Društvo LJUDMILA
Rozmanova ulica 12
1000 Ljubljana
Slovenia
Prostori: osmo/za

Sanja Kojić Mladenov

Sanja Kojić Mladenov: Primeri medijske umetnosti (Novi Sad)
Datum: Petek, 13. april ob 18.00
Lokacija: Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana

* * *

Medijska praksa v Srbiji se je začela v Beogradu, Novem Sadu in Subotici s konceptualno umetniško sceno v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Tovrstne prakse so zavzele pomembno pozicijo v srbski umetniški sceni v osemdesetih in še posebej v devetdesetih, v času vojne in političnih konfliktov z razširjenjem televizije ter komunikacijskih in informacijskih tehnologij. V teh letih so umetniki, umetniške skupine in aktivisti iz Novega Sada v sodelovanju z organizacijami za odprto civilno družbo ter kulturnimi in izobraževalnimi javnimi institucijami razvili raznoliko medijsko umetniško sceno. Medijske prakse v Novem Sadu so temeljile na želji po eksperimentu, raziskavah, razširjanju, sodelovanju ter izmenjavi znanj in izkušenj. To je povzročilo spremembe v umetnostni teoriji in kritiki, kakor tudi številne priložnosti za produkcijo, prezentacijo in hranjenje tovrstne umetnosti.

* * *

Sanja Kojić Mladenov (1974) je kustosinja, umetnostna zgodovinarka in raziskovalka v polju trenutne umetniške prakse, medijev in spola od leta 1995. Diplomirala je iz Zgodovine umetnosti na Filozofski fakulteti v Beogradu. Od leta 2006 vodi oddelek za trenutne umetniške razstave v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina – MSUV, Novi Sad. Bila je kuratorica Srbskega paviljona 54. beneškega bienala za sodobno umetnost leta 2011 z naslovom Svetloba in tema s simboli Dragoljub Raša Todosijević – dobitnik beneške UniCredit nagrade. Napisala in izdala je več kot 70 kritiških esejev, recenzij razstav in tekstov za razstavne kataloge, strokovne revije, knjige in elektronske medije, kakor tudi sodelovala pri znanstvenih raziskovalnih projektih in akademskih publikacijah. Je avtorica in kuratorica mnogih tematskih razstav in raziskovalnih projektov v Srbiji in v tujini. Sodelovala je pri številnih strokovnih simpozijih in na konferencah. Je članica mednarodne zveze AICA (International Association of Art Critics) in CIMAM (International Committee of ICOM for Museums and Collections of Modern Art). Od leta 2006 je tudi soustanoviteljica, članica ustanovnega odbora in kuratorica pri neprofitni organizaciji Zveza za vizualno umetnost in kulturo »Visart«, Novi Sad.

Program Ljudmila pri KUD France Prešeren Trnovo in društvo Ljudmila, laboratorij za znanost­­­ in umetnost podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in MOL – Oddelek za kulturo.