Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Skladanje za instrumente z FLOSS orodji

Datum delavnice: 6. in 7. oktober

Trajanje: 6 ure (2x3 ure) med 15. in 18. uro.

Lokacija: Rimska 8, Ljubljana

Delavnica Skladanje za instrumente s FLOSS orodji poteka v okviru festivala EarZoom 2010, ki ga organizira Inštitut za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU) v sodelovanju s Cankarjevim domom, Kiberpipo, Galerijo Kapelico in Ljudmilo. Potekal bo med 2.10. in 7.10.2010.

Vsebina delavnice

Spoznavanje z uporabo FLOSS (Free Libre in Open Source Software) orodij za povezovanje algoritmičnih procesnih moči računalnika in performativnega potenciala ustvarjanja glasbe ki je berljiva ljudem. Delavnica se osredotoča na združevanje jezikov računalniške glasbe, kot so pure - data z orodji za notacijo abcmusic, Rosegarden in Lilypond. Poslužili se bomo nekaterih preprostih skriptov, izdelanih z uporabo bash, sed, python in ImageMagick.

Delavnica bo potekala na GNU/Linux distribuciji puredyne - multimedijski distribuciji, ki so jo umetniki ustvarili za umetnike.

puredyne.goto10.org

Mentor:

Rob Canning je skladatelj in zvočni umetnik, ki v svojem delu združuje intuitivni/improvizirani umetniški pristop s komponiranjem glasbe na osnovi algoritmičnih sistemov. Sodeloval je že s orkestri kot so London Sinfonietta, The Concorde Ensemble, The National Chamber Choir of Ireland in The Con Tempo String Quartet med ostalim. Njegove skladbe so bile izvajane in predvajane mednarodno, prav tako so se njegova večkanalna elektronska dela ter instalacije predstavile na številnih razstavah ter bile del plesnih in gledaliških predstav. Trenutno se posveča doktorskemu študiju na Goldsmiths College v Londonu, s poudarkom na računalniško podprtih strategijah skladanja s free/libre/open source software-om. Je član kolektiva GOTO10.

Rob Canning se bo na festivalu EaZoom 2010 predstavil tudi z delom Kyklos na razstavi v galeriji Škuc med 2. in 7. oktobrom 2010. Artist-in-Residence:_Rob_Canning - Ljudmila


Prijava na delavnico

Udeleženci naj prinesejo svoje prenosnike. Prijave na delavnice pošljite na info@irzu.org. Kotizacija za delavnico je 20 eur. Za vse ki želite sodelovati na vseh delavnicah na festivalu EarZoom velja znižana cena: 56 EUR za celotni paket! Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.


Celotni program delavnic na festivalu EarZoom 2010:

Delavnica Improvizacije - INTERAKT

Mentorja: Joanne Cannon in Stuart Favilla / Bant Leather Band - (AU)

Termin: 2.oktober, med 15.00 in 18.00

Lokacija: Kosovelova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

Kotizacija: 10 EUR

Glasbeniki, prinesite svoje inštrumente in se pridružite muziciranju! V okviru delavnice bomo raziskovali pristope k interaktivni improvizaciji ter predstavili koncepte avtomatskega sledenja/prepoznavanja glasbenih struktur [machine-listening] ter koncepte generativnega komponiranja. Predstavljene bodo tudi nekatere tehnike obdelave in sinteze zvoka v realnem času ki uporabljajo naslednje vmesnike: MaxMSP, MIDI, Open Sound Control.


Uvod v obdelavo zvoka in strojno poslušanje v programu SuperCollider

Mentor: Nick Collins (UK)

