Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Sinteza zvoka v realnem času

Datum: 7., 14., 21. in 28. oktober, od 17. do 21. ure

Mentor: Miha Ciglar

Lokacija: Ljudmila, Rimska 8, 1000 Ljubljana

O delavnici: Cilj delavniškega sklopa je raziskovati metode sinteze zvoka v realnem času, pri čemer bodo predstavljeni različni pristopi, ki so se pojavljali skozi zgodovino in razvoj elektronske glasbe. Med drugim so to: aditivna in subtraktivna sinteza, frekvenčna in amplitudna modulacija, waveguide sinteza, fizikalno modeliranje ter granularna sinteza.

Poudarek bo predvsem na najsodobnejših pristopih, kjer gre za inteligentne sisteme sinteze, bazirajoče na predhodni zvočni analizi, kot so uporabljeni v konceptih konkatinativne sinteze ter „feature modulation sinteze“ (FMS).

Različni pristopi oz. tehnike bodo razdelane teoretično, kot tudi predstavljene v praksi, na osnovi uporabe odprtokodnega orodja za grafično programiranje zvoka PD (pure data).

Demonstracija teh osnovnih tehnik sinteze zvoka na orodju kot je PD se lahko interpretira tudi kot uvod v samo orodje, katerega osnovni namen je prav to, torej sinteza in obdelava zvoka. Eden izmed ciljev je tudi intuitivno spoznavanje delovanja programa, ki je motivirano s konkretnimi ter praktično uporabnimi primeri.

Kolektivni performans avtorja in udeležencev bo rezultat in zaključek delavnice, na kateri se bodo udeleženci spoznali z osnovnimi metodami sinteze zvoka in odprtokodnim okoljem za zvočne ekperimente PD - Pure Data.


V sodelovanju z: IRZU - Inštitut za raziskovanje zvočnih umetnosti. IRZU Logo Colour-web.jpg


O mentorju: Miha Ciglar (1980) je skladatelj in zvočni umetnik. 2009 konča magistrski študij na Inštitutu za Elektronsko Glasbo (IEM) v Gradcu (Avstrija). Od leta 2001 se predstavlja z lastnimi skladbami za različne akustične inštrumente, z elektro-akustičnimi in interaktivno-plesnimi performansi, računalniško glasbo ter avdio-vizualnimi inštalacijami na umetniških festivalih po vsem svetu. Razvil je kompozicijski pristop pri katerem vpeljuje bolečino kot osrednji referenčni faktor za izbor in časovno organizacijo glasbenih elementov. Glasbenikovo (skladateljevo) telo je pri tem priklopljeno v električno omrežje samega inštrumenta ter posledično izkuša električne impulze, ki se hkrati transformirajo v zvok. V zadnjem času je v ospredju predvsem performans, ki ga spremlja dizajn novih konceptov glasbenih inštrumentov. V interakcijske metode vpleta prijeme iz področja “music information retrieval” ter razvija sisteme za prepoznavanje časovnih vzorcev (glasbenih struktur, gest in koreografij) v realnem času.


Če imate svoj prenosnik, svetujemo da se z njim udeležite delavnice. Število mest na delavnici je omejeno, prosimo Vas, da se prijavite z e-pošto na delavnica@ljudmila.org do 30. septembra 2009 oz. do zapolnitve mest. Obisk delavnice je brezplačen. Prijava je obvezna.


Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in MOL - Oddelek za kulturo.