan Marušić Klif & Hrvoslava Brkušić: so-called Nature


Vsi radijski valovi so ista vrsta valovanja; kar se razlikuje, je njihova dolžina. To veliko območje nepravilnega gibanja električnega polja vibracij vsebuje celo vrsto informacij, in mi smo v sredi med njimi: vse okrog nas so. Na trenutke se jih zavedamo in se z njimi lahko poigramo. Barvanje šumov z sliko in glasbo. Instant skladanje, improvizacija. Analogija podobe in zvoka v nastajanju. Kratkovalovni radio. Modularci, kamere, televizijski sprejemniki.

Davor Sanvincenti & Nenad Sinkauz: Razpad v magnetni zanki


Analogni performans v živo

Črni zaslon. Razpad filmskega traku v magnetni zanki. Film poči ali zgori. Beli zaslon.
Film obstaja samo v sedanjosti: v trenutku projekcije. Performans se posveča vidnemu delu filmskega traku, slišnim zvokom 16mm projektorjev, ki se jih da manipulirati in teksturi filmske emulzije z vsemi njenimi hitrobežečimi kvalitetami.

Kasia Justka: Electr°cute


Organska sinhronizacija v iskanju možnosti videti zvok in izzvati podobe. Oscilirajoča napetost elektrificirane atmosfere. Raziskovanje fizičnih aspektov analognega signala. Tok električne napetosti.

Zvok, video in svetloba oscilirajo drug drugega. Napaka ali šum, ki vpliva na fizikalne količine, je rezultat napake v signalih. Uporaba elektrostatskih pojavov, golega žičevja, elektromagnetskega poljaoblikuje razlike v potencialih, ionizira zrak in lomi napetost.

Moringa LIVE& Dominik Mahnič


Moringa (Ian F., Aneuria in Peter Jenko) bo na sintetizatorjih zvoka premikala meje elektronske glasbe, Dominik Mahnič pa bo premikal svetlobo. Za analogni karakter bo poskrbel z materialom iz svojega arhiva kaset, ki bodo kot zaokrožena celota oblikovani z video mikserjem Vixid vjx16-4.

Sodelujoči umetniki

Kasia Justka je poljska multimedijska umetnica, ki deluje v Berlinu. Njeno delo se okorišča s obsesijami, ki jih goji do medija elektrike in nenavadnih organskih zvokov. Njeno umetniško delo je invokacija velike moči, ki je inherentna elektronskim sistemom in mrežam. V tem konceptualnem okviru Kasja iz primitivne entropije oblikuje dinamični red in obliko. Njena orodja so svetloba, zvočne slike in objekti, njeni intuitivni in analogno osnovani performansi pa so pripeljali do sodelovanj z gledališči, galerijami, modnimi oblikovalci, umetniki in festivali, med njimi Electrovision London, Transvisualia, Free Form Festival, CynetArt_08, Unsound Festival, Piksel na Norveškem, Warsaw Electronic Festival, galerija Zacheta, WRO Bienale, TR Warszawa, Volksbuhne in drugi.

Davor Sanvicenti je multimedijski umetnik iz Hrvaške, ki v mednarodnem prostoru ustvarja tudi kot Messmatik in Gurtjo Ningmor. Specifično ga zanimata polji avdio-vizualne fenomenologije ter antropologije vizualne kulture, v okviru katerih se posveča pogojem in oblikam človeških čutov ter zaznavanja z njimi. Strukturo njegovega dela sestavljajo obvestila, opazovanja in raziskave, ki prežemajo znanstvene in umetniške sfere. V umetniški praksi posega po različnih medijih: film, video, fotografija, fizična luč, zvočne instalacije in živi medijski performansi.
Njegovo delo se igra s konceptom iluzije, raziskuje možne omejitve zaznavanja in izgranje izkušenj. Sanvincenti raziskuje estetske in kvalitativne zmožnosti različnih medijev, v njegovih delih pa neposredna komunikacija z gledalcem tako postane neobhodna ter odraža kontemplativno-fizično strukturo. V letu 2010 je bil prejemnik Nagrade Radoslava Putarja za najboljšega hrvaškega umetnika, mlajšega od 35. let.

