Društvo LJUDMILA, Slovenska 54
OSMO nadstropje, Avtotehna

pošta: Rozmanova 12
SI-1000 Ljubljana
Slovenia
e: info@ljudmila.org
t: +386 1 426 9530
f: +386 1 426 9531

pon,tor,čet,pet 9h-14h
vstop prost

Rezidenca: Zlatko Baracskai

Zlatko Baracskai

2020-10-02-Osmoza-Zlatko Baracskai&Luka Prinčič photoKajaBrezocnik-16.jpg

O rezidenci

Med tritedenskim bivanjem se bo Zlatko Baracskai posvetil kompoziciji, snemanju in nastopom v Ljubljani. Njegov mednarodni ugled in zanimanje za kulturne posebnosti so ga motivirale, da išče sodelovanja z lokalnimi umetniki in išče navdih v lepotah Slovenije, ki jo obiskuje že od malih nog. Zlatkov glavni instrument pri nastopih je modularni sintesajzer, katerega igranje je razširil z elektornskimi bobni in akustično činelo. Na začetku rezidence se bo na koncertu pridružil Luku Prinčiču na Kamizdatovem večeru live coding-a, kjer bo predstavil improvizacijo na elektronskem inštrumentu.

Tekom bivanja bo skupaj z Borisom Janjetom in ostalimi sodelavci delal na ustvarjanju gruva z neparnimi ritmi z namenom vzpostavitve sočasnega snemanja svojega prihajajočega albuma. Povabila bosta soliste za skupno ustvarjanje nekonvencionalnega uglaševanja in instrumentalistične tehnike. Zlatko bo tudi vodil delavnicno SuperCollider, odprtokodnega orodja za programiranje glasbe v živo.

Galerija

Zlatko supercollider.jpg 2020-10-02-Osmoza-Zlatko Baracskai&Luka Prinčič photoKajaBrezocnik-19.jpg

  • foto: Kaja Brezočnik
  • živa vizualizacija (dogodek Kamizdat Rentgen): Stella Ivšek (aka 5237)
  • spletni prenos, kamera (dogodek Kamizdat Rentgen): Črt Trkman, Adam Mulalić

Časovnica

ponedeljek, 5. oktober, 17.00 – 21.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

sreda, 14. oktober, 20.00 @ osmo/za, Slovenska 54, Ljubljana

O rezidentu

Zlatko Baracskai (1982) se je rodil v Sarajevu, kjer je odraščal v mešanem okolju. Njegovo zgodnje zanimanje za računalnike, znanost, bobne in glasbo ga je vodilo k temu, da je postal ekspert za glasbeno tehnologijo. Na univerzah, med drugim na University of the West of England v Bristolu, poučuje širok nabor predmetov, ki vključujejo: signalne procese, akustiko, psihoakustiko, generativno glasbo, programiranje zvoka, studijske aplikacije in uporabniško programsko opremo. Kot umetnik je samostojen in naklonjen izzivom ter humorju. Izdal je več kot 20 albumov, ustvaril več instalacij ter različne interaktivne glasbene sisteme in inštrumente. Njegovi objavljeni članki in izumi vključujejo nelinearno distorzijo, nekonvencionalno procesiranje zvoka, nevronske mreže in študijo na temo relaksacije.
Kot najstnik je nastopal z igranjem bobnov in miksanjem plošč ter prisostvoval v različnih progresivnih jazz ansamblih. Med študijem elektronske glasbe (Inštitut za sonologijo na Kraljevem konservatoriju v Haagu) je razvijal nastope s prenosniki, z uporabniku prilagojenimi kontrolerji in z akustičnimi inštrumenti, zasnovanimi na razširjeni resničnosti. Od nedavnega so v središču njegove pozornosti elektronski bobni, s katerimi spaja svojo strast do neparnih ritmov z nekonvencionalnimi elektronskimi zvoki.

Produkcija: Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost in Zavod Projekt Atol.

Rezidenco sta podprla Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.