Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Strictly Analog 2015

StrictlyFBevent15.jpg


30. maj – 1. junij 2015

AV nastopi + javne intervencije + okrogla miza + delavnica

Prostori in parkirišče pred Cirkulacijo 2 v Tobačni & mestno središče, Ljubljana

V sodelovanju s Festivalom Svetlobna Gverila

Tretja edicija festivala Strictly Analog Ljubljana se letos iz zimskega termina seli v toplejši letni čas in združuje moči s festivalom Svetlobna Gverila.

Namesto enodnevnega dogodka bo tokrat celostna avdio-vizualna izkušnja razpotegnjena v tridnevno festivalsko dogajanje z javnimi intervencijami, AV nastopi in delavnicami domačih in tujih umetnikov.

Sobotno dogajanje ostaja v srcu Tobačne četrti, kjer se poslužuje zidov in sten pred in v prostorih Cirkulacije 2, v ponedeljek pa v barve spreminja javne površine ljubljanskega mestnega jedra. Z javno intervencijo se bo predstavil del domače DIY iniciative OFFTIR v edinstevni produkciji Kup, umetniški kolektiv Cirkulacija 2 s socialnimi interakcijami, Claudia Reh, ki svojo umetnost koncipira s pomočjo projektorjev in grafoskopov, Michael Bosanko s svetlobnimi grafiti, multimedijski umetnici Dewi de Vree in Neja Tomšič s čutnim izkustvenim performansom Ground, DIY zvočna eksperimentatorja Saša Spačal in Simon Bergoč z najnovejšimi domislicami iz zvočnih raziskovanj ter Peter Edwards, ki pod imenom Casparelectronics izdeluje DIY analogna glasbila ter s svojimi intenzivnimi avdiovizualnimi nastopi polni plesišča vse do New Yorka. Vizualno in zvočno rajanje končujemo pri sosedih, v klubu ZOO.

Nedeljski program se nadaljuje v MoTa Pointu s praktično delavnico za otroke, v ponedeljek zvečer pa na sprehod po ljubljanskih ulicah vabijo RaumZeitPiraten, ki s posebej izdelanimi optično-akustičnimi instrumenti zlorabljajo in predelujejo starodavne in sodobne avdio-vizualne tehnologije ter gradijo heterogene, organsko improvizirane svetlobno-zvočne arhitekture.

Program

SOBOTA, 30. MAJ // Tobačna četrt: v in pred Cirkulacijo 2

21.00–24.00
Michael Bosanko (svetlobni grafiti), Claudia Reh (projekcije) & Saša Spačal in Simon Bergoč (zvok), Cirkulacija 2 (socialne intervencije)

21.30–23.30
Lenka Đorojević, Lina Rica, Maja Burja, Staš Vrenko in Saša Spačal: Kup (avdiovizualni performans)

23.00–23.30
Dewi de Vree in Neja Tomšič: Ground (avdiovizualni performans)

23.30–00.00
Casperelectronics (avdiovizualni performans)

24.00
Afterparty v klubu ZOO


NEDELJA, 31. MAJ // MoTA Point, Gosposvetska ulica 12

12.00–15.00
Dewi de Vree: Delavnica Grafitni sintisajzer

21.00 // Atrij ZRC, Novi trg
Michael Bosanko: Brezplačna delavnica izdelovanja svetlobnih grafitov


PONEDELJEK, 1. JUNIJ // Začetek na Novem trgu, Atrij ZRC

21.30–00.00
Claudia Reh, Gulag Gverila, RaumZeitPiraten in Michael Bosanko (svetlobni grafiti, projekcije, objekti)

Umetniki & performansi

RaumZeitPiraten: HackenPorsche


HackenPorsche so predelani nakupovalni voziški, v katerih se prepletajo trije analogno in opto-akustični sateliti za oddajanje zvoka in slike, s katerimi se bodo RaumZeitPiraten podali na avdiovizualni gverilskih sprehod po ljubljanskem mestnem središču. Z uporabo po meri zgrajenih zvočno-reaktivnih LED luči in laserskih projektorjev, ki vplivajo na zvočno sliko, bodo ulice, stene, stavbe in ostalo arhitekturo, ki jim prekriža pot, preoblikovali v eksperimentalna avdiovizualna igrišča.

