Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Stevan Kojić

Stevan Kojić: Absurdni sistemi s samostojnim vzdrževanjem
Datum: Petek, 13. april ob 18.00
Lokacija: Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

* * *

Instalacija Absurdni sistemi s samostojnim vzdrževanjem se ukvarja z interpretacijo in morebitno zavajujočo reprezentacijo obstoječih gibljivih podob. Sistem s samostojnim vzdrževanjem neprestano procesira video posnetke z uporabo nizkotehnološke elektronike ter jih hkrati spreminja v nove vizualne in zvočne oblike. S sistemom, ki je kvazi-tehnološki in hkrati absurden, posredno poudarja nesmisle v določenih okoljih in družbenih odnosih, še posebej odnos med ekologijo in tehnologijo. V tem psevdolaboratoriju se okoli svoje osi počasi vrti bonsai. Drevešček je osvetljen z LED lučkami na podlagi principov hidroponike (gojitev rastlin v vodi). Intenzivna rdeča in modra LED svetloba oddajata točno tisti spekter svetlobe, ki je potreben za fotosintezo. Spletna kamera zajema rotirajoče se drevo in posnetek se predvaja na LCD zaslonu. Foto-uporniki, ki so pritrjeni na zaslon merijo količino svetlobe. Del te svetlobe se nato prevaja v utripajočo svetlobo na pleksi steklu, ki je obešeno na steni. Drugi del te svetlobe pa procesirajo svetlobni teremini in jo spreminjajo v zvočne motnje in prasketanje, ki jih oddajajo piezo zvočniki iz plastičnih pokrovčkov.

* * *

Stevan Kojić se je rodil 1973 v Kikindi. Diplomiral je leta 1997 na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu in leta 1999 magistriral na isti fakulteti. Od leta 2004 dela na Oddelku za nove medije na Akademiji za likovno umetnost v Novem Sadu. Temeljni Kojićev interes je raziskovanje odnosov med nizko in visoko tehnologijo, ekologijo in ekonomijo, zasebnim in javnim in podobno.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo in društvo Ljudmila, laboratorij za znanost­­­ in umetnost podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in MOL – Oddelek za kulturo.