Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Strictly Analog 2014

StrictlyFBeventCOVER.jpg

13. december // 19.00

Kreativni center Poligon // Tobačna 5, Ljubljana

Pritličje // Mestni trg 2, Ljubljana // afterparty ‡ S Ø K ‡ in Maja Pa


Enodnevni festival Strictly Analog Ljubljana se po lanski uspešni ediciji v okviru programa Pop-up Dom vrača v Tobačno 5, v prostore Kreativnega centra Poligon. Festival združuje analogne vizualne in zvočne ustvarjalce ter letos vpeljuje osrednjo temo: Medijska arheologija. Svet umetnosti je “nekoč” obhajala arhivska mrzlica, nato smo stopili po poti politično-korporativne-medijske histerije, “danes” pa napovedujemo reinterpretacijo zgodovinskih medijev. To počno tudi povabljeni umetniki in umetniške skupine, ki bodo na praktično-zabaven način v tandemih vizualno - zvočno širili meje: zvočnih praks, vizualnih reuporab, vsebinskih poudarkov in konec koncev tudi tiste narodne, saj Strictly Analog #2 tokrat gosti avstrijske, nemške, hrvaške in domače umetnike.

Program

14.00
Filmska delavnica z Ochoresotto: Naj živi filmska rola! @Poligon

19.00
Okrogla miza: Medijska arheologija // Moderira Ida Hiršenfelder // Gosta: Vesna Krebs in Volker Paul Sernetz
Mimobežnica Susanne Schwarz: Wooden Record - Meat Puppet

21.00
Avdiovizualni performansi

  • Ljubljanski elektronski trio Niplodok + domači kreativni duo Kaja in Lea
  • Avstrijski vizualni umetniški studio OchoReSotto + duo Regolith z globokimi droni in prelepimi melodijami
  • Disko-nojz producent Gernot Tutner + zmagovalca javnega poziva za vizualne umetnike Vesna Krebs in Borut Kumperščak: PHENAKISTOMIXER 2.0
  • Kontrast in fuzija & laserji in ledene forme & Tilen Sepič in Luka Bernetič: Melt Down


23.00
Afterparty @Pritličje

  • ‡ S Ø K ‡ je elektronski glasbeni producent iz Zagreba, ki ga poznavalci poznate kot del bivšega dua How Convinient. Z lastno glasbeno produkcijo in live-actom prihaja v novo klubsko prizorišče v Ljubljani, v Pritličje, na Mestni trg 2! Za njim rola Zagrebčanka Maja Pa.
  • Maja Pa

Umetniki & performansi

Vesna Krebs in Borut Kumperščak: PHENAKISTOMIXER 2.0


Zmagovalca javnega poziva sta komisijo prepričala s konceptualno preprostostjo in DIY pristopom: vloga gramofona je na domiseln način spreobrnjena, iz klasičnega orodja za predvajanje glasbe postane, po vzoru optičnih priprav iz časov filmske prazgodovine, vir za ustvarjanje vizualnega materiala.

Susanne Schwarz: Wooden Record - Meat Puppet


Na dveh 12’’ javorevih ploščah sami, z lastnimi rokami, prsti in dlanmi, podajamo navodila in pišemo zvočni zapis. Kakšne informacije lahko izluščiš iz danega medija? V kolikšni meri padeš pod njegov vpliv? Oblikuj svoj paralelni zvok z inštalacijo Wooden Records!

OchoReSotto


Ustanovitelji studia Strictly Analog, skupina OchoReSotto, v vizualno umetnost vnaša perfekcijo analognega. Umetniki, prostorski oblikovalci in eksperimentalni filmski ustvarjalci s Super 8 in 16 mm kamerami svoja dela predstavljajo od Berlina do Tokia. Živijo in ustvarjajo v Gradcu, rojstnem mestu eksperimentalnega laboratorija Strictly Analog, ki se vse bolj uveljavlja tudi kot mednarodna mreža analognih ustvarjalcev.