Nenad Sinkau je magistriral iz etnomuzikologije na Filozofski fakulteti v Padovi. Je skladatelj in performer v različnih glasbenih (East Rodeo), plesnih, gledaliških in multidisciplinarnih projektih. Njegovo delo se usmerja v iskanje transverzalnih glasbenih oblik. Je avtor avdiovizualnega projekta “... day of the year", s katerim je nastopil na festivalih v ZDA, na Hrvaškem, v Sloveniji, Srbiji, na Japonskem, v Grčiji in v okviru katerega skozi improvizacijo in živo samplanje prevprašuje odnos zvoka in videa. Kot skladatelj in performer sodeluje z različnimi glasbeniki, koreografi, gledališkimi in filmskimi režiserji na Hrvaškem in v tujini. Nekateri od njih so Mala Kline, Dalibor Matanić, Marc Ribot, Warren Ellis, Greg Cohen, Franka Perković Roberta Milevoj, Francesco Scavetta, Mikiko Kawamura, Matija Ferlin, Petra Hrašćanec, Ksenija Zec, Saša Božić, BADco.

Hrvoje Nikšić je glasbenik in oblikovalec zvoka, ki je sodeloval s številnimi glasbenimi zasedbami - Coma Stereo, Petrol, Seven That Spells, Kriške, Vlasta Popič in Punčke. Klaviature in druge naprave trenutno igra v zasedbi Šumovi Protiv Valova, občasno ustvarja glasbo tudi za gledališče in film. Vodi tonski studio Kramasonik, v katerem deluje kot producent, oblikovalec zvoka in tehnik.

Ivan Marušić – Klif je multimedijski umetnik, ki ustvarja v polju interaktivnih instalacij, interaktivnega videa, glasbe in zvoka. Leta 1995 je diplomiral na SAE v Amsterdamu. Razstavljal in nastopal je na Nizozemskem, v Nemčiji, na Japonskem, v ZDA, Avstriji, Franciji, na Danskem, v Italiji, na Poljskem, v Črni Gori, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji in na Hrvaškem.

Hrvoslava Brkušić – Lala je iz filmske montaže diplomirala na zagrebški Akademiji za dramske umetnosti, magistrirala pa na Oddelku za animacijo in nove medije zagrebške Akademije za likovno umetnost. Kot montažerka se je udejstvovala pri številnih dokumentarnih, celovečernih in eksperimentalnih filmih. Ustvarja v različnih mediji, je avtorica filmskih, video in avdio instalacij ter pogosto nastopa v živo. Je soustanoviteljica ženskega umetniškega kolektiva Ljubavnice.

Dominik Mahnič je magistriral iz videa na ljubljanski akademiji.

Moringa Live! je projekt, ki je nastal spontano, naravno in po naključju. Digitalna era, ki naj bi nam ponujala svobodo, je Moringo omejevala, kreativno in estetsko. Dolgoletno studijsko delo je obrodilo sadove in zasnova elektronskega act-a je bila nekaj, kar je bilo očitno. Moringa Live! je 5 glasbenikov, producentov, aranžerjev, ki se udejstvujejo v studijskem eksperimentiranju in se družijo v svojem svetu, na način, ki ga čutijo v srcu že od nekdaj. Zasedba Moringe se lahko spreminja, nje sestava pa se prilagaja konceptu posameznega performansa. Zaradi nastopanja v živo, je Moringa neponovljiva in enkratna. Je srčna in iskrena, prepuščena utripu sedanjosti, brez obremenitev in pričakovanj, lahkotna, igriva in nagajiva.

Klubvizija SC je kreativna filmska delavnica, laboratorij za 8 mm in 16 mm film ter analogno fotografijo. Je edini filmski laboratorij za ročno razvijanje filma na Hrvaškem ter v regiji. Osrednji cilj Klubvizije je spodbujati vizualne umetnike, da bi kreativno pristopili k delu na področju filma, hkrati pa je njihov namen ponujati nenadomestljive praktične izkušnje ter možnosti, da se srečajo ter ustvarjajo z številnimi profesionalnimi filmskimi ustvarjalci. Klubvizija na redni bazi organizira različne delavnice s uveljavljenimi filmarji, spodbuja nastajanje umetniških projektov ter izobražuje na področju filma in fotografije.

Stefan Voglsinger je avstrijski glasbenik in performer. Voglsinger zvok raziskuje na odru, v studiu in na terenu, improvizacijske in skladateljske aktivnosti pa ga vežejo tudi na področje glasbe, filma, plesa in gledališča. Organizira delavnice spajkanja z imenom Circuit Cooking, v okviru katerih se osredotoča na circuit bending, analogne sintetizatorje zvoka & vezja za distorziranje zvoka in piezo objekte. Voglsinger nastopa z ojačani objetki, Super8 in 16 mm projektorji, bobni in elektroniko. V Setzkasten Wien organizira in kurira redne razstave in performanse.