Termin: 3.oktober, med 10.45 in 14.15 - in - 4.oktober, med 14.45 - 18.15

Kotizacija: 20 EUR

Lokacija: Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana

SuperCollider je programsko okolje in orodje za sintezo zvoka in algoritmično komponiranje v realnem času. Zajema interpretiran, objektno orientiran programski jezik, ki deluje kot omrežni client za strežnik, ki sintetizira zvok v realnem času. Medtem, ko performirate lahko v živo pišete - dodajate in spreminjate - kodo. Program lahko uporabljate tudi za oblikovanje interaktivnih sistemov za koncerte ali instalacije. Deluje na vseh operacijskih sistemih in je na voljo brezplačno: http://supercollider.sourceforge.net/. Delavnica je zasnovana kot prijazen uvod v SuperCollider in je namenjena umetnikom in glasbenikom. Namen delavnice je v najkrajšem času posredovati osnovna znanja, ki bodo udeležencem omogočila uporabo programa in živega izvajanja glasbe. Poudarek bo na praktičnem muziciranju, kar bo udeležence motiviralo pri učenju, centralna tema pa bo živo procesiranje in analiza digitalnega zvoka. Razen minimalnih izkušenj z digitalnimi umetniškimi praksami, nikakršno predznanje ni potrebno, vsekakor pa bodo predhodne izkušnje s podobnimi programi (Max/MSP, PD ali Csound) prišle prav. Delavnico bo prilagojena nivoju znanja udeležencev. Razdeljena bo na dva dni. Prvi dan bomo obravnavali osnove (instalacijo in osnovne koncepte funkcionalnosti) programskega okolja, ki jih bomo z omenjenimi vsebinami nadgrajevali drug dan.

Tehnične zahteve: Udeleženci naj prinesejo svoje prenosnike. Na delavnici bodo dobili vse potrebne materiale (instalacijske datoteke in nekatere izbrane primere kode). SuperCollider si lahko tudi sami predhodno namestite.


Grajenje Instrumentov s pomočjo programa PD - Pure Data

Mentor: Hans-Christoph Steiner (AT / USA)

Termin: 4.oktober, med 10.15 in 13.45 - in - 5.oktober, med 14.45 - 18.15

Lokacija: Kiberpipa, Kersnikova 6, Ljubljana

Kotizacija: 20 EUR

Delavnica bo obravnavala načine grajenja inštrumentov z odprto-kodnim programskim orodjem PD (Pure Data). Inštrumente se bo upravljalo s pomočjo USB HID igralnih kontrolerjev in Arduino/Firmat, s katerimi bomo manipulirali zvok in sliko v realnem času. Na delavnici bodo predstavljeni načini zajemanja podatkov s PD-jem, obdelava teh podatkov ter strategije mapiranja, preko katerih bomo gradili zanimive načine interakcije in performanse. Udeleženci se bodo naučili kako zbrati podatke iz realnega sveta, kako s pomočjo filtrov odstraniti šum od pomenljivih podatkov, ter kako, s tako pridobljenim novim podatkovnim tokom, kontrolirati različne medije. V kolikor bo na voljo dovolj časa bosta predstavljena tudi načina pridobivanje povratne informacije (feedback) z vibracijami ali fizično silo.

Delavnica je namenjena tako začetnikom, kot tudi izkušenim uporabnikom PD-ja. Udeleženci naj prinesejo svoje igralne kontrolerje (tablet, joystick, miška, itd.) V začetku delavnice bomo skupaj izvedli instalacijo vse potrebne programske opreme na vaših prenosnikih. Delavnica bo udeležence pripravila za nadaljnje delo na področju avdia, videa, grafike in elektronike. Zaželeno je da udeleženci pristopijo na delavnico s kakšnim konkretnim projektom ali idejo, tako da bodo na koncu, kot rezultat imeli delujočo stvar.


Interaktivna sinteza in analiza zvoka v realnem času

Mentor: Schnell IRCAM (FR)

Termin: 5.oktober, med 10.00 in 13.30

Lokacija: Galerija Kapelica, Kersnikova 6, Ljubljana

Kotizacija: 10 EUR

V okviru delavnice bodo udeleženci pridobli osnovna znanja za delo z najnovejšimi (prosto dostopnimi) knjižnicami programskega okolja Max/MSP. Predstavljeni bodo različni projekti, ki so jih v preteklih letih razili v skupini „Real-Time Musical Interactions“ na IRCAM-u. Vsi projekti so integrirani v okolje Max/MSP in temeljijo na analizi gest, vizualni reprezentaciji zvoka ter tehnikah analize in sinteze v realnem času. Demonstracije se bodo nanašale predvsem na tehnične aspekte, ki pa bodo navezani na kontekste umetniških produkcij, na pedagoške in raziskovalne projekte. Glede na strukturo publike / udeležencev se lahko osredotočimo tako na splošne preglede aplikacij, ali pa si tehnologije in reprezentacije algoritmov (knjižnice FTM & Co in najnovejše: MuBu) ogledamo podrobneje.


Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in MOL - Oddelek za kulturo.