Kreativni duo Kaja in Lea


Arhitektko Leo Bradašević in oblikovalko Kajo Kisilak združuje ljubezen do vizualnega, veselje do grajenja, vrtanja in rezanja ter neustavljiva želja, da si ves čas zapletata življenje. Njune vizualizacije temeljijo na igri svetlobe in senc, s katerimi ustvarjata ambient na odru, ob tem pa uporabljata včasih presenejive, včasih čisto običajne materiale, ki zaživijo v novi funkciji in podobi. Ustvarjata tudi analogne vizualije, ki so del letošnje zasnove koncertnega nastopa skupine Loudspeaker Alliance.

Regolith


Regolith sta Richie Herbst (Interstellar Rec./ Gradec) in Christian Zollner (Koma Elektronik/ Berlin). Avstrijski dvojec za eksperimentalno glasbo, ki se po začetni fazi ostrega hrupa danes fokusira na izvajanje improviziranih zvočnih krajin v polju drona in subtilnih harmonij, ustvarjenih iz analognih modularnih sintisajzerjev, različnih efektov in ostalih naredi-sam naprav.

Niplodok


Prvi slovenski acid boy band, sicer v pripravi prave plošče, za SA #2 pripravlja poseben live set, ki bo, kot je pri njih v navadi, ustvarjen s pomočjo analognih sintetizatorjev zvoka. DJ Dojaja, E.B.King in Dulash der DJ prisegajo na Roland TB-303, pač klasika.

Tilen Sepič in Luka Bernetič: Melt Down


Avtorja z uporabo laserja uničujeta forme iz ledu in drugih vsakdanjih materialov, razbita ter formirana svetloba, ki se tvori ob destrukciji, pa se skozi gibljive svetlobne forme v makro povečavi projecira na stene. Melt Down se poigrava z dvema konceptoma – kontrastom in fuzijo. Reakcija dveh enot, laserja kot predstavnika tehnološko dovršenega objekta na eni ter uporaba naravnih materialov na drugi strani, se kot velika analitična povečava neposredno projecira na steno, ter skupaj z zvočno sliko, generirano iz reakcije, interpretacije ter manipulacije uporabljenih materialov, tvorila celostno AV podobo.


Gernot Tutner


Gernot Tutner aka Henry Bootz je avstrijski DJ, performer in producent, ki sledi premisi od diska do nojza! Je ustanovitelj glasbenega kolektiva moonbootz recordings ter stalen gost klubskih prizorišč z nastopi v živo ali DJ-seti. V techno projektu Liquid Rotz in avdiovizualnem projektu Dope Beat Rose Garden aktivno sodeluje tudi z drugimi glasbeniki, med drugim z Elizabeth Schimana.

Filmska delavnica

14.00 – 16.00
MENTORJI: OchoReSotto
LOKACIJA: Poligon, Tobačna 5
PRIJAVE: delavnica@ljudmila.org


Naj živi filmska rola!: Vizualni umetniki in mojstri Super 8 mm kamere napovedujejo brezplačno delavnico za vse, ki vas zastarele cinematične tehnologije vržejo na rit. Pa tudi za tiste, ki bi se želeli amatersko spopasti s tehniko, ki se uporablja pri mnogih glasbenih videih, televizijskih oglasih in filmskih projektih ter seveda pri mnogo vizualnih umetniških stvaritveh.
Ochoresotto prihajajo iz Gradca in so Super8-filmarji, sodelujejo pri številnih VJ večerih, glasbenih projektih, filmskih festivalih ter drugih dogodkih.

Rezultati poziva

Komisija v sestavi Ida Hiršenfelder, Gašper Milkovič Biloslav in Zala Vidali je med prijavljenimi na javni poziv za sodelovanje na Festivalu Strictly Analog Ljubljana #2 izbrala projekt Phenakistomixer 2.0 avtorjev Boruta Kumperščka in Vesne Krebs.


Phenakistomixer 2.0 nadgrajuje originalno idejo platenšpiler videomiksanja z zamenjavo digitalnega dizajniranja in printanja plošč za natančno ročno tekturno risbo, ter z uvedbo transparentnih folij, ki jih je mogoče nalagati v več nivojih. Za doseganje čimbolj noizerske izkušnje v performansu sodelujeta dva vidžeja na dveh Phenakistomixerjih, povezanih z videomikserjem starejše generacije, ki omogoča progresivno divje in surrealistične vizualne rezultate.