Delavnica

AV delavnica re-uporabe 16mm filma brez uporabe kamer

MENTORJI: Maja Rezoug (Klubvizija) in Stefan Voglsinger
TRAJANJE: 12.00 - 17.00, z odmorom za kosilo
PRIJAVA: delavnica@ljudmila.org

Soundiimprint.jpg

Na vizualnem delu delavnice bodo udeleženci raziskovali neposredne tehnike animacije in načine za ustvarjanje eksperimentalnih filmov brez uporabe kamere. S tehnikami praskanja, rezanja, slikanja, risanja, drgnjenja, beljenja, različnimi kemičnimi nanosi ali kako drugače, bodo udeleženci neposredno vplivali na površino samega celuloida, takšna re-uporaba 16mm filmskih posnetkov pa bo proizvedla nove animirane ali abstraktne filmske sekvence / zanke.
Zvočni del delavnice se bo osredotočil na zvočno transkripcijo analognega filmskega materiala. Udeleženci bodo z uporabo modificiranih 16mm in Super8 projektorjev vplivali na svetlobni in magnetni zvočni zapis filma - z direktno manipulacijo na celuloid bodo ustvarjali zvočne odtise na filmski trak. Delavnica je uvod v dojemanje filma kot fizičnega medija - film ne potrebuje kamere, da je film.

Udeležba na delavnici je brezplačna, potekala pa bo v angleškem jeziku. Predhodno znanje ni potrebno, vabljene/-i nadobudneži/-ce vseh starosti! Prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org.

O festivalu

Strictly Analog je festival edinstvenih avdiovizualnih performansov in produkcijskih delavnic, ki na participatoren in vključujoč način popularizira odnos med sodobnimi in zastarelimi tehnologijami. Osrednja tema festivala spodbuja uporabo analognih tehnologij in ozaveščanju, da digitalnih tehnologij ni mogoče dojemati brez analognih in obratno. Uporaba digitalnih tehnologij je tako upravičena zgolj kot komunikacijski kanal in ne kot izrazno sredstvo. Umetniki in umetniške skupine se na praktično-zabaven način v vizualno-zvočnih tandemih povezujejo v polju zvočnih praks, vizualnih reuporab in vsebinskih poudarkov v polju analognih tehnologij.

Javni poziv | zaključen!

Festival Strictly Analog k sodelovanju vabi vizualne, AV in glasbene ustvarjalce, ki pri izdelavi in izvedbi svojega dela ne uporabljajo računalnikov, pametnih telefonov, tablic, konzol in ostalih digitalnih naprav, vendar se zavedajo, da digitalnih tehnologij ni možno razumeti brez poznavanja zastarelih, kakor tudi ni možno misliti analognih tehnologij brez upoštevanja izkušnje digitalnega.

Tema letošnjega festivala, ki se bo 10. decembra odvijal v Kreativnem centeru Poligon, je Praznina. Praznina kot koncept, ki vpliva na oblike in fizične lastnosti, vpliva na percepcijo prostora okoli nas in s tem osmišlja realnost. Brez praznine ni prostora za vsebine, kakor tudi ni analognega brez digitalnega.

Iščemo torej domiselne, sveže in inovativne vizualne, glasbene ali pa celovite AV performanse, ustvarjene z uporabo analognih tehnologij. Uporaba digitalnih tehnologij je upravičena zgolj kot komunikacijski kanal in ne kot izrazno sredstvo.

Za sodelovanje do 10. oktobra na naslov info@ljudmila.org pošljite:

  • krajši konceptualni opis svojega dela (do 200 besed)
  • vizualni in/ali zvočni material oz. povezavo do pretočne vsebine (v primeru večjih datotek)
  • svoj deskriptivni CV


Izbrano delo bo predstavljeno na festivalu Strictly Analog Ljubljana 2016, honorar bo, takisto pa se ustvarjalcu/ki/cem izbranega dela obeta možnost nadaljnjega produkcijskega sodelovanja z Društvom Ljudmila doma in/ali v tujini.

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek) in Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber)
Koprodukcija: Kreativni center Poligon
Organizacija: Zala Vidali in Tina Dolinšek
Gostujoča kuratorica: Lina Rica
Pomoč pri organizaciji: Lenka Đorojević, Lāsma Goba, Klinta Paegle in Polona Torkar
Tehnična pomoč: Luka Bernetič, Matevž Ftičar in Marko Orel
Zahvala: Ekipa Poligona, Boštjan Čadež - FŠK, Arhiv Slovenske Kinoteke, Tomaž Kučer (Moderna Galerija), Slovenski filmski arhiv, Ida Hiršenfelder, Marko Peljhan, Luka Frelih, DPG, Uroš Veber, Matjaž Rušt, Matic Zavodnik, Maja Kocjan, ...


Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.