Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Risanje glasbe: Osvobajanje notnega zapisa

Delavnici oblikovanja grafične glasbene notacije.

TreatisePage94.png TERMIN: Četrtek, 24. januar, od 17. do 20. ure
MENTOR: Rob Canning
LOKACIJA: Ljudmila, Rimska 8, 1000 Ljubljana

O delavnici

Popularna tradicionalna orodja za zapis glasbe, kot so Finale, Sibelius in Lilypond, velikokrat ne zadostijo zahtevam, ko pride do vizualnega prikazovanja določenih zvrsti glasbe. V večini primerov se pri realiziranju tovrstnih potreb uporabniki zatečejo kar k ročnemu risanju, dostikrat lažje, kot pa poskušati ta orodja prisiliti, da naredijo nekaj, za kar niso bila ustvarjena. Na delavnici se bomo poučili o nekaterih pristopih oblikovanja grafične glasbene notacije z orodji, ki so namenjeni za risanje, namesto z orodij, ki so narejena posebej za zapisovanje zahodne klasične glasbe. Seznanili se bomo z odprtokodnim programom za vektorsko risanje Inkscape ter podelili nekaj koristnih nasvetov in trikov pri uresničevanju vizualnega prikaza glasbenih idej in struktur z uporabo te programske opreme.

Prijava

Predhodno računalniško znanje ni potrebno. Delavnica je primerna za ustvarjalce eksperimentalne glasbe, sploh tiste, ki si iz kakršnihkoli razlogov svojo glasbo želijo zapisati v notah. Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Udeleženci delavnice naj s seboj prinesejo svoj prenosni računalnik, po možnosti z že naloženim programom Inkscape (http://inkscape.org/download/). Udeležba na delavnici je brezplačna, vendar se je potrebno nanjo predhodno prijaviti na elektronski naslov delavnica@ljudmila.org. Število udeležencev je omejeno na 12! Za več informacij glede vsebine delavnice lahko pišete mentorju na naslov rob@kiben.net.

O mentorju

Rob Canning je skladatelj in intermedijski umetnik, ki v svojih delih vzpostavlja dialog med strategijami komponiranja v algoritmičnih sistemih in intuitivnimi/improvizacijskimi pristopi. Ustvarjal je z zasedbami kot so London Sinfonietta, The Concorde Ensemble, irskim The National Chamber Choir of Ireland in Con Tempo String Quartet. Njegove glasbene kompozicije so bile skupaj z njegovo večkanalno zvočno elektroniko in instalacijami predstavljene v mednarodnem okolju ter prikazane na različnih razstavah ter plesnih in gledaliških predstavah. Trenutno opravlja doktorat na londonski Univerzi Goldsmiths, v katerem se osredotoča na računalniško podprte stategije komponiranja, omrežja ter prosto in odprto programje.