OBRAZLOŽITEV KOMISIJE:
Projekt je zanimiv predvsem zaradi konceptualne preprostosti in DIY pristopa. Vloga gramofona je na domiseln način spreobrnjena: iz klasičnega orodja za predvajanje glasbe postane vir za ustvarjanje vizualnega materijala, po vzoru optičnih priprav iz časov filmske prazgodovine. Prehod od tiskanih podlag k transparentnim, ročno porisanim pa ni tehnološki korak nazaj ampak pomeni dodatno dimenzijo nepričakovanega in nepravilnega, ter bolj oseben in s tem edinstven rezultat. Avtorja sta zelo inventivna medijska arheologa, kajti iz zgodovinske zakladnice sta potegnila manj znano zastarelo tehnologij za proto-poskuse proizvajanja vizualnih učinkov v živo. Pri njunem analognem postopku prepoznavam hrupno estetiko kot zelo zaželeni učinek, ki izkorišča estetiko napake in kritično nastopa proti prečiščeni korporativni (high-res) estetiki. V njuni siceršnji VJ praksi prepoznavamo zelo visoko kvaliteto in poglobljeno raziskovanje vizualnih materialov, zato smo prepričani, da bosta s projektom proizvedla kvalitetne vizualne učinke. Za nastop na Strictly Analog predlagamo umetniško sodelovanje z zvočnim umetnikom ali umetnico. V prihodnosti bi bil zanimiv tudi razvoj sistema po vzoru variophona, ki iz analognih diskov proizvaja zvok.

O AVTORJIH:
Vesna Krebs je novomedijska umetnica, eksperimentalistka in raziskovalka. Rodila se je v Sloveniji leta 1979, živi in dela v Ljubljani in Londonu. Njena ustvarjalna praksa raziskuje stanje kaosa in gliča skozi interdisciplinarni pristop generativne umetnosti, vizualnega performansa, interaktivne umetnosti in zvoka. MissTake je psevdonim pod katerim Vesna ustvarja vizualne performanse, kjer z uporabo zvočne analize ustvarja gibljive slike v realnem času in DIY naprave različnih vrst, pogosto v tandemu z Borutom Kumperščakom. V sodelovanju z različnimi avtorji postavlja video tako na gledališke in plesne kot glasbene odre. Njene video instalacije in performanse smo lahko spremljali na festivalih kot so: MFRU, Bienale Adriatica Arti Nuove, Pixxel Point, Luxus festival, Roboexotica, Festival Kiblix, UF Festival, Biennale neodvisne ilustracije in drugih. Letos je postavila na ogled pregledno razstavo Narava realnosti v Novi Galeriji v Trbovljah. Prejela je nagrado na Luksuz festivalu za experimentalen video in nagrado na Roboexotiki za Phenakistomixer. (http://www.vjmisstake.org/)

Borut Kumperščak, informatik, vizualist, producent, ekspert za interaktivne vizualizacije. Z uporabo digitalnih kamer in naprednih senzorjev producira intenzivna interaktivna doživetja, osnovana na principih obogatene resničnosti, 3D mapiranja in drugih naprednih digitalnih in grafičnih tehnologij. Živi in dela v Londonu in Ljubljani.

Vsebina poziva

Po lanskoletni premierni slovenski ediciji festivala Strictly Analog, kjer so se na enem mestu predstavili domači in tuji avdiovizualni umetniki s področja ne tako strogo analognih tehnologij, se letos decembra vračamo na kraj zločina – v prostorih Kreativnega centra Poligon bomo ponovno obujali spomine na stare analogne tehnologije. Ob tej priložnosti k sodelovanju vabimo vse vizualne ustvarjalce, ki pri izdelavi in izvedbi svojega dela ne uporabljajo računalnikov, pametnih telefonov, tablic, konzol in ostalih digitalnih naprav, vendar se zavedajo, da digitalnih tehnologij ni možno razumeti brez poznavanja zastarelih, kakor tudi ni možno misliti analognih tehnologij brez upoštevanja izkušnje digitalnega.

