Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Senzorji in Internet stvari

Iot.jpg Delavnica povezovanja različnih senzorjev v IoT.

DATUM: 3. in 4. december, od 17. do 21. ure
TRAJANJE: 8 ur
MENTORJA: Tjaša Flis in Gregor Kervina
LOKACIJA: Ljudmila, Rimska 8, Ljubljana

O delavnici

Udeleženci se bodo na delavnici spoznali z različnimi vrstami digitalnih in analognih senzorjev, priklopom le teh na osebni računalnik in z načini prikazov podatkov preko spletne aplikacije na daljavo.

Udeleženci si bodo na delavnici izbrali poljubni senzor za izdelavo svoje lastne senzorske spletne aplikacije. V prvem delu bomo obravnavali preproste analogne senzorje ter načine analogno digitalne pretvorbe za povezavo v digitalni svet, takoj zatem pa se bomo spoznali še z digitalnimi senzorji, ter s pisanjem osnovnih driver-jev oziroma gonilnikov za njih. Drugi del delavnic bo obravnaval načine zajemanja in prenosa podatkov na strežnik oziroma server, ki pa bo v našem primeru kar osebni računalnik, lahko pa tudi vgradni računalnik z internet povezavo. Zadnji del delavnice bo namenjen obdelavi in prikazovanju podatkov na spletni strani s tabelami in grafi. V tem delu bodo udeleženci spoznali kako zgraditi preprosto spletno aplikacijo, ki iz zajetih senzorskih podatkov prikazuje statistične podatke na daljavo preko interneta.

Cilj delavnice je osnovno znanje prenosa podatkov iz fizičnega v digitalni svet za kasnejše pridobivanje koristnih informacij preko internetnih aplikacij. Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo spoznati tako z elektroniko kot tudi z izdelavo spletnih strani, predvsem pa je primerna za tiste ki jih zanima povezava fizičnega sveta z internetom.

O mentorjih

Gregor Kervina je študent, inovator, elektrotehnik, oblikovalec, profesionalni fotograf in kot samozaložnik avtor dveh knjig. Končuje študij robotike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. V prostem času se ukvarja z interdisciplinarnim povezovanjem elektronike, robotike, industrijskega oblikovanja, fotografije, astronomije, oceanografije in biologije. Obiskoval je tudi študij industrijskega oblikovanja na Likovni akademiji Univerze v Ljubljani. Kot profesionalni fotograf je med drugim sodeloval z ameriško vesoljsko agencijo NASA (Cassini Mission) in večjimi slovenskimi podjetji, kot so Pipistrel, Mobitel, Pozavarovalnica Sava, Bosch & Siemens, Slovenska industrija jekla, Banka Koper, LifeClass in druga, in bil izbran na natečaju revije National Geographic (Top Ten Space Pictures of 2007). Prostovoljno pa deluje na področju zaščite narave in neformalnega izobraževanja.

Tjaša Flis je dekle ki jo zanima tehnični svet že od mladih let. Že takrat je prebirala matematični priročnik od očeta, skozi leta pa se je odločila tudi študirati na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani. Samostojno se je priučila razvoja spletnih strani in se z entuziazmom spoprijema z vsemi tehnologijami v povezavi s spletom. Eden izmed bolj odmevnih projektov je spletna stran stavbarstvo.com, ki povezuje glave študentov gradbeništva pri skupnem iskanju pravih odgovorov med poplavo rešitev, po principu "Več glav več ve". V prostem času sodeluje tudi pri Hardware-skem projektu Airbubble, ki je bil sprejet med ITIME+ finaliste in se predstavljal na Slovenskem forumu inovacij 2013.

Prijave

Udeležba na delavnici je brezplačna. Prijave zbiramo na delavnica@ljudmila.org do zapolnitve mest. Udeleženci naj s seboj prinesejo svoje prenosnike.