Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Sonic beams Acoustic shadows

Miha Cigler: Sonic beams/Acoustic shadows
Datum: Četrtek, 22. december, ob 17.00

* * *

Miha Ciglar bo preko predavanja, aktivne soudeležbe obiskovalcev z igranjem na brezkontaktni haptični vmesnik in s krajšim performansom podrobneje predstavil svoj večletni raziskovalni projekt Sonic beams/Acoustic shadows. Ključne besede, na katere se bomo navezovali med pogovorom bodo naslednje: haptičnost, vibro-taktilnosti, povratne informacije, ultrazvok, prostoročno vmesnik, nelinearna akustika, parametrični array.

* * *

Sonic beams/Acoustic shadows je zvočni performans, ki je del raziskovalnega projekta Ultrasound Haptics Project. Gre za improvizirano kompozicijo, igrano na brezkontaktnem haptičnem vmesniku. Poseben algoritem, ki je implementiran na strojnem in programskem nivoju, omogoča prestop medija zvoka na podlagi kompozicije običajnih zvočnih parametrov. Skladatelj tako komponira ne zgolj akustični dražljaj, temveč tudi čutni signal, ki je dejansko posledica koncentriranega zvoka, ki se kot (ne-materialna) vibracija – pojavi zgolj v eni točki prostora.

* * *

Miha Ciglar (1980) je skladatelj in raziskovalec na področju avdio tehnologij. 2009 zaključi magistrski študij na Akademiji za Glasbo in na Tehnični Univerzi v Gradcu (Avstrija) – Področje diplomske naloge: digitalna obdelava signala / Music Information Retrieval. Od leta 2001 se predstavlja z lastnimi skladbami za različne akustične inštrumente, z elektro-akustičnimi in interaktivno-plesnimi performansi, računalniško glasbo ter avdio-vizualnimi inštalacijami na umetniških festivalih po vsem svetu. V njegovem umetniškem delu je v ospredju predvsem performans, ki ga spremlja razvoj novih tehnologij in dizajn inštrumentov za glasbeno izražanje. V interakcijske metode vpleta prijeme s področja „music information retrieval“ ter razvija sisteme za prepoznavanje časovnih vzorcev (tako glasbenih struktur kot tudi gibalnih gest in koreografij) v realnem času. Leta 2008 ustanovi Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU). Inštitut temelji na interdisciplinarnem pristopu ter deluje v polju izobraževanja, umetniške produkcije ter raziskovalnih dejavnosti na področju avdio tehnologij. Je glavni pobudnik in kurator mednarodnega festival sodobnih zvočnih umetnosti „EarZoom“ ki ga 2009, 2010 in 2011 izvede v okviru dejavnosti IRZU.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo in društvo Ljudmila, laboratorij za znanost­­­ in umetnost podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in MOL – Oddelek za kulturo.