RaumZeitPiraten je avdiovizualni, prostor-in-čas spreminjajoči umetniški kolektiv avtorjev Tobiasa Daemgena, Jana Ehlena in Moritza Ellericha. Od leta 2007 delujejo kot umetniška skupina, ki v svojem imenu združuje inspirativni Einsteinov koncept štiridimenzionalnega Raumzeit-a (prostor-čas), kot pirati pa se čutijo dolžne, da se izven tradicionalnih okvir produkcije s temi koncepti tudi svobodno poigravajo. S svojimi lokacijsko-specifičnimi in performativnimi instalacijami ustvarjajo minljive modele nepopolnih proti-svetov, s posebej izdelanimi optično-akustičnimi instrumenti pa zlorabljajo in predelujejo starodavne in sodobne avdio-vizualne tehnologije ter gradijo heterogene, organske in improvizirane svetlobno-zvočne arhitekture na meji med znanostjo in fikcijo.

Casperelectronics


Pod imenom Casperelectronics se skriva Peter Edwards, ameriški umetnik in glasbenik ter letošnji Ljudmilin umetniški rezident, ki bo svoje mesečno bivanje v Ljubljani otvoril z ekspresivnim avdiovizualnim nastopom. Kot eden izmed najprepoznavnejših svetovnim circuit-benderjev in razvijalcev elektronskih inštrumentov, ki je med drugim sodeloval z glasbeniki kot so Danny Elfman, Mike Patton, The Melvins, Rahzel, Black Moth Super Rainbow in Dan Deacon, bo Edwards v živo demonstriral plesno-hrupne razsežnosti svojega naredi-sam analognega zvočno-svetlobnega sintisajzerja. Pripravite se na brezkompromisni sonični pretep!Dewi de Vree & Neja Tomšič: Ground


V AV performansu Ground se kot vmesnik uporabljajo grafitne risbe, ki vplivajo na obnašanje različnih DIY elektronskih inštrumentov. Risanje, brisanje in dotikanje so glavne ooteze v tej unikatni avdiovizualni kompoziciji.
Z uporabo grafita kot naravnega prevodnika elektrike namesto variabilnih uporov, je moč kontrolirati jakost, barvo in amplitudo zvoka. Vsak zvočni generator je sestavljen iz preprostega zvočnega valovanja, če več generatorjev povežemo z eno risbo (ali v tem primeru elektronskim vezjem) pa lahko opazujemo bolj zapletena sonična vedenja.
Originalno različico performansa Ground sta razvila Dewi de Vree (NL) in Jeroen Uyttendaele (BE), nastop na Festivalu Strictly Analog pa bo prvovrstno sodelovanje med Dewi de Vree in vizualno umetnico Nejo Tomšič.

Dela medijske umetnice Dewi de Vree temeljijo na čutnih izkustvih fizikalnih eksperimentov. Izhajajoč iz vizualnih umetnosti Dewi raziskuje odnose med podobo in zvokom, kar se odraža v raznovrstnih grafičnih zvočnih zapisih, zvočnih performansih in instalacijah. Njeno zanimanje za interakcijo med človekom in strojem pa je privedlo do različnih “prevodnih” strojev in zvočnih vmesnikov. Trenutno raziskuje elektromagnetizem in razvija instrumente, ki prevajajo elektromagnetična polja v slišni zvok. Je del kolektiva umetnikov in glasbenikov "Stichting Centrum", ki delujejo v haški Villi K, natančneje del Iniciative izumiteljev instrumentov "iii"...

Neja Tomšič je vizualna umetnica, pesnica in pisateljica, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva na ALUO je svoja dela predstavljala na številnih solo in skupinskih razstavah ter bralnih dogodkih. Trenutno raziskuje dokumentarni film v sodobni umetnosti, nastopa v gledališki predstavi Škrip Inc. in ustvarja nov eksperimentalni strip, ki raziskuje zgodovino piratov in pomorstva v odnosu do trgovine z opijem. Je soustanoviteljica Muzeja tranzitornih umetnosti – MoTA.

Cirkulacija 2: Socialne interakcije


Kot del predpriprav na najnovejši korak pri oblikovanju vzvodov prostorske multimedije, bo kolektiv pripravili vzporedno razpršeno dogajanje, z glavnim poudarkom na interaktivnosti in generativnosti uporabljenih zvočno-vizualnih virov. Kulturni vmesniki je pojem Leva Manovicha iz časa novih medijev, Cirkulacija 2 pa ga bo uporabila dokaj dobesedno.