Iščemo torej domiselne, sveže in inovativne vizualne performanse, ustvarjene zgolj z uporabo analognih tehnologij. Uporaba digitalnih tehnologij je upravičena zgolj kot komunikacijski kanal in ne kot izrazno sredstvo.

Za sodelovanje do 30. septembra na naslov info@ljudmila.org pošljite:


  • svoj deskriptivni CV
  • krajši konceptualni opis svojega dela
  • vizualni material (vsaj sliko, če že ne videa)
  • sestavek, kaj vam predstavlja izraz ANALOGNO


Izbrano delo/dela bo(do) premierno predstavljeno na festivalu Strictly Analog Ljubljana 2014, ustvarjalec/ka/ci bo pri konceptualni in tehnični izvedbi v pomoč ekipa Ljudmile, honorar bo, takisto pa se avtorju/avtorici/avtorjem najboljšega dela obeta možnost nadaljnjega produkcijskega sodelovanja doma in/ali v tujini.

O festivalu

Po nadvse uspešni prvi slovenski ediciji dogodka Strictly Analog 2013, ki je na enem mestu združil vizualne in zvočne ustvarjalce s področja novomedijske umetnosti in analognih tehnologij, se bo enodnevni festival letos osredotočili na koncept Medijske arheologije, natančneje na razvoj medijskih formatov kot simptoma družbenih fenomenov in tehnološkega napredka kot ga predlaga teoretik Jussi Parikka v knjigi What is Media Archeology? (2012). Dogodek bo povezal in raziskal eksperimentalne ustvarjalne in komunikacijske procese v polju zvoka in videa na meji med analognim in digitalnim, v dinamični obliki delavnice, diskusije in štirih zvočno vizualnih umetniških produkcij oziroma performansov lokalnih in regionalnih umetnikov in umetnic.

Strictly Analog v slovensko lokalno okolje prinaša vsebine, ki izzivajo ustaljen pogled na razmerje med digitalnimi in analognimi tehnologijami, ki ga je teoretsko v zadnjih dveh letih v polju intermedijske umetnosti predlagal teoretik Jussi Parikka. Njegova knjiga What is Media Archeology? iz leta 2012 je najbolj temeljno delo za razumevanje trenutnega stanja na presečišču med umetnostjo, tehnologijo in mediji. Svet intermedijske umetnosti je pred slabim desetletjem obšla arhivska mrzlica, Parrika pa ne teži več k hranjenju, temveč k opuščanju ne zgolj starih, temveč tudi novih tehnologij, kajti sodobne tehnologije in medijski formati so globoko zakoreninjeni v preteklosti v več rizomatsko razvejanih smereh - ne samo v linearni smeri: staro-novo. Parikka razvozlja povezave med njimi, da bi nam pomagal razumeti (politično / korporativno) medijsko histerijo, ki nas trenutno obkroža. Umetniki, umetnice in umetniške skupine, ki smo jih povabili, pa na praktične način razvozljajo potrebo po reinterpretaciji zgodovinskih medijev v luči najsodobnejših dostopnih tehnologij. Pri izboru performansov in tudi pri delavnici je razviden rizomatski pogled na medije, pri čemer se v kontekstu novih tehnologij enakovredno prepletajo DIY elektronika, zvočno vizualne prakse, gradnja DIY zvočil, uporaba zastarele računalniške opreme in podobno.

Zahvale

Marko Orel in ekipa Kreativnega centra Poligon, Katerina Mirović (Strip Core), Tomaž Kučer (Moderna galerija), Ida Hiršenfelder, Gašper Milkovič Biloslav, Zala Vidali, Nina Hudej in ekipa Pritličja, Miha Peterlič, Luka Bernetič, Taj Pečnikar, Tilen Sepič, Urša Dolinšek, Polona Torkar, OchoReSotto, Rabindranath Andjuar, Igor Trupina, ...

Produkcija: Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost (zanj Tina Dolinšek).
Organizacija: Zala Vidali in Tina Dolinšek

Festival je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.