Cirkulacija 2 je umetniški kolektiv, aktiven na področju tehnološko podprte žive umetnosti, robotike in zvoka. Projekti, ki jih razvijajo so transdisciplinarne umetniške narave, pri čemer je pomemben del tudi razvoj lastne tehnologije (naprave, programiranje, prototipi ipd.). Za svoje inovativno delo so leta 2009 prejelo nagrado Zlata ptica, ki jo podeljuje Liberalna akademija.

Claudia Reh: Obiskovalci, 1. del


Umetnica svoje delo pojmuje kot svetlobno grafiko: svetloba je osnovni gradnik, s katerim izraža in posreduje svoje vizualizirane misli. Kot pravi sama, operira predvsem z metaforami in znaki, pri čemer je njena naloga predvsem ta, da občinstvu posreduje nevidne pomene, ki se razpirajo izza površine vizualnega. V Ljubljani se predstavlja z zanjo značilnim orodjem – z grafoskopi, s pomočjo katerih ustvarja hipne vizualizirane podobe monumentalnih dimenzij. Na festivalu Strictly Analog se bo predstavila s projektom Obiskovalci, 1. del, dan za tem pa svoje delo predstavlja še na enkratni projekciji na Novem trgu. V živo pred občinstvom bo avtorica ustvarjala velikansko fresko, ki z izjemno živahno barvno skalo in z eklektičnim naborom slikovitih podob išče ravnotežje na ozkem preseku med vidnim in nevidnim.

Claudia Reh (Echtzeitlich) je umetnica z domicilom v Nemčiji, kjer je zaključila šolanje in kjer vse od druge polovice 90. let deluje kot svobodna umetnica. Pri svojem izrazito interdisciplinarnem delu, ki ostaja zavezano principu analognega, se ukvarja z najrazličnejšimi projekti: ustvarja instalacije, animirane filme in performanse, organizira delavnice, deluje pa tudi kot producentka in organizatorka. S svojimi deli je doslej sodelovala na številnih razstavah in festivalih po vsej Evropi.

Michael Bosanko: Svetlobni grafiti


Michael Bosanko se je pri svojem delu specializiral za t. i. svetlobne grafite (light graffiti). Princip te tehnike temelji na fotografiji, pri čemer izrazito dolge ekspozicije omogočajo fotografski zapis gibanja svetlobnih teles. Ekspozicije so lahko dolge tudi do ene ure; avtor pri tem uporablja različne vire svetlobe, od bakel do klasičnih luči in led diod. Rezultat je fotografsko delo, ki v tem mediju zapiše risanje s svetlobo v prostoru. Vključitev ljudi in elementov prostora, okoli katerih je nato zasnovana svetlobna risba, omogoča izkušenemu risarskemu mojstru, kakršen je Michael Bosanko, snovanje izjemnih svetlobnih kompozicij, ki jih avtor nato projicira v prostor. Avtor tako ovekoveča sicer minljive podobe, ki izhajajo iz gestualnosti in so na prvi pogled skrite in nevidne. Projekt je participatornega in performativnega značaja, saj zahteva aktivno udeležbo publike, s katero avtor izvaja svetlobne grafite in jih snema, njihov izbor pa sproti projicira v prostoru. V času njegovega bivanja v Ljubljani se obeta tudi brezplačna delavnica (31. maj), kjer se bodo udeleženci seznanili z osnovami te tehnike in ustvarjalnimi možnostmi, ki jih ponuja.

Valižanski umetnik Micheal Bosanko je samouk, ki se je sprva posvečal povsem klasični fotografiji. Na začetku novega tisočletja je začel postopoma in sprva povsem naključno odkrivati možnosti, ki mu jih ponuja sodobna digitalna fotografska tehnika, s katero je pričel ustvarjati svetlobne grafite. V tej kreativni niši velja za enega vodilnih ustvarjalcev v Veliki Britaniji. Do sedaj je gostoval na vrsti festivalov po vsem svetu. Sodeluje tudi s številnimi zasebnimi in komercialnimi naročniki.

L. Đorojević, L. Rica, M. Burja, S. Vrenko & S. Spačal: Kup


Kup kot /Rojen sem v naravi/ hiperrealni hibrid /imam štiri nravi/ združuje različne ambivalentno /imam dve stvari/ -audio /imam pet čutov/ -vizualne posege /čut ni stvar/ v orkestracijo različnih mimikrij /narava ni čut/ prostora. Potencialnost /prostor da / obstoječe distopične pokrajine /za naravo da/ omogoča prelivanja analognih in digitalnih postopkov ter foto-, bio, vizualnega in zvočnega materiala. /umetniški kop je nesmisel/ * FRAGMENTI V POŠEVNICAH SO DELI PESMI IZ CIKLA KONFIGURACIJE 1918–1932 HANSA ARPA

Lenka Đorojević pri svojem delu izhaja izhaja iz medija grafike, ki ga pogosto vpenja v druge izbrane medije. Deluje tudi kot scenografka in sodelavka Radia Študent. Lina Rica poleg grafike ustvarja tudi v medijih fotografije, videa in animacije. Leta 2012 je v Makarski, kjer je bila rojena, odprla galerijo Galerica. Maja Burja se ukvarja se s fotografijo, kiparstvom, slikarstvom, filmsko podobo in zvokom, pa tudi s svetlobo, arhitekturo, urbanizmom ter (vizualno) knjigo. Staš Vrenko v svoji umetniški praksi združuje raziskovanje različnih polj umetnosti s poudarkom na zvoku, zvočno oblikovanju, kiparstvu, performativnih umetnostih in kineticizmu. Izdeluje naredi-si-sam glasbila. Saša Spačal je intermedijska umetnica, ki raziskuje žive sisteme in zvočne fenomene. Je tudi članica zasedbe Theremidi Orchestra.

Saša Spačal & Simon Bergoč


Saša Spačal je intermedijska umetnica, ki raziskuje žive sisteme in zvočne fenomene. V svojih delih povezuje strojno in programsko opremo ter organske materiale, ki jih spleta v komunikacije, kjer človeška bitja delujejo kot eden izmed elementov v ekosistemu in ne kot suveren. Razstavljala je na več kot petnajstih mednarodnih prizoriščih med drugim tudi na ThingWorld – International Triennial of New Media Art, Peking ter kot članica Theremidi Orchestra izvedla preko trideset performansov med njimi tudi v Eyebeam Art+Technology Center New York.

Simon Bergoč se s produciranjem glasbe ukvarja 15 let, igra kitaro in bas v bendih Phonotrash in Mazoo+, kot tonski tehnik pa je del benda Nevem nevem. Med drugim je Simon zvočno-tehnični vezni člen zasedbe Theremidi Orchestra, znotraj katere zvočno manipulira svoja lastna elektronska vezja in DIY analogne inštrumente.

Delavnica Grafitni sintisajzer (za 8+)

12.00 – 15.00
MENTORICA: Dewi de Vree
LOKACIJA: MOTA Point, Gosposvetska 12, 1000 Ljubljana
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org Ground workshop-2.jpg Delavnica izdelovanja naredi-sam zvočila iz grafita. Otroci se bodo spoznali z osnovami elektronike in primeri likovnega upodabljanja zvoka ter zgradili svoj lasten sintisajzer iz grafita, ki navaden svinčnik pretvori v elektronski inštrument. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in se bo sproti prevajala.

Zahvale: Zala Vidali, ekipa Poligona, Gašper Milkovič-Biloslav, Polona Torkar, Cirkulacija 2, Luka Bernetič, Tilen Sepič, Katerina Mirović, Uroš Veber, Jan Jordan Frangeš, Eva Lep, Lidija Zupančič (Količevo Karton), Boris Kovačič, Boštjan Sambolec, Grega Erman (Tobačna - IMOS G, v stečaju), Davorin Gorišek (Klub Zoo), Jelena Rusjan, Neja Tomšič in Martin Bricelj Baraga (MoTA Point), Kristijan Tkalec in Maja Zorman (RAMPA Lab), Luka Cerar, Ida Hiršenfelder, ...

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek), Zavod Projekt Atol (zanj Uroš Veber) in Forum Ljubljana/Svetlobna Gverila (zanj Katerina Mirović).
V sodelovanju z: MoTA - Muzej tranzitornih umetnostih.
Organizacija in izvedba: Zala Vidali in Tina Dolinšek

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.